Siirry sisältöön
Introvertti

Moi kaikki!

Eli, tällä hetkellä oon kahdeksannella luokalla ja ens vuonna olis sitten ysille meno. Nyt oon alkanu miettimään et mitäs sitten, kun on aika mennä lukioon? Samalla alkaa ryöpytä ihan jäätävästi muitakin kysymyksiä, kuten menetänkö kaverini joka suunnittelee amikseen menoa, missä vaiheessa aion muuttaa omilleni, miten saan tarpeeks rahaa kulkuneuvoon, asuntoon jne, ja miten ja mistä saisin kesätöitä? Oon sen verran kerenny jo suunnittelemaan tulevaisuutta, että tiedän, etten osta asuntoa ennen armeijasta pääsyä ja suurinpiirtein tiedän, mihin ammattiin haluan.

Nyt sitten se itse pääasia, haluaisiko joku kertoa miten itse ootte pärjäilleet ja minkälaista lukiossa on? Arvostan sitä todella paljon jos joku vastaisi! :)

Lukion 1. vuoden opiskelija

Helpommin varmasti sanottu kuin tehty, mutta sun ei tarvitse vielä murehtia loppuelämääsi.

Vasta ysiluokan puolenvälin jälkeen tarvitsee tietää, meneekö lukioon vai amikseen. Omillesi jos aiot muuttaa jo lukioon mennessä, saat edelleen rahaa elämiseen vanhemmiltasi, koska olet alaikäinen ja saat lapsilisää 17-vuotiaaksi asti. Lisäksi voit saada jo lukio-opintojesi aikana Kelalta esimerkiksi koulumatkatukea, jos koulumatkasi ylittää suorinta reittiä 6 kilometriä. Myös opintotukea voi tietyin ehdoin saada jo toisella asteella. Suurin osa tosin asuu vielä lukioikäisenä ja myöhemminkin huoltajansa luona. Omistusasunto tulee monille ajankohtaiseksi vasta, kun on opiskelut opiskeltu ja vakituinen työpaikka, ehkä omaa perhettäkin, osa taas asuu koko elämänsä vuokralla ja sekin on täysin ok. Kulkuneuvoakin ehtii miettiä, kunhan saat ensin ajoluvan.

Mutta sitten siihen lukioon. Tuskin suoranaisesti menetät kaveriasi, vaikka menisittekin eri oppilaitokseen. Ehkä ette näe päivittäin koulussa, mutta voitte edelleen pitää yhteyttä ja nähdä vapaa-ajalla. Lukiossa saat myös varmasti uusia kavereita, minulle kävi juuri niin.
Lukiossa on erilaista kuin peruskoulussa, et kulje enää juurikaan oman ryhmäsi mukana, vaan jokaisella on hieman omanlaisensa lukujärjestys valinnoista riippuen. Tosin ensimmäisissä jaksoissa käydään monia pakollisia kursseja sen oman ryhmän kanssa. Jonkin aineen opintoryhmään voi kuulua opiskelijoita eri vuosikursseilta. Itse olen käynyt pari opintojaksoa ryhmässä, jossa on ykkösiä ja kakkosia sekaisin. Tekemistä on huomattavasti enemmän, mutta arvosanoilla ei ole enää niin suurta väliä, ne kun eivät vaikuta juuri mihinkään niin kauan kun pääsee läpi kaikesta. Priorisointia tarvitaan, sillä kaikkea ei vain millään ehdi, ja kannattaa panostaa siihen, mikä kiinnostaa. Koeviikot on parasta aikaa. Käydään koulussa, tehdään koetta muutama tunti ja lähdetään kotiin lukemaan seuraavaan. Kevyttä ja hauskaa.

Älä murehdi liikaa, asiat menee omalla painollaan. <3

maantie

vaikka sainkin sen käsityksen että haluat lukioon varmistan vielä ettet lähde kaverin perään vaan kuuntelet omia haaveita ja lähde tavoittelemaan niitä, muista myös että suomessa on mahdollista saada kaiken maailman tukia juurikin esim. asumiseen ja mieti myös onko sinun pakko muuttaa kotoa kauemmaksi jotta pääsisit lukioon.
kesätöistä sen verran että monet kaupat tarjoavat kyllä töitä nuorille ja sieltä saa työn pariksi viikkoa ja siitä korvausta.

jäi vielä kiinnostelemaan että mikä on tuo ammatti johon suurinpiirtein tiedät jo haluavasi?

