Siirry sisältöön
Salla Karimies

Suomessa ei ole koulupakkoa ja vaikka olisi, niin sitä ei tarvitse totella jos kärsit koulukiusaamisesta. Se ei koskaan ole ollut oppivelvollisuuden tarkoitus. Kukaan ei voi vaatia sinua sietämään kiusaamista, ei edes isäsi eikä äitisi. Jos hän niin tekee, hän syyllistyy henkiseen väkivaltaan ja sitä myötä mahdollisesti myös rikokseen, etenkin kun olet alaikäinen. Kiusattuna olet luultavasti oppinut olemaan liiankin kiltti ja tottelevainen lapsi. Kiusaajasi kyllä pinnaavat mistä tahansa syystä jos heitä niin huvittaa, vaikka heillä ei koulussa ole mitään todellista murheenaihettakaan. Jääkää pois koulusta! Tämä olisi luultavasti myöskin hyvin tehokas väline kiusaamista vastaan, jos tähän moni tulisi mukaan.

Löytyyköhän eri kaupungeista/paikkakunnilta Suomessa jotain kiusaamiseen perehtynyttä ihmistä, joka voisi tukea oppilaita koulusta poisjäämisessä ja kotoa käsin opiskelussa? Kannattaisi yhdistää voimat ja perustaa joku kerho, johon kiusaamista tai pikemminkin häirintää/häiriköintiä koulussa kokeneet voisivat liittyä ja tukea toisiaan, ja jossa olisi myös joku aikuinen, joka seisoisi näiden lasten takana ja tukena, jos heidän omat vanhempansa eivät tätä ratkaisua hyväksyisi? Löytyyköhän sellaista jo? Todellakin pitäisi löytyä ainakin.

ainoa oikea

Mun mielestä älkää missään nimessä jääkö pois koulusta! Jos jäätte pois koulusta kiusaajat voittavat. Menkää rohkeasti vaan kouluun. Jos kuitenkin menet kouluun ja sinua kiusaraan käsket lopettamaan ja kerro että tää ei oo kivaa. Mutta silti toisen kerran älkää missään, MISSÄÄN NIMESSÄ JÄÄKÖ POIS KOULUSTA se on erittäin paha juttu

HotChocolate

Se on aika yleinen luulo että ”jos et mee kouluun, kiusaajat voittaa”, ja siitä sitten elämä on pilalla. Toisaalta se on totta, monet voi saada siitä suurta tyydytystä kun ajattelevat että heitä pelätään ja ”kunnioitetaan” niin paljon.
MUTTA, mä olin kiusattu ja mä jäin koulusta. Kiusaajat eivät voittaneet vaan mä voitin koska itse puutuin tilanteeseeni sitten erilaisella tavalla (koulun puolesta nyt usein autetaan heikosti kiusaamistilanteissa missä ei ole minkäänlaista näyttöä, kiusattu saatetaan leimata oudoksi ja yliherkäksi).
Tietty alussa se ei vaikuttanut miltään voitolta, oli vähän piileskelevä tunne ja tiettyhän _olisi_ ollut parempi jos olisin vaan mennyt sinne, sanonut jopa suorat sanat ja elänyt rohkeana onnessa sitten elämäni loppuun asti.
Muttakun se ei vieläkään mene niin, pyydän siis, että vaikka on parempi vaan mennä sinne kouluun niin älkää nyt enää uhkailko henkisellä häviämisellä ja musertumisella jos ei mene sinne, se luo lisää paineita eikä sekään nyt mitenkään terveellistä sille kiusatulle ole.
Piti sanoa siis että, kiusattu on usein muserrettu ihan kokonaan, yleensä henkisesti mutta myös fyysisesti. Kiusattu pelkää, ahdistuu ja kokee jopa olevansa alempi tai ”pettäneensä” muut, saaden siten ns. palkkana sen kiusaamisen vielä kaupanpäälle.

Kiusaajat on heikkoja ihmisiä, ne purkaa pahan olonsa toiseen tai ihan ajattelemattomuuttaan (kyllä, myös tyhmyyttään) on ilkeitä toiselle melkein jo vahingossa, myös tahallaan tottakai.
Sitä ei ole mitenkään pakko kestää ja kiusatun on hyvä puhua jollekin (joku läheinen aikuinen vaikka ensiksi, tai jos on helpompi niin MLLn sivuille tai terkkarille), miettiä mikä on itselle hyvä ja mistä sitten pitää luopua ja mitä muutoksia tulee jos siirtyykin koulua kotoa, tai jos pysyy koulussa sen jälkeenkin.
Kotikoulu tai kotiinjääminen ei ole pakokeino, et muuta sun nimeäsi ja hanki naamaria kasvoillesi, oot siis sama ihminen kuin ennenkin.
Kotikoulusta voi kysellä vaikka netistä (varautukaa molempiin, positiiviseen ja negatiiviseen tekstiin, asiasta ollaan montaa mieltä) ja sitten monissa kunnissa on kyllä joku valvoja joka hoitaa sun asiat, häneltä voi kysyä myös jos löytää.

