Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Miten suhtautua kiusaamiseen?

Monet kokevat kiusaamista arjessa. Toiset kokevat konkreettista väkivaltaa tai suoraa haukkumista. Osa taas jätetään ulkopuolelle tai kokee ivailua.

Kiusaaminen aiheuttaa monessa kysymyksen, mikä heissä on vialla. Kokee, että kiusaaminen johtuu heistä itsestään. Pahimmissa tapauksissa kiusaaminen voi jättää elinikäiset traumat.

Kiusaamisen vastaisia kamppanjoita on jatkuvasti ja siihen pyritään aina jossain määrin puuttumaan, mutta rehelllisesti, ei kiusaamista voida pysäyttää kokonaan. On todella surullista, että siitä kärsii niin moni, ja kiusaamisen lopettaminen ei pitäisi olla heidän vastuullaan, mutta tässä on muutama keino, miten suhtautua kiusaamiseen,  jos itse tai toinen joutuu sen kohteeksi.

  1. Muista, että syy ei ole sinussa, vaan kiusaajassa. On tärkeää ettei anna toisen ihmisen huonon käytöksen vaikuttaa omaan itsetuntoon.
  2. Älä koskaan lähde kostamaan, tai kiusaamaan ketään muuta. Se ei paranna oloasi, ja vajoat samalle tasolle kun kiusaajasi.
  3. Ole aina ystävällinen ja kiva muille. Ole isompi ihminen ja näytä kiusaajillesi esimerkkiä miten kuuluu käyttäytyä.
  4. Kiusaaminen tuntuu aina pahalta, mutta jos mahdollista koita mahdollisimman paljon olla antamatta sille mitään huomiota, jaksat itse paremmin ja kiusaajasi huomaavat ettei heillä ole vaikutusta sinuun.
  5. Vaikka kostaminen ei ole OK, on erittäin OK pitää omat puolesi ja kertoa kiusaajillesi suoraan että lopettavat tai kertoa kiusaamisesta aikuisille tai vaikka luotettavalle kaverille.

 

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top