Siirry sisältöön
Huolestunut sisko

Mitä tehdä jos pikkuveli joka on vakavasti kehitysvammainen hakkaa esineitä, vanhempia, avustajiaan ja joskus minuakin päivittäin. Pikkuveljeni on jo 13 ja hyvin vahva kokoisekseen. (ulkonäöltä häntä luulisi 9 vuotiaaksi) Käytökseltään hän on täysin pikkulapsen tasolla. Hän ei osaa puhua tai hallita tunteitaan. Hän raivostuu melkeinpä tyhjästä. Joskus hän suuttuu siitä kun on liian iloinen. Hän ei pärjää yksin. Hän ei osaa pukeutua itse tai tehdä melkein mitään muutakaan. Eikä hän pidä siitä, että häntä autetaan. Hän alkaa lyödä, purra, potkia, nypsiä ja huutaa sekä paiskoa tavaroita. Ja koska hän on niin vahva hän aiheuttaa pahaa vahinkoa niin itselleen kuin muille. Esimerkiksi useasti hän lyö ikkunaa. Joskus jopa äitini joutuu pakenemaan vessaan veljeni väkivaltaisuuden takia.
Epäilen, että äitini saattaa ruveta itsetuhoiseksi ja hän on kärsinyt jo pitkään stressistä eränäisten muiden ongelmien takia. Isääni veljeni ei hakkaa yhtä paljon kuin äitiä ja hän tottelee häntäkin paremmin. Noin viiden sekunnin ajan tosin. Isäni joutuu päivittäin karjumaan ja rehellisesti sanottuna se ei auta ollenkaan. Mikään ei auta. Veljeni syö jo käytöstä parantavia lääkkeitä ja käy joskus hoidossa, mutta tilanne vain pahenee. Ennen se paheni vuosi vuodelta. Nykyään tilanne on enemmänkin päivä päivältä. Tilanne alkaa olla jo niin paha, että olen harkinnut ilmoittamista sosiaalityöntekijöille. En kyllä tiedä auttaisiko se, koska väkivaltaisuus ei johdu mistään ulkoisesta tekijästä. Vain veljeni aivoista löytyy syy.
Mitä minun kannattaisi tehdä? Pitäisikö minun tehdä ilmoitus? Ja voiko 15 vuotias edes tehdä mitään ilmoitusta?

Haluaisin vielä huomauttaa, että muuten meillä ei ole ongelmia. Vanhempani eivät riitele, heillä ei ole päihteiden kanssa ongelmia. Kummatkin käyvät hyvä palkkaisessa työssä. Oma elämänikin on muuten hyvä. Pärjään koulussa, on kavereita ja harrastuksia. Minusta vain tuntuu, että pikkuveljeni tekee läheistensä elämästä h*lvettiä.

Olen yrittänyt muuten aiemmin soittaa siihen Lasten ja nuorten puhelimeen, mutta kukaan ei ole vastannut. Sen takia pistän ongelmani tänne.

Nimetön

Moi!

Kuulostaa inhottavalle että joudutte kokemaan noin paljon stressiä, ja että pikkuveljesi on kehitysvammainen :(
Mulla on itelläni myös kehitysvammainen isosisko, ja jos suuttuu niin voi äkkinäisesti lyödä tai purra, mutta ei tosiankaan niin usein kuin teillä vaikuttaa käyvän!

En ole varma voiko 15 vuotias tehdä ilmoitusta (olen saman ikäinen mutten ole varma) ja siihen joku kokeneempi/tietäväisempi voi varmaan vastata selkeämmin.

Itselläni on omakohtaisia, todella huonoja kokemuksia sosiaalityöntekijöistä joten en ole varma mitä he tilanteessasi tekisivät mutta voit yrittää keskustella perheesi kanssa ja muista mahdollisista ratkaisuista ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä varsinkin koska veljesi käytös ei johdu, kuten sanoit, ulkoisista tekijöistä vaan syy on hänen aivoissaan.

Yritä myös ymmärtää veljeäsi? Mäkin vierastan kehitysvammaisia välillä (en rasistisella tavalla, vaan juuri siksi koska siskoni on lyönyt mua joten pidän häntä vähän arvaamattomana) mutta yritän asettua heidän tilalleen ja miettiä kuinka vaikeaa olisi kun ei pysty ja osaa käsitellä esim. tunteitaan ja rupeaa vaikka hakkaamaan seinää. Veljesi ei voi sille mitään mutta ymmärrän että se varmasti stressaa ja ahdistaa.

Mutta jos tuntuu oikealta, niin se ilmoitus nyt voisi olla varmaan aika kätevä keino saada apua?
Todella paljon siunausta ja tsemppiä sun elämääsi! :)

MLL Ylläpito

Hei,

pahoittelut siitä, jos et ole päässyt Lasten ja nuorten puhelimessa juttelemaan. Silloin on saattanut olla kovasti ruuhkaa.

Tilanne veljesi kanssa kuulostaa kyllä raskaalta. Hän ei varmastikaan tahallaan satuta teitä, vaan kuten itsekin fiksusti toteat, vika on hänen aivoissaan. Kuitenkin tilanne on sinulle ja vanhemmillesi kuormittava eikä väkivaltaa tulisi veljesi kehitysvammasta huolimatta joutua sietämään päivittäin.

Veljesi on saanut jo apua, mikä on hyvä. Kuulostaa kuitenkin siltä, että vanhempasi ja sinä tarvitsisitte enemmän tukea ja apua veljesi hoitamiseen. Oletko keskustellut vanhempiesi kanssa tuosta lastensuojeluilmoituksen tekemisestä? Voisiko se olla asia, jonka ottaisit puheeksi heidän kanssaan? Sinulla on kyllä oikeus ja mahdollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen voit tehdä joko käymällä kuntasi sosiaalitoimistossa tai soittamalla sosiaalitoimeen. Netistä löytyy lomake, jonka voi täyttää tai käyttää sitä tukena puhelussa. Täältä löydät tietoa ja mallin lomakkeesta: https://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/lastensuojelunkasikirja/tyovalineet/lomakkeet/lastensuojeluilmoitus/ .

Toivon, että saatte tilanteeseenne jotain kautta apua. Kannustaisin sinua kuitenkin puhumaan rauhallisella hetkellä vanhempiesi kanssa ja kertomaan huolesi heille, esimerkiksi äitisi jaksamisesta ja myös siitä, että olet itse aika puhki ja haluaisit hakea lisää apua. Olisi hienoa, jos vanhempasi voisivat ottaa avun hakemisen vastuulleen.

Hyvää kesää sinulle!

Vastaa aiheeseen: Kehitysvammaisen lapsen väkivaltaisuus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top