Siirry sisältöön
12-tytsy

Moi kaikille!
Olin tänään noin tunnin ulkona voiko se johtaa ihosyöpään? Toivon että joku vastaa pian. Muuten en uskalla olla ulkona ollenkaan..
Hyvää kesän odotusta!

rainbow

Ei voi johtaa.
Siinä kestää aika kauan että syöpä tulee, ei se tuollaisesta penestä uloikulsta tule.
Eli ei mitään hätää!

Spageli✨

tuskin, tai luulen että mahdollisuus siihen on pieni(en oo lääkäri)

🐸🏳️‍🌈🏳️‍🌈🐸

En ees ymmärrä miten se vois….
Eli ei kai

Suklaakisu

Moi, ei huolta. Ei sul oo. Tai siis, jos ois niin kaikilla ois. Koska kaikki me ollaan ulkona ja usein ainakin yli tunnin. Ite vietän aikaa ulkona paljon ja eipä ole mitään sellaista tullut. Jos sulla on ihottumaa tai jotain vastaavaa niin se johtuu luultavasti vaan jostain allergiasta eikä mistään sellasesta josta pitäis huolestua. <3

Minä

Voi johtaa. Ole varovainen. Älä enää koskaan mene ulos. Ulkona oleminen on VALETTA!

Suonjar❤️💚💛💙

Öö… ei kai? Mä oon viettänyt monesti koko päivän ulkona. Sun pelko on täysin irrationaalinen. Ei kantti pelätä.

Swarley☕

Tuskinpa. Kannattaa kuitenkin suojautua UV-säteilyltä aurinkorasvalla, lakilla ja pitempiä aikoja auringossa ollessa peittävämmillä vaatteilla. Etenkin ihon palamista tulisi välttää. Ihosyöpä tulee useimmiten vanhemmalla iällä (ei silti kannata hankkia sitä). Sen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää hankkimatta ulkona olemisen positiivisia terveysvaikutuksia, kunhan muistaa suojautua auringolta.

Ulos vain

Auringosta säteilee valon ja lämmön lisäksi ultraviolettisäteilyä eli UV-säteilyä. UV-säteilyn määrään on kiinnitettävä huomiota eteläisimmässä Suomessa maaliskuusta syyskuuhun klo 10 ja 17 välillä. Yli puolet UV-säteilystä tulee keskipäivällä neljän tunnin aikana. Kun UV-säteilyn määrän mittarina käytetty UV-indeksi on 3 tai enemmän, on UV-säteilyltä suojauduttava.

UV-säteilyltä suojautuminen onnistuu helposti pitämällä vartalo pois säteilystä ja vähentämällä säteilylle altistumisen kestoa. UV-säteilylle altistuu pilviselläkin säällä. Rakennusten ja muiden esteiden takana varjossa on puolet vähemmän UV-säteilyä kuin auringossa. Säteilyä voi silti heijastua maasta esimerkiksi hiekasta, vedestä tai lumesta. Lippalakki tai lierillinen hattu, aurinkolasit ja pitkähihainen paita ovat hyviä suojavarusteita. Aurinkorasvat vaimentavat UV-säteilyä iholla, mutta eivät korvaa muuta suojautumista.

Palaminen sekä jatkuva, elinikäinen UV-säteilylle altistuminen vanhentavat ihoa, vahingoittavat silmiä, heikentävät vastustuskykyä ja lisäväät ihosyövän riskiä. Mikään näistä ei kuitenkaan ole välitön seuraus UV-säteilylle altistumisesta. UV-säteilylle altistuminen on vaarallisempaa lapsille ja nuorille kuin aikuisille, joten lasten suojautuminen ja suojaaminen on erityisen tärkeää.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus

Vastaa aiheeseen: APUA!! Onko mulla ihosyöpä??

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top