Siirry sisältöön
moms spaghetti 🇺🇦

moi, kuten otsikosta voi päätellä, mietin tässä että onko mulla autismi tai Aspergerin oireyhtymä. tarhassa olin monesti omissa oloissa, oon äänille herkkä, mun on hankala katsoa silmiin ja mua ahdistaa ku on paljon ihmisii.
mulla on myös tullu sellasii pakko liikkeitä, mun on pakko saada mun niskaa sillee jännästi kääntymää ja venyttämää, ranteitten kohal sama homma.

ja siis en tiiä kuuluisko tää autismiin tai Aspergeriin koska oon kirjallisesti ja matemaattisesti aika hyvä(ellen jopa lahjakas :D)

että joo, onko mulla jompikumpi näistä vai ei kumpikaa :D

tell me plz🐢

moms spaghetti 🇺🇦

ja jos en vaikka kuule ja sitte joku koskee mua vaikka olkapäähä että sais mun huomion, nii en tykkää siitä

Kettukarkki

Moi,
kukaan ei voi sulle varmasti sitä täältä netin kautta kertoa :) Kannattaa mennä juttelemaan kouluterkkarille tai sitten omalle vanhemmalle, joka osaa kyllä laittaa asian eteenpäin. Ja tosi hieno juttu, jos oot kirjallisesti ja matemaattisesti lahjakas, ne taidot voi viedä sut pitkälle!

Tsemppiä! Toivottavasti asiat selkiytyy.

virnuu <3

mun isoveljellä on just toi aspergerin oireyhtymä. tietenkään en voi siis ite varmuudella sanoa yhtään mitään mutta noi oireet kuulostaa tosi tutulta. sillä on myös tommosia liikkeitä: kääntelee päätä, siristelee silmiä, heiluttaa käsiä ja on myös superhyvä koulussa. (ei tosin liikassa) Sosiaaliset jutut ja motorisutta vaativat on kans sille vaikeita ja ei tykkää kovista äänistä. joten joo, toivottavasti tästä oli jotain apua edes, vaikka en voi oikein mitään muuta sanoa kun en oo sen enempää perehtyny. tsemppiä sulle!

Outo (ko?)

Mulla on sama joten en oikeen osaa auttaa 🤔
Oon muuten itsekkin miettinyt että onko mulla jotain kun mullakin on hankalaa kattoo toisia silmiin ja munkin ahdistaa jos on paljon ihmisiä😥 Ja itelläni on myös se että en oikein uskalla puhua muuta kuin niille jotka tunnen kunnolla 😅
Sori jos kirjotin ihan tyhmän viestin mutta joo…

Rein

Voi olla, voit jutella sun huoltajan kaa jos pääsisitte johonki seulontaan selvittään asiaa. Mun mielestä sinne saa lähetteen jostain.

NotNeurotypical

Autismi ja asperger ovat samaa kauraa. Nykyään puhutaan autismikirjosta. Autisteilla on valtaväestöön verrattuna useammin keskimääräistä korkeampi äo, mutta mieli toimii hyvin eri tavoin ja näitä tapoja on monta.

Ajattelun eroista seuraa tavallisesti (joskaan ei aina) vaikeuksia kommunikaatiossa ei-autististen (eli neurotyypillisten) henkilöiden kanssa sekä käyttäytymistä mitä neurotyypillinen henkilö ei voi käsittää. Ymmärtämisen vaikeudet kulkevat siis molempiin suuntiin.

Jokainen autisti on luonnollisesti yksilö ja piirteet vaihtelevat todella paljon. Olen silti itse huomannut että toisen kirjolla olevan kanssa keskustelu ei aiheuta ongelmia.

Koulumenestys voi olla erittäin hyvä. Se ei sulje autismin mahdollisuutta pois. Kannattaa lukea aistiyliherkkyyksistä. Mainitsemasi pakkoliikkeet saattavat olla montaakin asiaa. Joskus on pakko vääntelehtiä. Minulla se on joko stressinpurkua, kehon tuntoaistin kuormittumista, osittaisten tunto- asento- ja liikeaistien aliherkkyydestä johtuvien lihasjumien alitajuista purkua.
Joillakuilla ilmenee kand tic-oireita, mutta sinuna en olisi huolissani.

Suosittelen hakemaan tietoa englanniksi, mikäli vaan enkku sujuu. Tony Atwood esim. Löytyy Youtubesta. Sieltä kannattaa kattoa kans autistien laittamia juttuja.
Diagnoosin selvittämistä suosittelen harkitsemaan. Ihmiset ajattelevat Suomessa yleisesti, että diagnoosiin liittyy älykkyyteen vaikuttava kehitysvamma. Autistilla voi olla kehitysvamma, mutta kehitysvammaisuus ei ole sen osa.

Vastaa aiheeseen: autismi vai aspergerin oireyhtymä?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top