Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Stressin ja ahdistuksen vaikutus arkeen

Hei sinä Nuortennetin lukija. Oletko ikinä miettinyt, miksi unen laatu on heikentynyt voimakkaasti tai et vain saa enää unta? Tämä voi johtua stressistä. Tässä blogissa ajattelin kertoa omasta kokemuksestani stressistä ja sen vaikutuksesta uneen, minun koulunkäyntiin sekä arkeeni.

Stressi on kehon ja mielen reaktio uhkaavasta tilanteesta tai ylikuormituksesta. Stressin aikana ihmisen kehossa syntyy eri stressihormoneja kuten kortisolia ja adrenaliinia, joiden tehtävä on nostaa elimistön suoritustasoa stressin aikana. Lyhytaikainen stressi parantaa suorituskykyä toisin kuin pitkäaikainen, joka heikentää toimintakykyä ja terveyttä.

Luonteeni on jo valmiiksi huolestunut sekä “yliajattelen” kaikki pienimmätkin asiat. Monet asiat kuten puheluiden soittaminen tuntemattomille tai lääkäreissä käynti aiheuttaa minulle aivan hirveän olon, enkä välttämättä silloin soita sitä puhelua. Olen huomannut, että en pysty menemään nukkumaan aikaisin jos tiedän, että minulla on jotain seuraavana päivänä, kuten esimerkiksi koe. 

Myös kavereiden kanssa oleminen välillä stressaa minua niin hirveästi tai se mitä sanon tai teen. Oletan että kaverini eivät halua enää olla kanssani. Joskus tiedän, etten jaksa olla ulkona kavereiden kanssa ja haluan vain olla yksin, mutta pelkään liikaa ulos jäämistä, että pakotan itseni aina menemään ulos.

 

Juttu on tehty kurssityönä osana lukion terveystiedon opintoja.
Lähteenä on käytetty Terveystiedon oppikirja Studeo, Terveyden perusteet TE1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top