Siirry sisältöön
jokuvaan

meidän luokalla on mun lisäks vaan 3 tyttöä. yks niistä on mun paras kaveri, ja ne kaks koulukavereita. toinen niistä ivailee mulle ja ärsyttää mua, ja en tiiä onko se läppää. tät on jatkunu jo jonku aikaa ja oon väsyny siihen. oon sanonu opelle, joka on tosi kiva ja kaikkee mut se ei ota tosissaan mun kertomista koska sen mielestä me ollaan aina oltu tosi tiivis ja sopuisa ryhmä. se ärsytys on esim sellasta, että ne kaks koulukaverii menee mua pakoo ja piiloo. must tuntuu et se kuka mua pääasias ärsyttää pakottaa sen toisen kans mukaa, koska tää kyseinen henkilö on muuten tosi mukava. meillä oli myös eilen yu-kisat, ja peruin mun pituushyppysuorituksen ku en voinu hypätä ku mun jalassa on rasitusvamma. sen jälkee ku se oli hypäänny nii alko haukkumaan, että oon vaan laiska, läski ja en jaksa ees yrittää ja oon hirvee luuseri.

lisättäköön, et tää ärsyttäjä on tummaihonen, et onks teillä kokemusta että he kiusaisivat? en oo siis todellakaan mikään rasisti millään lailla, jos toi siltä kuulosti!!

HotChocolate

Heippa! :)

Kerroit että luokallasi on aika vähän tyttöjä ja varsinkin yksi heistä ivailee ja mielestäsi yrittää ärsyttää sua toisen tytön kanssa muttet tiedä onko se ”leikkiä” vai ihan kiusaamista. Opettajalle oletkin jo kertonut mutta hän ei ota sitä tosissaan koska ennenkään ei teillä ole ollut ongelmia?

Noo… ensimmäiseksi hyppään viestisi vikaan lauseeseen eli onko tummaihoiset sitten jotain erityisiä kiusaajia tms? Ihonväri tai muutkaan tällaiset meistä riippumattomat asiat ei tee meistä automaattisesti kiusaajia tai puolustajia, jotkut tummaihoiset siis kiusaa yhtälailla kun jotkut vaaleaihoiset, keltaihoiset, punaihoiset ja mitä näitä nyt on. Voit kuvitella että jos sun ihosi olisi seuraavana aamuna vaikka sininen (yritän vähän liioitella että mun sekavasta tekstistä saisi jotain ideanpoikastakin) niin muuttaisiko se sun käyttäytymistäsi jotenkin, uskon että ei :)
Toisten erilaisuuteen ei kannata siis tukeutua selittäessään kiusaamista yms. vaan kiusaaminen tulee monesti toisen kateellisuudesta, pahasta olosta ja lisänä saattaa olla ymmärtämättömyyttä siitä, miten se kiusaaminen vaikuttaa toiseen.
Joten valitettavasti ihmiset kyllä kiusaa toisiaan mutta täysin ihonväristä, kansallisuudesta ym. huolimatta.

Ja sitten asiaan, kertomasi mukaan tuo tyttö joka ärsyttää ja haukkuu, ei kuulosta oikealta kaverilta. Ei kaikkien tarvitsekaan olla parhaita kavereita ikuisesti jne. mutta kiusata ja syrjiä ei saa oli omat ongelman mitä tahansa. Läskiksi ja laiskaksi luuseriksi haukkuminen voi olla tosi tuhoisaa kenen tahansa mutta varsinkin nuoren ihmisen itsetunnolle ja omakuvalle.
Päästä jutut vaan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos mutta ehdottomasti pyydä apua ja tukea opettajalta, terveydenhoitajalta, koulukuraattorilta ja vanhemmilta.
Kaikilla edellämainitsemillani on jonkinlainen vastuu ja velvollisuus puuttua tällaiseen, se lukee jo laissakin (esim. että jokaisella on oikeus turvalliseen kouluympäristöön ja koulunkäyntiin sekä että kiusaaminen on rikos ja saattaa vaatia jopa poliisin jos siihen ei saada loppua), ja sulla on siis todellakin oikeus pyytää ja vaatia sitä apua :)

