Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kirje kiusaamista näkeville

Hei sinä. Niin juuri sinä. Mitä paras ystäväsi tekee juuri nyt? Tiedätkö edes missä hän on? Paras arvauksesi on, että hän itkee sisällä eikä uskalla tulla ulos, saati nousta sängystä. Tiedät että pitäisi soittaa, mutta epäröit. Pelkäät joutuvasi samaan asemaan, jos puutut.

Miksi et kerro kenellekään? Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua? Näet heidät taas ystäväsi kimpussa. Haluaisit huutaa mutta ääntä ei tule. Mitä asialle tekisi? Miksi en tee mitään, ajattelet. Helpointa on vaan katsoa vierestä, vaikka ystäväsi näkeminen siinä kunnossa satuttaa.

Minä sanon nyt selvästi. Hän on paras ystäväsi. Auta häntä. Kerro äidillesi, opettajallesi, kuraattorillesi tai jollekin ystävällesi. Pyri tukemaan parasta ystävääsi, hän tarvitsee sinua nyt.

Kiusaaminen on rikos. Sitä ei tarvitse kenenkään kestää. Kiusaamista voi olla fyysistä sekä henkistä. Fyysistä kiusaamista on esimerkiksi, töniminen, lyöminen, potkiminen. Henkistä kiusaamista on esimerkiksi haukkuminen, nimittely, juorujen levittäminen ja porukasta pois jättäminen.

Kiusaamiseen voi puuttua kertomalla jollekin luotettavalle aikuiselle. Aikuinen puuttuu kiusaamiseen parhaimmalla mahdollisella keinolla. Kiusaajalle pitää puhua suoraan ja kertoa, että hän satuttaa kiusattua.

Kiusattua voi tukea juttelemalla, kuuntelemalla ja olemalla läsnä hänen elämässään ja tekemällä hänelle mahdollisimman turvallinen olo. Kiusattua ei saa jättää yksin asian kanssa.

Jos näet pienintäkään merkkiä kiusaamisesta, kerro siitä jollekin. Puutu asiaan, anna kiusatulle parempi tulevaisuus.

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top