Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Viha-rakkaussuhde sosiaaliseen mediaan?

Lyhesti tietoa mistä on kyse:

”Someriippuvuudella voidaan tarkoittaa sitä, että ihminen viettää aikaa somessa niin paljon, että toiminta muuttuu yksilölle ja ympäristölle haitalliseksi. Some tulee sanasta sosiaalinen media ja usein sosiaalisesta mediasta puhuttaessa keskitytään yhteisöpalveluihin kuten Facebookiin tai Instagramiin.

Someriippuvuudeksi voidaan lukea se, että yksilö tekee päivityksiä jatkuvasti eikä pysty olemaan päivittämättä. Toinen someriippuvuuden muoto on se, että selailee somea (esimerkiksi Instagramin tai Facebookin feediä tai Snapchatin snappeja) kykenemättä lopettamaan. Somessa voi tehdä monenlaisia asioita, jotka voivat olla aktivoivia kuten juuri päivitysten tekeminen, tai passiivisempia kuten toisten toiminnan seuraaminen.” Tämä lainaus suoraan netistä osoitteesta https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/toiminnalliset-riippuvuudet/someriippuvuus

Marraskuun motivaatio-teeman aikana olen miettinyt omaa arkeani, mikä siinä on hyvää ja mikä ei. Some on iso iso osa mun arkea, kuten varmasti meidän lähes kaikkien vai mitä? Eli se vaikuttaa mun elämään eri osa-alueilla. Aloin miettimään yhtä someriippuvuuden oiretta, mikä on se että somea ei yksinkertaisesti saa pois mielestä ja pitää hengata siellä koko ajan. Huomaan omassa arjessani, että lähes aina kun mulla on vähänkin tylsää, avaan puhelimen ja selaan somen läpi. Toinen juttu on se, että some pyörii mielessä koko ajan mitä ikinä tekeekään. Rentoutuminen ei oo helppoa kun mieli on koko ajan toisaalla, ”mitähän päivittäisi someen seuraavaksi” tai muuten vaan että mitähän siellä nyt tapahtuu… Se taitaa vaikuttaa mun hyvinvointiin enemmän kun oon osannut koskaan edes ajatella. Koska niinhän se on että sosiaalisen median käytöstä on tullut niin normi osa joka päivää että se on jo tiedostamatonta. Sitä vaan tekee vaikka ei oikein edes tiedä että miksi. Oletko sä koskaan miettinyt, että miksi sä käytät somea?

Se informaatiotulva mitä meidän aivoille tulee sosiaalisesta mediasta ihan koko ajan, on aivan älytöntä. Ei kaikkea edes muista eikä puolellakaan tiedosta tee oikeasti yhtään mitään. Toinen juttu on se, että some vie meidän tarkkaavaisuutta. Oletko koskaan miettinyt kuinka sun koulu, ihmissuhteet, hyvinvointi jnejne kärsii somen käytöstä?
Ahdistaako some sua koskaan? Mua ainakin ahdistaa. Some luo paineita, millainen mun pitäisi olla. Sekin on asia, mitä ei kukaan muu meille voi kertoa. Jokaisella on oma elämäntilanne, omat kokemukset, omat ajatukset, omat luonteenpiirteet ja omat kiinnostuksenkohteet. Kukaan ei voi sanoa sulle mikä on sulle parasta, itse sinä tunnet itsesi parhaiten ja teet omat ratkaisusi. Some myös oikeesti rajottaa mun kokemuksia arjessa. Mä päätän tietoisesti ottaa etäisyyttä someen ja katsoa mitä tapahtuu. Todennäköisesti ajatukset kirkastuu, olo tulee rentoutuneemmaksi ja asiat saa oikeat mittasuhteet kun tajuaa mikä tässä elämässä oikeasti on tärkeää.

Mua myös pelottaa se, kuinka tämä maailmanmeno on saanut ihmiset käyttäytymään netissä. Toki en syyllistä kaikkia, aina iso osa ihmisistä osaa käyttäytyä. Mutta tuntuu, että välillä myös iso osa tarvitsisi muistutusta siitä, että ihmiset siellä ruutujen takana on oikeita ihmisiä. Jos someen kirjoittaa jotain ikävää toisesta ihmisestä, se oikeesti satuttaa. Oltaisko vaan kivoja toisillemme eiks niin?

Joulu lähestyy ja siksikin haluan muistuttaa kaikkia siitä, että ottakaa välillä sitä sometonta aikaa ja olkaa oikeesti ja aidosti läsnä tässä hetkessä. Se on tosi tärkeetä ja tekee terveydelle hyvää.

Ihanaa ja rauhaisaa joulunodotusta!

T. Kata

Kata

Nuortennetin toimittaja

Kommentit

  1. Blogi postauksessa oli hyvän kiteydytty nyky tilanne. Millaiset paineet me luodaan itsellemme somen kautta, jos avatakseen vaikka Instagramin huomaa, että kaikki muut tekevät koko ajan jotain kivaa ja itse vaan himassa katselee kännykkää. Se antaa ikäviä fiktiivisiä käsityksiä muista ihmisitä. Itsekin, käyttäessä somea aina vaan huomaa vain sen, että melkein kaikki vaan jakaa sisältöä jossa pidetään hauskaa ja itselleen vaan tulee ajatus, että miksi mulla ei ole yhtä hauskaa juuri nyt. Tulee helposti saamattomuuden tunne.

  2. Minulle se luo sillä tavalla paineita, kun meidän 6lk-oppilaat käyttää joka välitunti aina puhelinta stalkatakseen muita ja ladatakseen snäppejä ja niin edespäin. Ne on todella riippuvaisia Instasta ja SnapChatista. Itsellä ei oo (ihan vielä) SnapChattia. Mutta luulen, että miten minun kaverit viettää joulua niin siitä ei tarvitse edes puhua. (tarkoitan, että heillä aika kuluu vain energiajuomia juodessa ja somettamalla.

    1. Ymmärrän. Monet nuoret käyttää varmaan instaa ja snapchattia ihan vaan siks että kaveritkin käyttää, ei tavallaan haluta jäädä mistään paitsi. Se on surullista, koska mun mielestä tämä myös vähentää sitä aitoa kanssakäymistä ihmisten välillä.

      Toivottavasti sinä saat viettää joulua itsellesi mieluisalla tavalla ja ihmisten kanssa, jotka ovat oikeasti läsnä. Jokaisen olisi hyvä joulun aikaan hetkeksi irrottautua somesta.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top