Kolmiapila

Moi! Oon tyttö ja oon lukion ekalla. Mua jännitti aika paljon kaikki lukioon liittyvä, mutta oikeestaan nyt on mennyt aika hyvin.
Mun pitkäaikainen paras kaveri meni amikseen ja kyllähän se oli aika kova pala, kun ollaan oltu aina samassa koulussa. Ollaan kuitenkin nähty aina välillä, vaikka selkeästi ei enää olla niin läheisiä. Oon kuitenkin saanut paljon uusia kavereita, ja niin on myös kaverini amiksessa.
En ole paljoa miettinyt omilleen muuttamista, mutta hyvin luultavasti se tapahtuu, kun siirryn lukiosta yliopistoon. Pari mun luokkalaista asuu nyt jo omillaan, mutta en välttämättä suosittelis sitä.
Mulla ei vielä oo hirveesti työkokemusta, mutta taidan nyt keväällä hakea kaupungin kesätöihin kun haku avautuu. Muistaakseni yläasteen opo tunneilla myös esitellään aika paljon kesätyömahdollisuuksia, joten sullekin varmaan löytyy kesätyö, jos haluat.
Sulla ei vielä tossa iässä kyllä oo mikään kiire hankkia rahaa, mutta tosiaan ehkä jos haluat oman auton/mopon, minkä ikinä, niin kesätyöt vois olla ihan hyödyllisiä.
Itse en vielä tiedä millaseen työhön haluan, mutta ehkä se tässä piakkoin selviää. Onnea sulle elämään, vastaan mielelläni kysymyksiin, jos niitä tulee lisää :)

Hei! Älä turhaan vielä stressaa <3 lukio eroo yläasteesta sillä tavalla et on koeviikot, koulu on vaikeempaa ja sun pitää pitää ihan eri tavalla huoli ite siitä et teet tehtäviä ja opiskelet. Koulupäivät on myös pidempiä kuin yläasteella. Lukiossa et myöskään opiskele kaikkia aineita muita kuin pakolliset kurssit, valihet ite mitä aineita opiskelet sitten enemmän. Ja et menetä amikseen meneviä kavereita, somen kautta voi aina pitää yhteyttä ja vapaa-ajalla muutenki nähä jos ei muuten nii viikonloppusin. Itse muutin omilleni yläasteen jälkeen kun muutin yksin toiselle paikkakunnalle mutta suurin osa muuttaa kuitenkin vasta lukion/amiksen jälkeen. Itse olen ollut kesätöissä joka kesä 6lk lähtien. Kannattaa netistä että paikkoja ja vaikka sukulaisten ja tuttujen kautta. Tsemppiä toivottavasti näistä oli jotain apua!

Katri,verkk@ri

Hei! ”Introvertti”
Kiitos viestistäsi.

Kaikkia varmasti ainakin joskus jännittää uudet tilanteet ja niitä miettii etukäteen. On hyvä, että olet miettinyt tulevaisuutta, mutta muista älä aseta liian suuria kriteereitä itsellesi vaan ole avoin ja anna kaiken mennä ajan painolla eteenpäin. Tietysti pitää hieman suunnitella:) Sinulla on vielä runsaasti aikaa miettiä tulevaisuuden suunnitelmia, joten hei nou hätä!

Olen huomannut myös itsessäni, että jos liikaa alkaa pyörittämään asioita pelkästään omassa pääkopassa siitä alkaa valtavan suuri kysymyksien kierre.
Muista, puhu näistä asioista esim. koulunne kuraattorin kanssa tai jonkun läheisen ihmisen kanssa. He haluavat auttaa. Älä siis jää yksin ajatustesi kanssa.

Aurinkoista vuoden vaihdetta ja eletään hetkessä!
Toivoopi: Katri, verkk@ri

Introvertti

Hei, kiitos kaikille tähän vastanneille! Teistä on ollut suuri apu ja anteeksi vielä kun en ole aiemmin vastannut, pääsi tämä juttu unohtumaan hetkeksi. ”maantie” käyttäjälle vastaukset kysymyksiisi: joo, lukioon pääsy on aina ollut minulle se tavoite ja oon aina sinne halunnut :). Ja en oikein ole vielä päättäny mihin ammattiin sitä menisi, kun muutaman vuoden aikana se on vaihdellut erittäin monta kertaa. Tällä hetkellä unelmana-ammattina olisi muusikko (tuskin siihen lukiota tarvitsee, mutta jos sieltä sais jonkun bändin kasattua tai edes soittokaverin niin se olis ihan jees. Kyllä sieltä saisi ehkä hieman apua ja vinkkejäkin) ja jos se ei nyt onnistu niin patologi, psykiatri tai psykologi on myös vaihtoehtoina. Kiitos vielä kaikille, arvostan apuanne!

Vastaa aiheeseen: Kaikki yläasteen käyneet auttakaa!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top