Siirry sisältöön
Girlyy010

Siis ok, en tii√§ miten t√§n selitt√§√§, mut siis meill√§ ei saa kotona mink√§√§nlaista yksityisyytt√§! Mulla (eik√§ mun veljell√§) oo omia huoneita, vaan nukutaan koko perhe samassa huoneessa (oon 13, koht 14ūüöę), meij√§n vessan ovessa ei oo lukkoa eik√§ ees vaatteita saa vaihtaa ilman ett√§ joku tulee tekem√§√§n jotain siihen viereen ūüėĶūüėę Niin ku oikeesti, t√§√§ tilanne tappaa mutūüė≠ Siis en voi tehd√§ MIT√Ą√ĄN rauhassa ilman ett√§ joku tuijottaaūüėę Siis miettik√§√§ nyt, istut vessassa ja joku tulee siihen sun viereen pesee hampaitaūü•≤ En vaan oikeesti en√§√§ jaksa, haluisin jo oman huoneen, mutta saan ehk√§ vasta 3 vuoden kuluttua (ylipitk√§n remontin takia). Kaikenlis√§ks en voi esitt√§√§ mun vanhemmille ees toivetta yksityisyydest√§, koska meij√§ isk√§ on tosi ankara ja kaikenlis√§ks meill√§ ei ikin√§ puhuta mist√§√§n asiasta, ja jos puhutaan nii isk√§ kumminki suuttuu!ūüÜė Mit√§ mun pit√§s teh√§ ūüė™ūüė©

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi Girlyy010!

Kiitos viestistäsi! Osasit hyvin selittää asiasi ja ymmärrän, että yksityisyyden puute vaivaa sinua.

Ymmärsinköhän oikein, että mainitsemasi ylipitkä remontti mahdollisesti vaikuttaa tällä hetkellä siihen, että yksityisyyttä ei ole mahdollista järjestää tarpeeksi? Mahdollisesti tulevaisuudessa koittaa vielä se hetki, kun saat oman huoneen, mutta remontin päättymisen odotus voi tuntua varmasti tosi pitkältä!

Yksityisyyden kaipaaminen on tosi luonnollista ja ymmärrettävää! Aina tilanteisiin ei pysty vaikuttamaan ja yksityisyyttä ei ole syystä tai toisesta niin paljon, mitä itse kaipaisi. Silloin olisi tärkeää, että perheen kanssa pystyisi keskustelemaan pelisäännöistä (esim. oveen koputus ennen vessaan tulemista), jotta jokaisella olisi mahdollisimman mukava olla.

Mainitsit, että et voi esittää edes toivetta yksityisyydestä, koska isäsi on ankara ja suuttuu helposti. Silloin voi ymmärrettävästi tuntua vaikealta ottaa asioita puheeksi, jos on kokemus, että asioista ei kauheasti puhuta tai aikuinen suuttuu. Mitä ajattelet, että voisiko se toimia, jos kerrot isällesi tai toiselle vanhemmallesi, että sinulla on asia ja toive, joista puhuminen jännittää ja toivoisit siitä keskusteltavan rauhallisesti? Tai jos puhumisen sijasta kirjoittaisi asiasta vanhemmille?

Entä tuleeko sinulle itsellesi mieleen asioita, mitkä voisivat helpottaa sinua niissä hetkissä, kun tulee olo, että kaipaisit omaa aikaa, mutta yksityistä tilaa ei ole? Onko sinulla esimerkiksi jotakin mielekästä tekemistä, johon tykkäät uppoutua?

Joskus voi olla hyvä myös jutella jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, jos omille vanhemmille puhuminen tuntuu vaikealta. Tuleeko sinulle mieleen jotakin sellaista aikuista siitä läheltä, kenelle voisit purkaa ajatuksiasi? Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi sukulainen tai joku koulun työntekijä.

Jos haluat nimettömästi ja luottamuksellisesti jutella luotettavan aikuisen kanssa, niin voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen.

Toivottavasti löytäisitte keskusteluyhteyden vanhempiesi kanssa ja saisit enemmän kaipaamaasi yksityisyyttä tulevaisuudessa!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ei yksityisyytt√§ūüė≠ūüöę

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top