Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Mitä kannattaa kertoa itsestä netissä

Usein netissä esiinnytään nimimerkeillä, jotka tekevät ihmisestä anonyymin eikä häntä ole niin helppo tunnistaa oikeassa elämässä. Tämän takia netissä pystyy olemaan kuka vain. Nimimerkki ei ole kenenkään oikea henkilöllisyys ja siihen, mitä joku kertoo netissä nimimerkillä, kannattaa suhtautua kriittisesti. Netissä ei pysty varmistamaan millään sitä, että onko nimimerkin takana oikea henkilö ja kertooko hän todellisia asioita. Netissä nimimerkillä tai anonyyminä oleva henkilö voi olla ihan kuka vaan, pelkkä nimimerkki ei kerro meille mitään.

Kannattaa olla tarkka minkälaista tietoa netissä jakaa itsestään. Asuinpaikkaa, henkilö- tai muita tietoja ei kannata jakaa netissä kenellekään, sillä julkaisun jälkeen ei voi seurata kenelle tai mihin saakka tieto on levinnyt.

Netissä keskustellessa kannattaa myös muistaa, että aina voi sanoa ”ei”. ”Ei:n” sanominen saattaa olla välillä haastavaa, mutta aina saa kieltäytyä. Kukaan ei saa eikä voi pakottamaan kertomaan mitään mitä itse ei halua kertoa tai esimerkiksi lähettämään omia kuvia tai videoita henkilöille jota et tunne. Omista rajoista kannattaa ja on hyvä pitää kiinni netissä keskustellessa ja myös muuten ihmisten kanssa keskustellessa.

Jos kohtaat netissä kiusaamista tai epäsoveliasta käytöstä olisi siitä hyvä kertoa eteenpäin. Useimmissa sovelluksissa on mahdollista tehdä ilmoitus sivuston ylläpitäjille, jos huomaa kiusaamista sivustolla. Ilmoituksen tekeminen on myös hyvin tärkeää, sillä sen avulla pystytään myös enemmän tarkkailemaan sekä seuraamaan minkälaista sisältöä sivuilla on.

Jos koet tai olet kokenut itse kiusaamista netissä on tärkeää ottaa keskusteluista screenshot sekä tehdä ilmoitus sivuston ylläpidolle. On tärkeää myös kertoa jollekin läheiselle tai esimerkiksi koulun ammattilaiselle nettikiusaamisesta, jotta kokemuksia pystyy käsittelemään.

 

Emilia

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheesta lisää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top