Siirry sisältöön

Isällä taitaa olla ongelmia itsehillinnän kanssa

Oof

Musta tuntuu, että isä suuttuu paljon helpommin, kuin ihminen normaalisti, ja että se on pahentunut nyt viime aikoina (mun mielestä ei suuttunut lähellekään yhtä helposti silloin, kun olin pieni). En oo ihan varma, miksi se on näin ja 13-vuotias pikkuveli tuntuu ajattelevan, että tää on ihan normaalia, vaikkei mun mielestä todellakaan oo. Isä suuttui yksi päivä siitäkin, kun oltiin syömässä fajitaksia ja äiti sanoi sille ”otatko sä jalapenoja?” näyttäen sille, että meillä oli ekaa kertaa pitkästä aikaan jalapenoja pöydässä. Isä ei fyysistä väkivaltaa käytä, mutta huutaa todella kovaa ja rikkoo joskus tavaroita (esim. kun nuorin pikkuveli (5v) vahingossa jätti tussin korkin auki sohvalla niin, että siitä tuli väriä sohvaan, isä katkaisi aikalailla kaikki niiden tussit). En oikein tiiä, mitä pitäisi tehdä, mutta mun mielestä tähän tarvittaisiin muutosta. Onko kellään vinkkejä siihen, miten pysyä positiivisena siihen asti, että löydetään äidin kanssa tapa, jolla me saataisiin muutos tilanteeseen mahdollisimman pian?

Lilja, verkk@ri

Moikka!

Hyvä, että kirjoitit Nuortennettiin.
Todella ikävä kuulla, että tällaista on tapahtunut. Olet todella rohkea, kun kerrot näistä asioista. <3

Suosittelisin, että juttelisit isällesi ja kertoisit esimerkiksi juuri noin, miten tänne kerroit, mitä ajattelet. Isäsi varmasti arvostaisi sitä.

Jos se tuntuu sinusta kuitenkin vaikealta, voisit kertoa asiasta esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle tai kuraattorille.

Voit myös soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111/ruotsiksi 0800 96 116

Olet todella rohkea ja taitava. On todella hienoa, että haluat asiaan puuttua. Tsemppiä kaikkeen tulevaan! <3

-Lilja, verkk@ri

Mimu

Onko sun isällä diabetes ? Meidän isä alkoi suuttumaan pienestäkin asiasta ja oli se sairaus. Edelleenkin suuttuu, mutta nyt harvemmin. Ei tarvi lasten kestää isän riehumista. Isä on se, johon lapsen pitää saada luottaa ja turvautua, vaikka mokaa. Juttele äidilles ja kouluterveydenhoitajalle.

PEnni06

No moro, oon 14v tyttö
Kuulostaa hyvinkin tutulta meijän perheessä.
[osa tekstistä poistettu]
Aloin treenaamaan kaiken pahan pois mielestäni, jotta voin olla faijaa vahvempi.
Sain myös treenattua henkisen puolen vahvemmax.
Pääsin asioiden yli, ja aloin miettiä, et jos faija onkin vaan niin vanhanaikainen🤕
Toivottavasti osaat olla vahva ja sanoa kovaa jos et haluu sen jatkuvan.
Sulla o siihen oikesus, mutta kovaa vittuilua kannattaa vältellä.
🖤🖤

MLL Nuortennetin ylläpito

Hei PEnni06,

Kiitos viestistäsi. Asiasi, josta kirjoitit, on sellainen, että haluamme tarjota sinulle vertaistuen lisäksi myös aikuisen tukea. Viestisi on siirretty kokonaisuudessaan myös ”Päivystäjä mukana keskustelussa” -keskustelualueelle. Lasten ja nuorten puhelimen vapaaehtoiset päivystäjät osallistuvat kyseisellä keskustelupalstalla keskusteluun. Kun päivystäjä vastaa viestiisi, julkaisemme myös viestisi tai osan siitä. Tekstisi saatetaan julkaista ajoittain hitaammin kuin muilla keskustelualueilla.

Jos haluat, voit myös olla yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen (116 111) tai chattiin https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/.

Lämpimin terveisin,
MLL Nuortennetin ylläpito

Haluun pois kotoo

Hei, oon 12 vuotias tyttö keskisuomesta. Mul on tullu paljon ongelmia mun äitipuolen kanssa. Hän latasi minun siskon (13 vuotias) ja minun puhelimelleni family link sovelluksen, joka kertoo mitä sovelluksia lapsi käyttää jne. En itse olisi halunnut tälläistä tapaa mutta sellainen tuli. Isä ei tiennyt tästä. Hän sai tietää kuukaudrn päästä kun sanoin ” miks meillä on tälläinen sovellus”. Isää ei kiinnostanut eikä ole tehnyt asialle mitään. On kulunut varmaan 5kk. Nyt enään kotona ei ole kivaa. Tulee riitaa joka asiasta ja äitipuoli stalkkaa minua someissa ja muualla. Hän kyselee missä olen jne. Hän on normaalia mutta rasittavaa. En jaksa että hän valittaa kaikesta. Hän suuttuu ihan kaikesta. Tänäkin aamuna en nähnyt hänen viestiään jossa luki ” syötätkö pikkusiskosi” en nähnyt viestiä ja hän suuttui. Muutenkaan täällä ei enään oo kivaa. Menen iltasin ulos ja itken kun kaikki on tyhmää. Tässä kaupungissa on paljon ihmisiä jotka minua kiusaa. Haluisin päästä pois. Oikeesti! Tää kuulostaa ihan normaalilta mutta jis näkisit kaikki viestit olisit huolissas ees vähän. …

Inka Kiuru

Hei sinä nimimerkillä ”haluun pois kotoo” ja muutkin ketjuun kirjoittaneet

Jos vanhempien tai muiden kodin aikuisten kanssa on hankalaa tai turvatonta olla, asiasta on hyvä kertoa jollekulle kodin ulkopuoliselle aikuiselle. Etenkin, jos olet jo yrittänyt ottaa asian puheeksi kotona, mutta sinua ei kuunnella.

Vanhempien ja kodin muiden aikuisten vastuulla on pitää huolta teistä lapsista ja nuorista, ja joskus ihan tavallinen ja perusteltu huolenpito voi tuntua ärsyttävältä ja rajoittavalta. Sanaharkkoja tulee kaikissa perheissä, mutta jos riitely on jatkuvaa ja kuormittavaa, kotona oleminen ei välttämättä tunnu enää turvalliselta.

Asia ja oma olo kannattaa ottaa puheeksi esimerkiksi koulun kuraattorin tai terveydenhoitajan taikka jonkun muun luotettavan henkilön kanssa. Koulun aikuisia voi pyytää myös avuksi yhteiseen keskusteluun vanhempien ja muiden kodin aikuisten kanssa.

Jos et keksi lähipiiristäsi ketään turvallista aikuista, saat luotettavaa keskusteluapua esimerkiksi Lasten ja nuorten puhelimesta. Puhelin päivystää suomeksi numerossa 116 111 ma – pe klo 14 – 20 ja la – su klo 17 – 20. Ruotsiksi vastataan numerossa 0800 96 116 maanantaista keskiviikkoon klo 14 – 17 ja torstaisin klo 17 – 20. Nuortennetin Apua ja tukea -osiosta löydät lisää turvallisia tahoja, joiden puoleen voit kääntyä hankalassa tilanteessa.

Lämpimin terveisin
Nuortennetin ylläpito

Vastaa aiheeseen: Isällä taitaa olla ongelmia itsehillinnän kanssa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top