Siirry sisältöön
Helppii!

Moi! Oon 12 ja Mulla on ollut ehkä nyt noin puoli vuotta valkovuotoa, eikä oo alkanut vielä kuukautiset. Alavatsaa on nyt alkanut nyt lähiaikoina sattuu. Pelkään, että koska mun kuukautiset alkaa. En haluais, että ne alkais koulussa tai iskällä. Miten mä sanoisin siitä mun äidille? Mitä teen jos ne alkaa koulussa tai isällä? En tiiä onko mun luokkalaisille tytöillä vielä alkanut. Voiko joku auttaa pliis!

Kata, verkk@ri

Heippa,

voi hyvin olla että sun kuukautiset ovat pian alkamassa, ainakin kuvailemiesi oireiden perusteella.

Koulurepussa kannattaa pitää siteitä tai tamponeja mukana. Suosittelen ehkä aloittamaan siteistä, jos et tiedä miten tamponeja käytetään. Mä en ainakaan tykkää tamponeista ja käytän mielummin siteitä. Onko teillä kotona siteitä ja tiedätkö kuinka niitä käytetään?

Sinuna ottaisin äitisi kanssa vain reilusti puheeksi, että susta tuntuu että kuukautiset alkaa pian. Sun äiti tulee kuitenkin huomaamaan sen jossain vaiheessa.

Kuukautisiin voi myös liittyä kipuja, jolloin on ehkä hyvä ottaa särkylääke. Voisit ehkä pitää särkylääkettä mukana myös koulussa, jos kesken päivän tuntuu että tarvitsee.

Usein myös kouluterkkarilla on pyydettäessä antaa siteitä ja särkylääkettä, jos ei itsellä ole mukana. Terveydenhoitaja osaa muutenkin vastata kysymyksiin liittyen kuukautisiin.

Jos olet sun isän luona silloin kun kuukautiset alkaa, niin puhu vain isällesi ihan rohkeasti. Kyllä hän aivan varmasti ymmärtää, onhan tämä niin luonnollinen asia.

Tsemppiä! Kaikki menee kyllä hyvin! <3
Kata, verkk@ri

Nettiystävä

Yleensä tytöillä kuukautiset alkavat vuosi tai pari valkovuodon alkamisen jälkeen. Alavatsakipusi saattavat johtua jostain ihan muusta, muistan itsekin kun jännitin kuukautisia niin alkoi sattua ikään kuin ajatuksen voimalla.

Juttele äitisi kanssa, voit vaikka vain sanoa että sinua on mietityttänyt kuukautiset ja pelkäät jos ne alkavat niinsanotusti väärään aikaan. Kannattaa myös kysyä, minkä ikäisenä äidilläsi alkoivat, sillä se saattaa antaa hyvin tarkkaakin vihjettä siitä, milloin itselläsi alkaa. Voitte vaika yhdessä käydä ostamassa sinulle muutamia siteitä tai tamponeja niin voit ottaa aina mukaan kouluun ja isälle lähtiessä. Koulussa myös terveydenhoitaja voi auttaa tarvittaessa.

Ota vain rohkeasti aihe puheeksi, äitisi varmasti arvostaa sitä!

Vastaa aiheeseen: Kuukautiset!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top