Siirry sisältöön
Sosionomi -opiskelija ammattikorkeakoulusta

Hei,
Olen itse opiskellut liiketoiminnan kaksoistutkinnon 2022 kesään mennessä ja olisin mielelläni auttamassa sekä vastaamassa kysymyksiin liittyen kaksoistutkintoon. Myös pelkästä lukiosta ja ammattikoulusta saa kysyä.

Pieni tieto-osio:

Kaksoistutkinto:
Ammattikoulu + lukio, saat valita itse alan mitä opiskelet ja suoritat sivussa lukio-opintoja. Saat ammattikoulun päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen, mutta et lukion päättötodistusta, koska et opiskele täyttä määrää lukioaineita.

HUOMIOITA:
-Yleisesti ottaen vaaditaan, että yläasteen päättötodistuksessa on lukuaineiden keskiarvo vähintään 7
-Kirjoitettava 5 ainetta ylioppilaskokeissa.
-Ammattikoulun arvosanat kulkevat väliä 1 – 5, kun taas lukiossa on tavalliset 4 – 10 (lukuunottamatta ylioppilaskokeita)

Hyvät puolet:
+Olet oikeutettu vanhojen tansseihin, abiristeilylle, penkkareihin jne.
+Avaa enemmän mahdollisuuksia jatkokoulutukseen (ammattikoulun päättötodistus, yo-todistus ja valintakoe)
+Opiskelut ovat monipuolisempia, sillä on lukion puolelta teoriaa ja ammattikoulun puolelta alan käytännön tehtäviä jne.
+”Kaksi kärpästä yhdellä iskulla”
+Monet työnantajat katsovat kaksoistutkinto-opiskelijoita hyvällä, sillä näkevät heidät ahkerana. Tämä taas saattaa helpottaa työnhaussa.

Huonommat puolet:
-Useimmat kaksoistutkinnot ovat suunniteltu heikosti, koska aikataulujen sovittelu on hankalaa, mikä johtaa siihen että opiskeluita voi mennä päällekäin ja kerralle voi tulla paljon tehtävää
-Kaksoistutkinto vaatii hyvin paljon, sillä vaikka ammattikoulun arvosanasi olisivatkin todella hyviä, keskiarvosi voi ammattikoulun päättötodistuksessa laskea, koska lukion kurssiarvosanat siirretään ammattikoulun papereihin. Lukio tietenkin vaatii myös puolestaan paljon työtä, jos haluaa hyviä arvosanoja.
-Nykyään on pakollista kirjoittaa saman verran aineita kuin normaalisti lukiossa eli yhteensä 5 (Ennen oli kirjoitettava vähintään 4 tai halutessaan enemmän).

Minä ja kaksoistutkinto:
Itse olin keskivertoa parempi opiskelija yläasteella ja päättötodistukseni keskiarvo oli 8.8. Matikka on ollut minulle haastavaa jo peruskoulusta lähtien ja lukion matematiikka oli ehdottomasti entistä haastavempaa. Kaksoistutkinto itsessään ei ollut aina todella raskasta, mutta omalla koulullani aikataulut olivat usein päällekäin sekä saattoi olla useita tehtäviä lukion ja ammattikoulun puolelta samaan aikaan tehtävänä (opettajat kuitenkin yleensä joustavat enemmän kaksoistutkintolaisten kohdalla).

Valmistuttuani kaksoistutkinnosta:
Ammattikoulun paperini näyttivät muuten hyvältä (pelkästään arvosanoja 4 ja 5), mutta lukion arvosanat laskivat ammattikoulun päättötodistukseni keskiarvoa. Ylioppilastodistus oli itselläni ihan ok, varsinkin ottaen huomioon, että en lukenut ollenkaan ylioppilaskokeisiin. Halusin lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi, ainoa vaihtoehtoni kuitenkin lopulta oli valintakoe, koska arvosanani eivät riittäneet päättötodistuksissani.

Kenelle suosittelen kaksoistutkintoa:
Henkilölle, joka pärjää hyvin peruskoulun opintojen parissa, sekä jolla on motivaatiota ja jaksamista suorittaa lukiota ja ammattikoulua samaan aikaan. Kaksoistutkintoa kannattaa harkita useampaan kertaan, koska se saattaa kuulostaa hyvälle ajatukselle, mutta jos ei ole tiedossa sitä ”omaa alaa” tai lukio ei ole itselle se mielenkiintoisin, niin miettisin vielä asiaa.

Jos et varma mitä alaa opiskella tai lukio ei kiinnosta niin kannattaa miettiä Valma -koulutusta (Valmasta lisää: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=3083).

Kommentteja ja kysymyksiä saa heitellä, koitan vastata mahdollisimman pian!

Vastaa aiheeseen: Kaksoistutkinnosta kiinnostuneet!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top