Siirry sisältöön
Huolestunut kaveri

Bestikselläni on vakava masennus ja anoreksia. Hänellä on tiukat vanhemmat, jotka eivät päästä häntä minnekkään muualle kuin kouluun. Bestikseni isä juo, ja äti on hyvin väkivaltainen. Hän ei itse uskalla puhua asiasta viranomaisille. Olen itse miettinyt että tekisin ilmoituksen, mutta mitä jos kaverini äiti suuttuu siitä lisää ja satuttaa kaveriani? Ja kaverini tuntien hän pelkäisi äitiään niin paljon että vaikenisi siitä.
Help me please?

MLL Ylläpito

Hei,

bestiksesi kuulostaa olevan vaikeassa tilanteessa. Onneksi hänellä on sinunkaltaisesti ystävä tukemassa häntä!

Oletko yrittänyt rohkaista ystävääsi puhumaan esimerkiksi koulukuraattorille tilanteestaan? Epäilet, ettei hän puhuisi, koska pelkää äitiään, mutta kannattaa vielä yrittää. Voisit vaikka lupautua hänen tuekseen kuraattorin puheille. Kuraattorilla on velvollisuus ilmoittaa sosiaalitoimeen, jos hän esimerkiksi epäilee lapsen olevan vaarassa kotonaan. Ystäväsi (ja sinä, jos olet mukana) voisitte kertoa kuraattorille pelosta liittyen ystäväsi äitiin ja hänen reaktioon.

Jos ystäväsi ei suostu puhumaan kuraattorille, niin voit myös itseksesi mennä kuraattorin juttusille ja kertoa huolestasi. Jos et halua ainakaan heti kertoa kenestä ystävästäsi on kyse, niin voit kertoa, että ”mulla on yksi kaveri/tuttu…” ja kysyä, että mitä tulisi tehdä. Nimittäin huolesi on aika iso yksin kannettavaksi ja sen lisäksi aikuisten tulisi hoitaa asiaa.

Voit myös kannustaa ystävääsi soittamaan Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111. Tai voitte soittaa yhdessä! Puhelu on ilmainen, täysin luottamuksellinen (numero ei näy, ei jää tietoa puhelinlaskuun..) ja vastaajana on aikuinen, joka kuuntelee ja voitte yhdessä miettiä parasta vaihtoehtoa edetä tilantessa.

Toivottavasti asiat selviävät ja ystäväsi saa apua! Muista, että tilanne ei ole sinun vastuullasi. Voit tukea ystävääsi ja kannusta häntä hakemaan apua, mutta muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi.

Vastaa aiheeseen: Bestis pulassa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top