Siirry sisältöön
Seljaw

Kysyisin muiden mielipiteitä siitä, että kannattaako mun vaihtaa koulua, niin että menisin syksyllä eri kouluun. Oon menossa nyt siis kasille. Meillä on tämänhetkisessä luokassa aika huono yhteishenki. Mulla on kyllä kavereita, mutta osa heistä (ei kaikki) tuntuu valittavan silti, että heillä ei ole ollenkaan kavereita. Jotenkin ajattelen, että tuo on loukkaavaa ja he ei luota siihen, että olen kerran sanonut haluavani olla heidän kaverinsa. En ole itse missään vaiheessa ollut kiusattu tai mitään, mutta olen kyllästynyt seuraamaan vierestä muiden ns. draamailua.
Koulussa mihin haluaisin vaihtaa on mun vanhoja tuttuja ja mun hyvä ystävä. Uskon, että pääsisin mukaan heidän kaveripiiriinsä. Tosin tuonne kouluun on tulossa ensi syksynä paljon uusia kasiluokkalaisia ja kavereideni luokalla on jo aika paljon oppilaita, joten voi olla, että en pääsisi samalle luokalle. En haluaisin joutua toiseen luokkaan, missä on vanhoja tuttuja jotka eivät pidä minusta.

Lisäksi koulussa ei ole niitä valinnaisia, jotka olen nykyisessä koulussa ei valinnut. Joten miten se asia sitten saadaan hoidettua? Ei mua haittaa se, että joutuisin vaihtamaan ne valinnaisaineet, mutta kysyn vaan että onhan se mahdollista? Molempiin kouluihin on sama matka. Tosin kouluun minne haluaisin vaihtaa on paremmat linja-auto yhteydet. Kuljen nimittäin koulumatkat kävellen ja linja-autolla, sillä en omista pyörää. Lisäksi en ole puhunut asiasta vielä äitini kanssa. Hän nimittäin oli todella iloinen kun pääsin nykyiseen kouluun ja epäilen, että hän ei halua/anna minun vaihtaa koulua. Niin ja ehdinkö vielä vaihtaa koulua niin, että voin aloittaa syksyllä uudessa koulussa?

Katariina

Heippa!
Kiitos viestistäsi. Ihmissuhteet ovat kyllä joskus kyllä todella ongelmallisia. Kait ne aiheuttaa päänvaivaa meille kaikkein eniten.

Sun kannattaa puhua asiasta sun vanhempien kanssa. Sinä ja sun perheesi tiedätte parhaiten sen, mikä oikealta tuntuu ja miten on järkevintä toimia.

Tosi ikävä kuulla että sinulla on inhottava olla nykyisessä koulussasi. Teet itse päätöksen, mutta suosittelen miettimään että onko paras ratkaisu sinun itsesi kannalta lähteä tekemään niin isoa muutosta. Todennäköisesti kun joka koulussa on sellaista samanlaista draamailua. Sen taas voit itse valita lähdetkö siihen mukaan vai keskitytkö omaan koulunkäyntiin.

Mukavaa loppulomaa!
Katariina

Ronja P

Heippa!
Kiva kun olet löytänyt nuortennetin! (:

Koulun vaihtaminen on aina suuri askel ja kehottaisin, että juttelisit äitisi kanssa asiasta ennen kuin päätöstä teet. Joskus sopeutuminen vanhaan kouluun saattaa vaatia yhtä suurta askelta kuin se koulun vaihtaminenkin mutta suosittelisin sen kokeilemista.
Itse kun aloitin uudessa lukiossa tuntui aluksi hyvin yksinäiseltä; olen aika monta kertaa elämässäni joutunut muuttamaan ja tekemään suuria muutoksia. Vaikka uusi alku saattaa tuntua viimeiseltä vaihtoehdolta tässä tilanteessa vie se paljon enemmän voimavaroja mitä uskoisi. Kun kuitenkin avasin osan itseäni uudelle koululle tuli elämästä paljon kevyempää; olin avoin uusille ihmissuhteille ja koulussa käynti oli paljon mukavempaa.

Yhteishenkeä voi kokeilla parantaa esimerkiksi pyytämällä luokanvalvojaa puuttumaan asiaan. Oletteko lähdössä luokkaretkelle? Tällaisten asioitten suunnittelu yleensä yhdistää luokkaa sillä esimerkiksi varainkeruu on täysin yhteistyöpohjaista hommaa. Me järjestimme yläasteella paljon myyjäisiä ja tapahtumia joiden yhteydessä luokkaretken saavuttua olimme jo yhtä suurta kaveriporukkaa. Jos luokkaretkestä ei olla vielä sovittu, voi asiasta varmasti kysyä opettajalta.

Vaikka vanhat tutut ja hyvä ystävä ovatkin toisessa koulussa he ovat varmasti elämässäsi vielä siitä huolimatta että käyttekin eri oppilaitoksissa. Suosittelisin että annat aikaa itsellesi miettiä rauhassa koulun vaihdosta; kokeile vaikka tutustua uusiin ihmisiin ja keskustella ystäviesi kanssa siitä, minkä vuoksi heistä tuntuu yksinäiseltä. Se, että uskoo ettei ole kavereita, voi johtua esimerkiksi kommunikaatio-ongelmista tai epävarmuudesta jota joka ikinen nuori potee. Luota muhun – minäkin sitä välillä poden. Mutta suurimmasta osasta asioita selviää puhumalla ja käymällä ne läpi perinpohjaisesti. Tässä vaiheessa siis painotan vielä että turvallisen aikuisen (äitisi?) kanssa kannattaa jutella aiheesta ennen johtopäätöksien tekemistä.

Jos koulua vaihtaa valinnaiset vaihtuvat myös. Olen itse vaihtanut 8. Ja 9. Luokan välillä koulua sillä muutin toiselle puolelle Suomea ja minun valinnaiseni mukautuivat kyseisen koulun mukaan. Se on siis täysin mahdollista ja oikeastaan pakollistakin.

Koulun vaihtamisen ehtimisestä en ole varma, se selviää ottamalla yhteyttä tähän uuteen kouluun.
Ja jos päädyt tekemään päätöksen koulun vaihtamisesta, on sekin sitten hyvä päätös. Muutoksia ei kannata myöskään pelätä sillä ne tekevät elämästä rikkaan ja moniuloitteisen. Luota itseesi ja mieti vaihtoehtojasi tarkasti! Kaikki kääntyy kyllä vielä parhain päin!

Terveisin
Ronja P

Vastaa aiheeseen: Koulun vaihto

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top