Eli automaattisesti kotiinjääminen ei ole häviö kiusatulle, jokainen tarvitsee välillä lomaa eikä todellakaan kukaan kestä kiusaamista ikuisesti. Pelkkä kouluun menemisen pakottaminen on kohtuutonta, kiusattu on kuitenkin usein yksin ja hän tarvitsee silloin turvallisen lähipiirin joka auttaisi myös koulussa (kaverit, myös opettajat yms) ja puuttuisi kiusaamiseen silloin, kun kiusattu ei itse uskalla tai pysty puuttumaan.

Se on helppo itse sanoa jos ei edes ole ollut kiusattu, jos siitä on aikaa, tai on ollut itse niin hyvässä asemassa että kiusaamiseen puututtiin kunnolla ja siitä tehtiin nopeasti loppu.
Rohkeana oleminen on aika vaikeaa kun toiset nokittaa ihan ilman mitään syytä (kiusaaminen ei koskaan ole kiusatun syy!) ja kaikki haukutaan päästä varpaisiin.
Se on oikeasti tosi vaikeaa ja kiusattu tarvitsee joitain ihmisiä jotka auttaa, on edelleen kohtuutonta vaatia kiusattua puuttumaan yksin asiaan jopa oman henkisen terveytensä uhalla. (Kuka muka kestää jatkuvaa kiusaamista ilman ”arpia” jotka palaa mieleen monienkin vuosien kuluttua).
Kiusattuja pitää auttaa ja toivon että täällä olisi sellaista porukkaa jotka auttaisi niitä, mua ei autettu mutta mun elämäni on oikein hyvässä järjestyksessä ja olen oikeasti onnellinen vaikka toisten mielestä saatoinkin ”hävitä” kun en lopulta mennytkään kouluun ja keksin uusia keinoja oppia samat asiat.
Saan paljon sosiaalisia suhteita muualtakin ja haluan nyt puolestani auttaa täälläkin niitä jotka sitä apua saattavat tarvita :)
Tietty automaattinen koulusta häipyminenkään ei ole hyvä, kynnys voi kasvaa tosi suureksi mennä sinne takaisin vaikka itse voisi halutakin. On siksi tärkeää miettiä huonot ja hyvät puolet molemmista asioista, punnita niitä ja keskustella jonkun kanssa. Ei ole ainoaa oikeaa tapaa toimia tällaisessakaan, jokaiselle löytyy kyllä hyvä vaihtoehto koulunkäyntiinkin (oli se sitten koulussa, kotona tai vaikka netissä) kunhan niitä vaan etsii :)
Kannustan siis kouluun menemisen tai sieltä jäämisen sijasta miettimistä ja puhumista, kun ajattelee asiat läpi niin valinta voi olla helpompi kun ymmärtää mihin sitoutuu. Ja tottakai kouluun voi aina mennä takaisin jos siltä tuntuu ja sitähän aina voi vaihtaa, ei oo pakko mennä samaan kouluun jos siihen tulokseen joskus tulee.

Piti purkautua vähän, tää on mulle tärkeä aihe enkä halua että sitä väärinymmärretään.
Ylempi kirjoittaja (jolle myös kirjoitin tämän kirjeen), uskon että tarkoitit hyvää kirjeelläsi ja tosiaan, jos näet kiusattuja tai ainakin uskot että hän on kiusattu, ole hänelle se vahva ja rohkea ihminen ja näytä että muut välittää. Kiusattu tarvitsee tukea, sitä kiusaamista ei lopeteta vaan menemällä uudelleen ja uudelleen kouluun ja yrittämällä sanoa jotain rohkeaa itkun välistä.
Ollaan siis tukena niille jotka sitä tarttee, se on meidän ei-kiusatuiden osa :)

Siunausta ja tsemppiä kaikille kiusatuille ja kiusaajille sanon, että miettikää kaksi kertaa, se hävettää ja kaduttaa sitten myöhemmin.

