Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Miten pitää sosiaalisia suhteita yllä poikkeusoloissa?

Koronavirusepidemian tuomien rajoitteiden vuoksi elämä on muuttunut monella tapaa. Viralliset suositukset kotona pysymisestä, ihmiskontaktien välttämisestä ja väkijoukkojen kiertämisestä muuttavat myös sosiaalista elämää. Etäopiskelun vuoksi kavereita ei näe koulunpenkillä, ja harrastusten ollessa tauolla joukkuekavereiden kanssa ei tule vietettyä aikaa. Miten pitää yhteyttä kavereihin poikkeustilanteessa?

Vaikka isoja väkijoukkoja ja lähikontakteja tulee välttää, niin kavereita voi silti tavata pienissä ryhmissä turvavälin huomioiden. Kaverin kanssa voi lähteä käymään kävelyllä tai lenkillä, potkia palloa tai pelata mailapelejä tai tutustua vaikkapa lähiluontoon. Ulkona riittää tekemistä ja samalla saa raitista ilmaa! Keväinen luonto tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupungeissa on myös monia paikkoja, joissa voi harrastaa liikuntaa ilmaiseksi. Oletko jo kokeillut kaupungin ylläpitämiä ulkokuntosaleja, liikuntalaitteita tai vaikkapa ihan tavallisia portaita? Jumppaaminen ja ulkoilu tuo mukavaa vaihtelua sisällä olemiseen.

Mikäli lähikontaktit eivät ole mahdollisia tai ulkoilu ei kiinnosta, kavereiden kanssa voi pitää yhteyttä välimatkankin päästä. Tavalliset viestintäsovellukset, Snapchat, Instagram ja WhatsApp toimivat hyvin yhteydenpidossa ja niissä jutteleminen on helppoa. Viestit ja kuvat eivät kuitenkaan korvaa aitoa juttelua tai keskustelua: kokeile siis soittaa kaverille! Puhelu, joko videoyhteydellä tai ilman, piristää kummankin mieltä. Puhelimitse tulee helposti juteltua syvällisemmin kuin chatissa.

Kaipaatko kavereiden kanssa kahvittelua, lounaalla käymistä tai shoppailua? Voitte sopia videopuhelutreffit kaverin kanssa ja kahvitella kumpikin omissa kodeissanne. Kahvikupin äärellä on aina mukavaa jutella, oli kaveri läsnä sitten fyysisesti tai ruudun välityksellä. Sama pätee lounaaseen: nopean yksinäisen aterian sijaan voit soittaa ruokatunnilla kaverille ja syödä yhdessä hänen kanssaan videoyhteyden päässä. Shoppailuakin voi harrastaa etänä: klikatkaa kaverin kanssa samalle verkkokauppasivulle ja ihailkaa tuotteita puhelimitse. Joissakin videopuhelusovelluksissa voi myös jakaa oman näyttönsä kaverille, jolloin tuotteiden katselu yhdessä on vielä helpompaa.

Mikäli yhteydenpito kavereihin tuntuu työläältä tai epäluontevalta poikkeustilanteen aikana, ei syytä huoleen: tilanne helpottuu taas, kun poikkeustila normalisoituu. Kaverit ja ystävyyssuhteet säilyvät kyllä!

-Aada

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top