Siirry sisältöön
Randomboy?

Kiinnostaisi siis tietää mitä siellä yleensä tehdään. Kyse on evankeliumis-luterilaisista hautajaisista.

Arvedávgi🌈❤️‍🔥

Ainakin niissä hautajaisissa, joissa mä oon käyny, on ensin menty kirkkoon, sitte arkku on kuljetettu kirkon etuosaan ja pappi on lausunut joitain sanoja. Sitten on ollut hautaustilaisuus: arkku lasketaan maahan ja lähimmäiset voivat halutessaan heitellä kuoppaan esim. kukkia. Kuoppa täytetään ja sitte lauletaan vähän. Sitten on muistotilaisuus, jossa sukulaiset pitää puheita (tässä vaiheessa syödään). Meillä se menee yleensä noin, mutta toki muitakin variaatioita voi olla.

gold rose

*evankelis-
kuunnellaan papin puhetta, lauletaan hautajaisvirsiä, läheiset laskee kukka-asetelmat ja lukee ne, muistellaan kuollutta ja haudataan

Youtube oli parempi 10v sitten ku nykyään😕

Siellä on tosi synkkää ja ahdistavaa, iha karmeen molli urkumusiikin soidessa ja kaikki itkee järkyttävän kuulosesti. Oon lukenu, että monet lapset on saanu traumat siitä.

Randomboy?

Ja hautaustapa on arkkuhautaus

Spageli

Niin no harvoin kuollut ruumis tuoksuu ruusuilta

Hautajisissa ollut

Jos olet menossa esim. vanhempiesi kanssa hautajaisiin tai sinulla on muita seuralaisia, jotka osaavat toimia hautajaisissa, kysy heiltä. Netistä löytyy myös hyviä ohjeita, jopa videoita, hakusanalla ”hautajaisissa toimiminen”. Myös pukeutumiseen on hyvä kiinnittää huomiota etukäteen

Lyhyesti kerron kuitenkin kaavan hautajaisten kulusta.

Ensin saavutaan kirkkoon tai kappeliin. Miehillä hattu pois viimeistään ovella. Ota virsikirja sisään mennessä. Virsien numerot on taulussa kirkon/kappelin etuosassa. Voit etsiä valmiiksi seuraavan virren ja laittaa kirjanmerkin sen kohdalle ennen laulamista, jotta laulun alussa sinun ei tarvitse etsiä sitä enää. Vainajan lähiomaiset istuvat takaa katsottuna oikealle etupenkkiin ja muut sukulaiset heidän taakseen. Vasemmalle istuvat ystävät, työtoverit, viralliset tahot ja lesken sukulaiset. Jos vieraita on vähän tai he ovat kaikki sukulaisia, voidaan istua molemmilla puolilla. Yleisesti kuitenkin lähimmäiset istuvat vieraampia edempänä.

Nouse ylös papin kehotuksesta tai arkkua sisään tai ulos kannettaessa. Pappi antaa yleisesti muitakin ohjeita ja johtaa kirkossa/kappelissa pidettävän osan.

Jossain vaiheessa kukkia lasketaan arkulle (ellei sitä tehdä arkun hautaan laskemisen yhteydessä). Lähimmäiset omaiset aloittavat kukkien laskun. Vasemmalla istuvat asettavat kukkansa arkun vasemmalle puolelle ja oikealla istuvat oikealle. Kukkia voi laskea yksin, perheen tai muun yhteisön kanssa. Joku kukkia laskevista lukee värssyn ja ilmoittaa, ketkä kukkia laskivat. Voi olla myös sanomatta mitään. Kukkien laskemisen jälkeen ollaan hetki (ehkä 5-15 s) hiljaa, sitten mahdollisesti katsotaan lähimpiin omaisiin päin, esimerkiksi leskeen tai lapsiin ja nyökätään, ja poistutaan omalle paikalle.

Lopuksi kukat haetaan arkun luota pois, päällysvaatteet puetaan ja arkunkantajat kantavat arkun hautapaikalle. Ensin poistuu arkku, sitten lähimmät omaiset, sitten muut sukulaiset ja sitten muut hautajaisvieraat.

Arkkua hautaan laskettaessa miehillä hattu pois. Kukkia voi heittää hautaan ja/tai hiekkaa/multaa voi myös lapioida hautaan, mutta lopuksi hauta peitetään kannella. Sitten kukat lasketaan (uudestaan), nyt haudan kannelle. Jos värssyt ja muut pidemmät kukkien laskemisen vaiheet on pidetty kirkossa/kappelissa, ei niitä enää tehdä uudelleen .

Sen jälkeen siirrytään muistotilaisuuteen, jossa esimerkiksi ruokaillaan, luetaan adressit, kuullaan puheita ja juodaan kahvit. Lähiomaiset ja pappi istuvat samassa pöydässä ja muut vapaasti, ellei istumajärjestystä ole erikseen määrätty. Aina muistotilaisuutta ei järjestetä tai sinne ei kutsuta kaikkia hautajaisvieraita.

Ruumiin hajua ei pitäisi huomata hautajaisten aikana. Surullistahan siellä on, mutta kohteliasta on saapua paikalle. Itkeminen ei ole väärin.

Vastaa aiheeseen: Hautajaiset, kokemuksia?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top