Ja aloittajalle vielä, noi ideat on todella hyviä ja ehdottomasti kannatan niiden etsimistä/järjestämistä. Luultavasti jos kunnalta joltain kouluasioihin perehtyneeltä kysyy niin pitäisi sieltä sellainenkin kotikoulu-asiantuntija löytyä, jos ei omasta kunnasta niin voihan asioita kysyä myös lähipaikkakunnilta.

luokanopettaja, 2v vanhuuseläkkeellä

Koulupakkoa ei todella ole. Koulun on pakko toimia niin, että kiusaaminen estetään. Siihen löytyy keinoja paljonkin. Se on tahdosta kiinni. Koulusta poisjääminen on järkevää. Kouluun on ilmoitettava syy viivyttelemättä. Koulun on toimittava viivyttelemättä. Koulut ovat ns. sisäänlämpiäviä ja ulkopuolisen – ehkä asiantuntijan- asiaan puuttuminen voi olla ainut ratkaisu. Itse olisin valmis auttamaan/ järjestämään apua koulukiusatulle.

aivan

Eli sust on selvästikin okei kiusata
Mut siis jokasen opinnotkin turvattu niin, että jokasen pitäis voida opiskella opistoissa joutumatta uhatuksi tmv
Jokasel pitäs olla samat arvot eikä ketään pitäis tollai syrjäyttää
Sitäpaitsi sillonhan kiusaaja saattais alkaa kiusaamaan seuraavaa ja lopulta jää yksin sitte

Mieluummin väärintekijät viedään pois ja opetetaan heidät elämään

Sinulla on oikeus turvalliseen elämään, myös koulussa!

Kiusatut, pitäkää kynsin hampain kiinni koulupaikastanne ja menkää sinne kouluun vaikka itkien! Jos vanhempanne pakottavat teidät kouluun, he tietävät, mitä tekevät ja tietävät tekevänsä oikein! Vanhempanne haluavat teille (nuorille) koulutuksen ja hyvän tulevaisuuden. Jos luovutatte koulussa käynnistä, luovutte elämästä!

Kobra

Suomessa kyllä vaoiettavasti oppivelvollisuus on koulu ei mun mirlest jättää kokoona ei tarvis mutta muutrn kokonaan samaa mieltä mun mielestä kiudattujen pitäs juuri koulusta saada pois olla !

veeru

EI! Älkää missään nimessä jääkö pois koulusta!! Koulun ja oppivelvollisuuden tarkoitus on edistää lasten ja nuorten kehitystä ja auttaa heitä ymmärtämään maailmaa. Koulussa myös opetellaan sosiaalitaitoja ekaluokasta lähtien!

Vaikka välillä kotiin jääminen tuntuisi parhaalta ratkaisulta se ei ole sitä. Kotona alkaa helposti vain vatvomaan omia ongelmiaan eikä niiden yli pääse, kotona ei myöskään aina ole muita ihmisiä jolloin sosiaaliset tilanteet voivat alkaa pelottaa tai ahdistaa.

Koulukiusaaminen on väärin ja mielestäni sitä pitäisi nostaa esille vielä nykyistäkin enemmän. Jos joku kiusaa sinua siitä täytyy puhua! Jos puhuminen pelottaa siitä voi kirjoittaa.

Pointtini oli kuitenkin se, että KOULU ON HYVÄ ASIA ja KIUSAAMINEN ON HUONO ASIA!

Ope

Hmm, no, niin kuin aina, joillekin joku asia voi olla hyvä ratkaisu kun taas toisille ei. Opettajana sanoisin kuitenkin, että oma, henkinen hyvinvointi on tärkeämpi kuin läsnäolo koulussa. Tietenkin koulun tehtävä on puuttua kiusamiseen. Mutta jokainen meistä tietää, että se ei aina onnistu.

Minulla on tuttuja, jotka käyvät kotikoulua, ja kyllä sitä voi järjestää niin upealla tavalla että kunnan koulut jäävät ehdottomasti toiseksi. Jos jää koulusta pois, pitää olla selkeä ohjelma, harrastuskia jne.

Jos joku on ensin yrittänyt puhua opettajille, rehtorille, kuraattorille, ja ehkä vaihtanut koulua/luokkaa, mutta silti joutuu kestämään kaikenlaista paskaa koko ajan, niin minun mielestäni kotikoulu on ihan järkevä vaihtoehto. Ei edes aikuinen ihminen kestäsi mennä jatkuvasti työpaikkaan jos työkaverit kohtelisivat huonosi, joten miten sellaista voi lapselta vaatia?

