En ole koskaan ollut kesätöissä tai TET-töissä vaikka olen 16v

LukioPoika05

Juu siis mä oon aina onnistunut pääsemään helpolla TET-töistä tuurilla ja sen takia en ole oikeastaan koskaan ollut kenelläkään töissä tai tehnyt työsopimusta.

Kaikki muut jotka mä tunnen ovat tehneet töitä jo, enkä mä edes oo koskaan ollut kenenkään muun alaisena. Oon siis alkanut ajatella että mun kannattais hankkia sitä työkokemusta ennen kuin olen liian vanha.

Se, että mä oon ujo on haitannut mun halua hankkiutua sosiaalisiin duuneihin. Mä myös pelkään että tuun tekee jotakin väärin.

Kysyn siis, mitä minun tulisi tehdä? Mistä kannattaa aloittaa ja onko joitakin hyviä työpaikkoja ensikertalaiselle?

(Viel yks juttu, tietääkö kukaan mitään kesätyötä, jossa ei tarvitse olla sosiaalinen? Siis kyllä mä tiedän että osaan sosiaalisia hommia, mut mua vaan kiinnostaa asia)

05/16v poika

mulla on täysin sama juttu. paitsi että oon kyllä ollu 2 kertaa tetissä

Erika, verkk@ri <3

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Tämä on monelle nuorelle tärkeä ja ajankohtainen aihe ja on hyvä, että uskalsit tuoda sen esiin täällä. Ensinnäkin voin lohduttaa sinua sillä, että suurimalla osalla 16-vuotiaista ei löydy paljoakaan työkokemusta, ja näin sen kuuluukin olla. Juuri lukion aloittaneena kuuluu keskittyä kouluun, käydä harrastuksissa ja viettää paljon aikaa ystävien kanssa. Vaikka saattaisikin tuntua siltä, että kaikilla muilla on jo 16-vuotiaana rutkasti työkokemusta, voin luvata, että suurin osa työnantajista ei vielä ennen 18-vuoden ikää odota sitä sinulta.

Alle 18-vuotiaana on yleisestikin haastava löytää työpaikkoja, sillä alaikäiset eivät saa käyttää esim. kassaa ja käsitellä rahoja. Näin ollen asiakaspalvelutyö ei suurilta osin ole vielä tuon ikäisenä vaihtoehto :). Itse olin 17-vuotiaana kesällä töissä Alepassa Tutustu työelämään ja tienaa-konseptin avulla ja kuukauden kaupungin ylläpitämässä vammaisten hoitokodissa, eikä kumpikaan pesti oikeastaan vaatinut minulta minkäänlaisia asiakaspalvelutaitoja, vaan lähinnä hyvää asennetta.

Työpaikkavaihtoehtojen ollessa alaikäisille melko rajalliset, kehottaisin sinua rohkeasti hakemaan mihin tahansa kaupungin/kunnan tarjoamaan kesätyöhön, joka sinua vähänkin kiinnostaa. Noin nuorena ei vielä kannata ryhtyä liian valikoivaksi, koska mitä oudoimmatkin työpaikat saattavat yllättää positiivisesti! Riippuen paikkakunnasta tarjolla on kaikkea urheiluohjaajasta puutarhuriin ja kaupunkisuunnittelijan assistenttiin. Haku alkaa useimmiten jo vuoden alussa, ja avoimia paikkoja julkaistaan koko kevään ajan. Tutustu työelämään ja tienaa-viikot Alepassa ja Lidl:ssä ovat myös mainio paikka aloittaa.

Jos jaksat ja haluat kokeilla työtekoa jo ennen kesää, myös kaikenlainen vapaaehtoistyö lasketaan työkokemukseksi ja moni työnantaja katsoo sen eduksi. Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös kesällä, jos sattuisi jäämään ilman kesätyöpaikkaa.

Muista myös, että kaikki tekevät joskus virheitä ja vahinkoja sattuu kenelle tahansa! Sitä ei näin ollen pidä pelätä töitä hakiessa :)

Toivotan sulle paljon tsemppiä työnhakuun! <3

– Erika

Vastaa aiheeseen: En ole koskaan ollut kesätöissä tai TET-töissä vaikka olen 16v

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.