Siirry sisältöön
minävain

Hei! Kirjoitan tämän nyt lyhyesti, luulisin ettei kukaan jaksa lukea kamalaa romaania ongelmistani. Siis,

olen 12-vuotias tyttö, olen pahasti alipainoinen (-20 käyrällä).
[osa tekstistä poistettu] Mielestäni olen liian laiha, jalkani ovat häpeällisen ohuet, reisivakoa löytyy muutama sentti ja nilkat ovat yhtä paksut kuin jonkun samanikäiden ranteet. Kuvittaa nähdä omat jalat paljaana. En vaan saa niihin mitään massaa enkä edes läskiä, mikä neuvoksi? Sama juttu käsivarsissa.

Toinen juttu sitten, että mätän yhden ison jumbo karkkipussin 1-2 kertaa viikossa. Vaikka olen laiha, ei varmaan ole hyväksi syödä noin paljon karkkeja? Yritän pitää itseni kurissa edes tämän viikon enkä syö karkkia. Mutta tänäänkin teki hirvittävästi mieli… Onneksi en ottanut rahaa mukaan.
Äitinikin varmaan hermostuu jos saa tietää että tuhlaan rahojani karkkeihin.
Mikä neuvoksi?

HotChocolate

Heippa!

Painon nostamisesta kannattaa jutella vanhempien tai vaikka terveydenhoitajan kanssa tarkemmin, mutta terveellinen ruokavalio (kasviksia, proteiinia, kuituja jne) riittävästi ja myös liikunta auttaa siinä.
Ehkä pahin mahdollinen juttu on että yrittää nostaa painoa epäterveellisesti, eli korvaamalla kunnon ateriat roskaruualla ja liikunta jää unholaan. Se kyllä nostaa painoa mutta rasvaa kertyy sisäelimiin ja aiheuttaa riskejä mm. sydän- ja verisuonitauteihin vanhemmalla iällä. Eli kun lisäät ruokamäärää sopivasti ja noudatat suurinpiirtein lautasmallia, liikut säännöllisesti mutta muistat välillä myös pitää hauskaa (esimerkiksi juhlissa ei tarvitse tuntea syyllisyyttä jos vähän herkuttelee), on hyvä ja terveellinen keino saada lisää massaa kehoon.
Kehonsa vihaamisessa ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, tulee vaan paha olo ja turhauttaa. Opettele sen sijaan näkemään myös hyvät puolet itsessäsi ja kehossasi, ehkä tykkäät sun silmistäsi, hiuksistasi tai ihan mistä vaan! Siitä tulee parempi olo kun ainaisesta vikojen ja virheiden etsimisestä! :)

Karkit ei tosiaan kyllä ole sieltä terveellisemmästä päästä, ja vaikka tulee hetkeksi energinen ja hyvä olo, alkaa pian tehdä mieli lisää karkkia.
Yksi tosi hyvä ns. testi on, että jätät karkkipussin ostamatta ja ostat sen sijaan jonkun hyvän hedelmän. Ihan sama onko se omena, appelsiini tai joku vähän eksoottisempi, vaikka passionhedelmä, ja korvaat karkkipussin sillä! Maistuu paljon paremmalta ja on tosi paljon terveellisempää kun liivatesokerimömmöpallot!
Hedelmät ja marjat on myös makeita ja hyvän makuisia mutta pitää lisäksi nälän poissa pitempään eli ei tule jatkuva himo saada lisää herkkuja.
Joten kokeileppas korvata karkkipussi näillä eväillä ja katso mitä käy!
Karkkipäivä on myös hyvä idea, vaikka lauantaina jaatte perheen kesken jumbopussin jos tekee mieli, mutta muuten karkit ja herkut jää vähän vähemmälle.
Välipala kannattaa myös muistaa, vaikka jugurttia ja hedelmä aina johonkin aikaan päivästä satunnaisen karkkien napostelun sijaan. Jos kuitenkin tekee mieli syödä jotain pienempää niin pähkinät ja marjat on hyvä vaihtoehto.

Tsemppiä! :)

Vastaa aiheeseen: Laihuus ja herkkujen mättäminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top