Siis, kaikki keinot ensin käyttöön, vaikkapa poliisit. Mutta ei kannattaisi jatkuvasti altistua kiusaamiseen, se on kertakaikkiaan liian vaarallista.

Olen usein miettinyt, että onko olemassa netissä joku paikka, missä kiusatut lapset/nuoret voisivat kohdata toisiaan? Vertaistuki on ehkä kuitenkin paras tuki, ja sieltä voisi saada uusia, luotettavia ystäviä! Onko olemassa?

Tsemppiä kaikille, jotka taistelevat kiusaamisen kanssa – olette arvokkaita ja tärkeitä!! <3

Opettajana olen useinkin miettinyt, että miksi aina kiusataan mukavia, ihania lapsia/nuoria?? Ilkeästi käyttäytyvillä lapsilla on jostain syystä aina ystäviä!! En ymmärrä.

Ope

Hmm, no, niin kuin aina, joillekin joku asia voi olla hyvä ratkaisu kun taas toisille ei. Opettajana sanoisin kuitenkin, että oma, henkinen hyvinvointi on tärkeämpi kuin läsnäolo koulussa. Tietenkin koulun tehtävä on puuttua kiusamiseen. Mutta jokainen meistä tietää, että se ei aina onnistu.

Minulla on tuttuja, jotka käyvät kotikoulua, ja kyllä sitä voi järjestää niin upealla tavalla että kunnan koulut jäävät ehdottomasti toiseksi. Jos jää koulusta pois, pitää olla selkeä ohjelma, harrastuskia jne.

Jos joku on ensin yrittänyt puhua opettajille, rehtorille, kuraattorille, ja ehkä vaihtanut koulua/luokkaa, mutta silti joutuu kestämään kaikenlaista paskaa koko ajan, niin minun mielestäni kotikoulu on ihan järkevä vaihtoehto. Ei edes aikuinen ihminen kestäsi mennä jatkuvasti työpaikkaan jos työkaverit kohtelisivat huonosi, joten miten sellaista voi lapselta vaatia?

Siis, kaikki keinot ensin käyttöön, vaikkapa poliisit. Mutta ei kannattaisi jatkuvasti altistua kiusaamiseen, se on kertakaikkiaan liian vaarallista.

Olen usein miettinyt, että onko olemassa netissä joku paikka, missä kiusatut lapset/nuoret voisivat kohdata toisiaan? Vertaistuki on ehkä kuitenkin paras tuki, ja sieltä voisi saada uusia, luotettavia ystäviä! Onko olemassa?

Tsemppiä kaikille, jotka taistelevat kiusaamisen kanssa – olette arvokkaita ja tärkeitä!! <3

Opettajana olen useinkin miettinyt, että miksi aina kiusataan mukavia, ihania lapsia/nuoria?? Ilkeästi käyttäytyvillä lapsilla on jostain syystä aina ystäviä!! En ymmärrä.

Äiti

Jos kiusaattu vanhempineen on tehnyt kaiken voitavan (suurin piirtein tässä järjestyksssä siirtyen seuraavalle tasolle, jos edellinen toimenpide ei ole johtanut kiusaamisen loppumiseen):
– ottanut kiusaamisen esille kisuaajien ja näiden vanhempien kanssa
– pyytänyt koulua puuttumaan kiusaamiseen tehokkaasti
– pyytänyt kunnan koulutoimesta apua koululle kiusaamisen lopettamiseksi
– tehnyt kiusaajista lastensuojeluilmoituksen ja/tai rikosilmoituksen

Ja silti kiusaajat vain jatkavat kiusaamistaan, on kotikoulu harkinnan arvoinen ratkaisu.

Pitää kuitenkin muistaa, että jo lain mukaan jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kouluympäristöön. Jo perustuslaki takaa jokaiselle meille oikeuden opiskeluun sekä henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, ja näitä oikeuksia maamme päättäjien ja viranoamisten tulisi suojella. Näiden oikeuksien pitää toteutua myös kouluissa.

Kaikille kotikoulu ei ole todellinen vaihtoehto. Se tulee perheelle kalliimmaksi, eikä kaikilla ole siihen varaa. Jos on kyseessä pieni koululainen, hänellä tulee olla aikuinen seurana päivisin kotona. Kaikki eivät myöskään pysty oppimaan itsenäisesti, jolloin perheellä pitäisi olla varaa palkata opettaja. Lisäksi tärkeät sosiaaliset taidot voivat jäädä puolitiehen.

Toivottavasti ketään ei enää koskaan kiusattaisi koulussa!

Vastaa aiheeseen: Kiusatut, miksi menette kouluun?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top