Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Mitä nuorena haluaisin sanoa kaikille Suomen vanhemmille?

Snapchat, Instagram, Facebook, Whatsapp, Youtube… Nämä tai ainakin osa näistä on käytössä jo suurimmalla osalla 12-vuotiaista nuorista. Et ehkä tiedä mitä ne ovat? Oletko koskaan kuullut snäppäilystä tai instastooreista?

Snapchat on ilmainen pikaviestipalvelu, jossa voi nimensä mukaisesti chattailla ja ”snappailla” eli lähettää kuvia sekä videoita hauskojen filttereiden ja efektien kanssa. Snapit voi lähettää joko vain tietyille kavereiden tai kaikkien kavereiden nähtäväksi ”my storyyn”. Sovellukselle tyypillistä on lyhytikäisyys, stoorit ovat nähtävillä vain 24 tuntia ja kavereille lähetetyt yksityisviestitkin voi nähdä vain rajoitetun ajan.

Instagram puolestaan on ilmainen kuvien jakopalvelu, mutta siellä omaan ”feediin” jaetut kuvat ovat näkyvissä aina, ellet poista niitä sieltä. Palvelun avulla toisten kuvista voi tykätä ja niitä voi kommentoida. Uusimpana juttuna on ”insta-stoorit”, joiden avulla elämästä jaetaan kuvaa reaaliajassa. Storyt ovat näkyvissä profiilissa 24 tuntia. Todella monet julkisuuden henkilöt ja vaikuttajat ovat mukana instagramissa ja nuoret seuraavat heitä siellä. Se onkin ehkä juuri instagramin huono puoli, että ihaillaan toisten elämää hienoissa kuvissa, eikä ajatella että siellä kuvien takana todellisuus voi olla aivan toinen. Toisille ihmisille sosiaalinen media on oikesti työtä (kyllä, nykypäivänä yhä useampi ansaitsee elantonsa sosiaalisen median kautta) ja silloin heidän on pakko muokata kuvia ja miettiä millaista sisältöä jakaa, koska oma instafeed on vähän niikuin CV ja sen kautta saadaan yhteistyökumppaneita.

Minä olen iloinen, kun olen saanut viettää lapsuuden ja pitkälti nuoruudenkin ilman sosiaalista mediaa. Nykyään näkee jo alakoululaisten kävelevän koulumatkat puhelin kädessä ja epäilemättä vapaa-aika vietetään pitkälti whatsappaillen ja snäppäillen.. Puhutaan jo digihyvinvoinnista. Monet aikuisetkin tekevät itselleen digihyvinvointitavoitteita, niin kuinkas sitten lapset? Pelkkä puhelimen käytön kieltäminen tuskin auttaa, sillä lapset kyllä keksivät keinon olla somessa mukana. Onhan siellä kaveritkin.

Mielestäni jo 10-vuotiaille pitäisi alkaa puhumaan digihyvinvoinnista ja sosiaalisen median huonoista puolista.. On nettikiusaamista, somen aiheuttamia paineita… Tutkimusten mukaan monet nuoret heräävät jopa keskellä yötä selaamaan puhelinta, koska paineet siitä ettei hyväksytä tai kuuluta joukkoon, ovat niin kovat. Tutkimusten mukaan puhelimen käyttö vaikuttaa suoraan uneen, muistiin, keskittymiskykyyn ja on yhteydessä uupumukseen ja masennukseen. Se ei todellakaan riitä, että asiasta vaan huudetaan ja saarnataan lapsille ja nuorille vaan pitää keksiä muita keinoja puuttua asiaan. Ja siihen pitää puuttua ajoissa.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Kommentit

  1. Ehdottomasti samaa mieltä! Ekan puhelimen sain kolmosluokan keväällä ja Instagramin latasin muutama vuosi sitten kun haluan nähdä mitä sukulaisille kuuluu kun ei hirveästi nähdä. Suuri ongelma on se että me nuoret ollaan jatkuvasti kännykällä. Itsellä on onneksi tarpeeksi tiukat vanhemmat eikä sinne puhelimelle jäädä lojumaan. Monet meidän koulusta jättää tulematta urheilukaupoissa vain sen takia että haluaa mennä päivittämään ”instaramia”

  2. Täysin samaa mieltä. Nykyajan nuoriso ei jaksa kiinnittää motivaatiotaan koulunkäyntiin, vaan vapaa-aika kuluu kaiken näköiseen MyStoryen päivittelyyn ja snäppäilyyn. Olen hieman huolissani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top