Siirry sisältöön
joku henkilö

Oon siis tällä hetkellä lukiossa. Tulin tänne lähinnä, koska ei ollut valmiina mitään alaa mille haluaisin ja oon aikalailla koko elämäni aatellut tulevani tänne. Nyt kuitenkaan mä en meinaa pärjää täällä yhtään, joka on kyllä osittain omaa syytäkin. Ei vaan ole yhtään motivaatiota tai jaksamista opiskella, ja joku sosiaalinen ahdistus vaan pahentaa tilannetta. Tän takia en lukiossa oikeen opi mitään enkä meinaa päästä läpi. Äitini mielestään mun pitäisi vain olla täällä kun en voisi oikein vaihtaa amikseenkaan kun en tiedä mille alalle. Omasta mielestäni tässä ei oikein ole mitään järkeä enkä tule tekemään lukiolla joka on todella huonosti menty mitään. Jostain amiksesta sentään varmaan saisin jonkinlaisen työn. Mutta sosiaaliset tilanteet ovat todella haastavia joten en oikein tiedä pärjäisinkö sielläkään, sellaisen kuvan olen saanut että pitäisi osata olla tosi sosiaalinen sielläkin. Toki myös olen ajatellut että jos pääsisin paikkaan jossa on pakko olla sosiaalisempi, myös oma ahdistukseni siitä voisi vähentyä. Olen miettinyt opolle menemistä, mutta tosiaan sosiaalinen ahdistukseni on sen verran paha että asia vain lykkääntyy kun en saa itseäni laittamaan edes viestiä sille asiasta ja mahdollisesta tapaamisesta. Olen yrittänyt etsiä itse mahdollisia aloja amiksesta tai muita kouluja mutta ei vain mistään tunnu löytyvän kunnolla tarkkaa tietoa. Onko mitään aloja amiksessa tai muita kouluja jonne kannattaa mennä jos ei tiedä mitä haluaa tehdä, mutta lukio ei vain onnistu?

Reikäleipä

Tavallaan tuttu tilanne, ainakin sosiaalisen ahdistuksen kohdalta. Itse olen lukion 2. asteella ja tiedän hyvin, ettei lukio ole sopiva vaihtoehto aivan kaikille.

Suosittelisin ennen kaikkea ottamaan yhteyttä opinto-ohjaajaan. Sanoisin että sinun tulisi löytää se paras ala itsellesi, eikä siinä voi auttaa kukaan muu paremmin kuin opinto-ohjaaja. Hän osaa neuvoa sinulle mistä löytää tarkempaa tietoa eri aloista ja lisäksi voi nostaa esiin aloja, jotka eivät käyneet edes mielessäsi.

Jos haluat apua sosiaaliseen ahdistukseen, suosittelisin jollekin aikuiselle ja etenkin vastaavalle asiantuntijalle puhumista esim. Nuorten Netin palvelussa. Jos haluat vaikuttaa ahdistuksesi voittamiseen ”soolona”, voit koettaa listata asioita, etenkin sosiaalisiin suhteisiin liittyen, joissa olet onnistunut edes hiukan. Koeta keksiä missä olet hyvä ja nosta onnistumisesi juhlittavaksi aiheeksi (esim. joka kerta kun puhut toiselle ilman että tällä toisella on sinulle asiaa, nosta ylös saavutuksesi, juhli hiukan, MUTTA älä aliarvioi onnistumistasi). Muistele saavutuksiasi, älä epäonnistumisiasi. Jos olet hiukan uhkarohkealla tuulella, aja itsesi keskustelemaan toisten kanssa vaikkapa jostakin kurssista. Vaikka se menisi pieleen, totea että sinulla riitti rohkeutta toimia näin ja ylistä sitä!

Tärkeintä on että löydät itsesi. Tiedän että tuo kuulostaa jotenkin kliseeltä, mutta todellakin tarkoitan sitä. Mieti sitä kaikkea mistä olet koskaan ollut kiinnostunut ja tutki mitä tämä ala tarjoaa sinulle. Vietä joku päivä miettien valintojasi ja mahdollisuuksiasi sekä kuvittele mitä voisit saavuttaa näillä aloilla jos unohdetaan pelkosi ja aiemmat kokemuksesi.

Toivon sydämeni pohjalta, siis ihan oikeasti, että pääset yli ongelmistasi, sillä minäkin tunnen omia vaikeuksiani sosiaalisissa tilanteissa ja ymmärrän tunteesi.

Onnittelut rohkeasta avautumisestasi, toivottavasti voin edes hieman auttaa sinua ongelmissasi.

~ Reikäleipä

Lukion 1. vuoden opiskelija

Suosittelen varaamaan opolle ajan niin pian kuin mahdollista. Ymmärrän, että se voi olla haastavaa ja ylitsepääsemätöntä. Ei se haittaa. Jos siltä tuntuu, voit vaikka kirjoittaa siihen viestiin, että sosiaaliset tilanteet ovat vaikeita, hän osaa ottaa sen huomioon kun tapaatte.

Opo varmasti osaa ohjeistaa sinua paremmin alavalinnoissa, mutta kannattaa itsekin tutustua eri ammattikoulujen tarjonnan listoihin ja miettiä, onko jotain, mikä kiinnostaisi. Jos amis on sulle oikea ratkaisu, ei lukiossa kannata olla pidempään. Oot ihan oikeassa siinä, että niillä huonoilla papereilla sieltä ei tee oikeasti yhtään mitään.

Verkk@ri

Moikka joku henkilö!

Muut ovatkin laittaneet jo hyviä vinkkejä ja tosiaan jos kaipaat keskusteluapua niin Sekasin-chat ja Lasten ja Nuorten puhelin ovat sellaisia, joissa voit jutella kaikista asioista täysin anonyymisti.

Tietysti koulukuraattori tai -psykologi voisivat auttaa sinua tarvittaessa myös, jos siltä tuntuu.

Opo on kans ihminen ja toivottavasti ymmärtää tilanteesi. Kannattaa mainita vaikka just siitä että sosiaaliset tilanteet ahdistaa, koska hän voi sitten ottaa sen huomioon.

Toivon sulle kaikkea hyvää ja asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella ❤️

Vastaa aiheeseen: Ei pärjää lukiossa eikä tiedä mitä tehdä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top