Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Itsetunto ja ylimielisyys

Itsetunto tarkoittaa omanarvontuntoa. Omanarvontunnolla tarkoitetaan ymmärrystä itsestään ja itsekunnioitusta itseään kohtaan. Ylimielisyys taas on itsensä kohottamista muiden yläpuolelle. Itseään pitämistä muita parempina. Ylimielisyyttä ei voi verrata hyvään itsetuntoon, mutta se verrataan.

Omanarvontunteita on kaksi mitä tiedän. Hyvällä itsetunnolla hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet. Sinulla on “pystyt siihen” status päällä. Huono itsetunto ei taas ole hyvä asia.

Jostain syystä osa nuorista ei osaa erottaa ylimielisyyttä ja hyvää itsetuntoa. Jos sanot olevasi hyvä jossain ja uskot itseesi sinua lempataan ylimieliseksi. Aikuisten keskuudessa niin käy harvoin toisin kuin nuorten keskuudessa. Joko lempataan ylimieliseksi tai sitten yritetään laskea itsetuntosi.

Minuakin on sanottu ylimieliseksi, kun olen ollut tyytyväinen itseeni. Se ei ole kivaa. Se saa miettimään, oletko oikeasti tarpeeksi hyvä, jos muut eivät ole samaa mieltä kanssasi. Kun olin nuorempi kuka vain olisi pystynyt laskemaan itsetuntoani. Pelkkä ilkeä katse riitti siihen. Muiden mielipiteillä oli silloin väliä. Olen oppinut olemaan sinut itseni kanssa, sillä tarkoitetaan itsensä hyväksymistä.

Yksi kehu voi parantaa jonkun itsetuntoa suuresti. Yksi ilkeä katse tai sana voi laskea toisen itsetuntoa suuresti. Kenenkään ei pitäisi kärsiä huonosta itsetunnosta, jonka muut ovat aiheuttaneet. Kenenkään ei pitäisi yrittää olla kuin muut. Kyse saattaa olla pelosta tulla esille tai kiusaamisesta jääneistä jäljistä.

Heräätkö aina ja ensimmäisenä nouset peilin eteen arvostelemaan itseäsi? En ole tarpeeksi laiha, en ole tarpeeksi nätti ja minulla ei ole muotoja tai minulla on liikaa muotoja. Nuo ovat sellaisia asioita, mitkä pyörii monien nuorten tyttöjen päässä. Entäpä jos heräisit aamulla ja nousisit peilin eteen ja ajattelisit toisinpäin. Olet tarpeeksi hyvä, tarpeeksi nätti ja hyvä sellaisena kuin olet.
Olemme kaikki toisiamme varten täällä. Sen sijaan, että laskisimme toistemme itsetuntoa miksi emme koittaisi nostaa sitä. Kenellekään ei pitäisi tulla hyvää oloa toisen pahan olon vuoksi. Annetaan ihmisten olla omia itsensä. Tuetaan toinen toisiamme.

Osa saattaa olla kanssani eri mieltä, mutta tämä on vain minun näkemykseni asioista. Olet hyvä sellaisena kuin olet, sinun ei pidä muuttua muiden vuoksi. Elät itseäsi varten.

Tete
Tete toimi MLL:ssä TET-harjoittelijana marraskuussa 2018

Kommentit

  1. Upea kirjoitus. Tämä kirjoitus pitäisi kiinnittää jokaisen aamupeiliin.

    Olet tarpeeksi hyvä, tarpeeksi nätti ja hyvä sellaisena kuin olet.
    Olet hyvä sellaisena kuin olet, sinun ei pidä muuttua muiden vuoksi.
    Elät itseäsi varten!

    Nimimerkillä: Miten auttaisin äitinä omaa aikuistuvaa lastani? Nuorta miestä? Iän tuomalla viisaudella ja kokemuksella näen nuoren kamppailevan itsetunnon ja oman paikkansa kanssa, mutta en löydä sanoja enkä keinoja auttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top