En tiedä minkä ikäinen olet mutta kuitenkin monesti myös mielialat ja tunteet heittelehtii suunnasta toiseen ja sitä voidaan yrittää lievittää haukkumalla ja alentamalla muita.
Kiusaaminen ei koskaan ole kiusatun syy ja jos saisit pyydettyä joltakin apua voitaisiin tämän kiusaajankin tilanteeseen puuttua, monesti kun kiusaajilla on myös niitä omia ongelmia.
Ihmiset jotka tukevat kiusaajia ovat usein vähän huonoitsetuntoisia ja he kaipaavat hyväksyntää ja jotain tiivistä porukkaa. Kun kerroit että tämä toinen tyttö tekee niitä asioita vaan ehkä pakosta, tuli mieleen että voisitko puhua hänellekin?
Jos kiusaamisen tukijat saadaan pois (pois kiusaamisesta tai yksinkertaisesti sanomaan ei) niin yleensä kiusaajan halu kiusata vaimenee vähintään siinä vaiheessa kun ei ole ketään kuka häntä tukee ja kuka hänen kanssaan nauraa siinä tilanteessa.
Kiusaajia ei saa jättää yksin ja kostaa kiusaamista kiusaamalla ja ”kaverit varastamalla” vaan puhua ja selvittä asiat ja ehkä tukahduttaa se ”liekki” mikä ajaa kiusaamiseen.

Voisit myös yrittää kenties jutella näille kiusaajille ja kertoa miltä susta tuntuu? Vaikka että sun kanssasi ei ole pakko olla mutta älkää myöskään kiusatko tai ärsyttäkö sua?
Puhuminen auttaa aina, tietty erilaisilla tavoilla mutta niin että se lopulta saa niitä ihmissuhteiden solmuja aukeilemaan.

Kuulostat tosi fiksulta ja uskon että luotettavan aikusen avulla saatte puututtua asiaan :)
Muistathan myös MLLn muut palvelut ja huoli puheeksi -lomakkeen jos tuntuu että kasvokkain puhuminen tai puhuminen tutulle aikuiselle on vielä vähän vaikeaa.
Toivotan oikein paljon siunausta ja hyvää syksyä sulle! :)

Nimetön

Jos Se sinusta oikeasti tuntuu ikävältä, kamalalta ja epäkunnioittavalta, jos sinusta tuntuu että Se on kiusaamista, niin Se on.

Tytön iholla ei mitään merkitystä asian kanssa ole, jollei häntä ehkä ole erivärisestä ihostaan kiusattu ja Se purkautuu noin? No, yleisesti ottaen ei ihonvärillä ole väliä, ja tiedän ettet sitä varmaan tarkoittanutkaan, painotanpahan nyt kuitenkin, sellainen ihminen kun olen ;D

Mutta kiusaaminen on aina väärin!

Voimia

t. Pikkuinen Pikku-Myy

Tyttö12vee

Jos omasta mielesä se tuntuu ärsyttävältä, voit aluksi kertoa tytöille tunteitesi ja jos se jatkuu käänny takaisin opettajan puoleen. Jos opettaja ei reagoi ota yhteys rehtoriin:)

#paavopesusieni

Moi? Sun kannattaa puhuu kuraattorin kanssa asiasta jos asia ei kuitenkaan selkene puhu opettajalle asiasta kahdestaan ja kerro että sinua kiusataan vakavasti

xxpullapojatxx

Moi Jokuvaan!

Me ollaan Pullapojat ja haluttais auttaa sua. Toi on ikävää, että sua kiusataan. Meillä ei itsellämme ole kokemusta kiusaamisesta, mutta tämä voi si auttaa sinua. Sano sille kiusaajalle, että miltä susta itse tuntuisi, jos sua kiusattais joka päivä.

PS: Muista, että kaikkiväriset ovat saman arvoisia ja, että kiusaaminen ei johdu ihonväristä.

Terveisin Pullapojat

Vastaa aiheeseen: en tiiä onko tää kiusaamista?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top