Siirry sisältöön

Moi pelkään et mul on ongelmia, unen kanssa. En saa ikinä unta ennen klo. 23.20 ja en pysty nukkumaan pitempään kuin 06.30 ikinä. Yleensä herään ennen sitäkin. Oon kuullu et murrosikäisillä on uniongelmia, mut oon koko ajan ihan sairaan väsyny ja pelkään et tää ei oo normii. Oon 11.v. tyttö ja murrosikä pitkällä ;). Mistä apua?

aloittaja ;)

Apua?!

HotChocolate

Tosiaan murrosikä voi vaikuttaa (ja yleensä vaikuttaakin) uneen ja sen laatuun, mutta jos nukkuu jatkuvasti lyhyitä jaksoja eikä oikeasti jaksa tehdä mitään niin siihen kannattaa hakea apua!
Pelaatko usein kännykällä tai esim. tietokoneella ennen nukkumaanmenoa? Tekniikassa on se huono puoli että parin tutkimuksen mukaan näyttöjen sininen valo vähentää melatoniinia ja sen tuotantoa (ns. pimeähormoni), ja myös asiat kuten stressi, ahdistus jne voi huonontaa unta.

Kannattaa kertoa asiasta vanhemmille tai vaikka terveydenhoitajalle, aluksi veikkaan että saat ohjeita (viilennä makuuhuone sopivan viileäksi, pimennä huone, rauhoitu ennen nukkumaanmenoa, kännykät sun muut pois ainakin tunti ennen nukkumaanmenoa ja liiku päivällä jne), mutta jos ongelma alkaa oikeasti rasittamaan eikä akkuja saa milloinkaan ladattua, voi olla hyvä että keskustelet esimerkiksi melatoniinipillereistä?
Usein ne on aika lieviä (sivuvaikutuksia on ja niitä tutkitaan, netistä saa lisätietoa) mutta auttaa nukahtamisessa ja siten voi helpottaa nukkumista muutenkin :)

Tsemppiä!

Mainitsemasi asiat ovat olleet minulla kunnossa (esim. Laitan kännykän pois viimeistään klo 20.00.). Kaverini käyttää melatoniinia ja olenkin miettinyt sitä. Kiitos vastauksesta:)
Nukkuisin muuten pidempään, mutta koulu alkaa joka aamu klo 8.00 ja sinne on sen verran pitkä matka, että on pakko herätä viimeistään 5.30 ellei tahdo myöhästyä. En kyllä tajua mitä hyötyä tästäkin oli, mitäpä tässä nyt kirjoittelin ?

Vastaa aiheeseen: keskiyö, mistä apua?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top