Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kun lääkärikäynti ahdistaa ja pelottaa

Siitä on nyt 7 vuotta kun olin viidennellä luokalla. Tuo kammottava 5. luokan lääkärintarkastus lähestyi… Välitunneilla liikkui juorut siitä, että lääkäri aikoo kurkata tyttöjen alkkareihin. ”En halua, onko sinne ihan pakko mennä…?” Se pelotti niin paljon, että melkein yöunet menetti. Eikä kukaan oikein tsempannut. Siitä meni muutama vuosi, kun tuli eka kerta gynekologilla. Se vasta olikin ahdistavaa. Ahdisti ja hävetti puhua omista kuukautisista, saati sitten se, että se tyyppi aikoisi tutkia mun alapään ja sukuelimet.

Haluan nyt omistaa tämän tsemppikirjoituksen kaikille teille ihanille, joita ahdistaa mikä tahansa lääkärikäynti. Haluan kertoa, että lähes kaikkia jännittää. Se on ok, että jännittää. Haluan muistuttaa myös siitä, että lääkäri ei tee mitään ilman teidän lupaa. Ei katso teidän alushousuihin eikä gynekologi tee tutkimusta, jos et halua. Jos ei ole varsinaisesti mitään syytä gynekologin tutkimukselle, osalle ensimmäinen tehdään vasta kolmekymppisenä.

En kuitenkaan suosittele kieltäytymistä lääkäristä, sille tutkiminen tehdään ihan vain ja ainoastaan sinun parhaaksesi. Murrosiässä nuori kehittyy ja halutaan varmistaa, että kehittyminen tapahtuu normaalisti. Jos jotain on pielessä, se on hyvä löytää ajoissa, jotta voidaan tarvittaessa hoitaa.

Minä menin sinne 5. luokan lääkärintarkistukseen. Muistan, että lääkäri selitti koko ajan, mitä tapahtuu ja mitä seuraavaksi tehdään. Sinne alkkareihin kyllä katsottiin ja lääkäri vähän tunnusteli alavatsaa. Ei se ole yhtään niin paha kuin mitä etukäteen pelkäsi.

Kun lääkäri tai gynekologi jännittää, kannattaa siitä sanoa vastaanotolla suoraan. Silloin lääkäri osaa tsempata ja kertoa tarkemmin miksi jotain tehdään kuten tehdään. Voi myös auttaa, jos ottaa esimerkiksi äidin tai läheisen ystävän mukaan henkiseksi tueksi.

Tsemppiä, sinä selviät! <3 Ja niin tytöt kuin pojat, seksuaalisuus on maailman luonnollisimpia asioita. Ei ole missään nimessä mitään hävettävää ja lääkäritkin ovat varmasti nähneet kaikenlaista. Ja he ovat tsempanneet monia satoja ennen sinua, et ole ainut ketä jännittää.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Kommentit

  1. Hei! Olin siellä vuoden alussa ja jännitin tooosi paljon! Voin sanoa, että se ei ole yhtään paha. Oli se vähän kiusallista kun se alkkareihin kurkkasi, mutta se kesti vain pari sekkaa. Ei tarvitse jännittää!! Ajattele, että saat skipata tuntia, jes!

  2. Mä oon vitosella ja jännittää se tarkastus, että kohta kaadun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top