Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Tehdään yhdessä koulusta mukavampi paikka

Koulut alkavat jälleen elokuussa pitkän kesäloman jälkeen. Moni nuori odottaa kavereiden näkemistä ja arkirutiineja. Ehkä on myös mukavaa jälleen päästä opiskelemaan mielenkiintoisia asioita.

Arkeen palaaminen voi myös olla hankalaa ja stressaavaa. Ehkä suuri työmäärä kuormittaa sinua, ja mietit miten jaksat tulevan syksyn. Tai sitten olet aloittamassa uudessa koulussa ja se luonnollisesti jännittää. On myös ikävää, jos joudut pelkäämään, että sinua kiusataan koulussa.

Kouluarjen sujumisen kannalta on todella tärkeää, että ollaan mukavia toisia kohtaan eikä jätetä ketään yksin. Jokaiselle nuorelle kuuluu oikeus turvalliseen koulunkäyntiin eikä kenenkään pitäisi joutua pelkäämään kouluun menoa.

Itselle pieneltä tuntuvalla teolla voi olla suuri vaikutus toisen arkeen. Mikä parasta, meillä itsellämme on valta ja vastuu valita kuinka käyttäydymme toisia kohtaan. Sillä valinnalla voi olla vaikutukset toisen nuoren elämään pitkälle aikuisuuteen.

On monia keinoja, joilla voimme pitää yllä hyvää ilmapiiriä. Toisen päivää voi piristää se, että tervehdit häntä pihalla tai koulun käytävällä. On myös tärkeää ottaa jokaisen mielipiteet huomioon ja kunnioittaa niitä. Jos huomaat, että toinen on yksin koulussa niin mene jututtamaan ja pyydä mukaan porukkaan. Tai jos näet, että jotakuta kiusataan, ethän jää seuraamaan sivusta.

Jokaisella on rooli kiusaamistilanteessa. Voit puolustaa kiusattua ja puuttua tilanteeseen tai sitten sulkea silmäsi asialta ja samalla käytännössä hyväksyt kiusaamisen. Aikuiset eivät voi mitenkään nähdä kaikkea mitä koulussa tapahtuu, joten on tärkeää että heille kerrotaan, jos kiusaamista tapahtuu.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top