Siirry sisältöön
Green Day obsessed🖤🤍❤

Moi kaikille! Kysyisin vaan, et minkälaista lukiossa on? Esimerkiks minkälaiset on teidän päivät ja kuinka paljon vaativampaa siellä on ylä-asteeseen verrattuna? Eräs muukin asia kiinnostaa: pitääkö ne oppikirjat/opiskelutarvikkeet maksaa itse? Kysyn siksi, kun oon saanut vähä ristiriitaista tietoo enkä tiedä ketä uskoa. Keväällä tehtiin luokan ja opon kanssa käynti yhteen lukioon, mutta ei sieltä oikein mitään saanut irti. Ahdistaa vähän, kun en tiedä oikein miten pitäis muutenkaan valmistautua tulevaan itsenäiseen elämään. Oisin todella kiitollinen jos joku tulisi vastaamaan näihi kysymyksiin c:

tuleva lukiolainen

Moi!
Mä oon vasta menossa lukioon, mut tiedän kai jo aika paljon että millaista siellä tulee olemaan. Päivien pituus vaihtelee vähän mihin kouluun menee, mutta se ”yleisin” taitaa olla että koulua voi olla mihin aikaan tahansa 8-16 väliltä. Eli jonain päivänä saatat olla koulussa 8-15, ja jonain 9-16.
Ja en tiedä onko tää muissakin kouluissa, mutta mun kaveri on menossa tokalle ja sillä oli ekana vuonna ainakin muutama päivä jolloin koulu saattoi alkaa jostain syystä vaikka vasta lähempänä 12, koska eka tunti oli ruokatunti jolle ei tarvinnut mennä jos ei halunnut syödä koulussa sinä päivänä.
Vaativuusasteesta en oo kovin varma, mutta kai siellä hieman taso nousee yläasteeseen verrattuna. Ja ainakin se isoin ero on varmaan koeviikot, eli kokeita ei ole muulloin kuin sillä viikolla, ja tavallista koulua ei ole joten meet koululle vain tekemään sen päivän kokeen/kokeet, joka vie ehkä noin 2h per koe.
Opiskelukamoja ei tarvitse maksaa itse, jos oot 05 tai nuorempi eli oppivelvollinen. Siitä löytyy tarkempaa tietoa netistä jos kiinnostaa. Kouluissa myös vaihtelee että millaiset ne opiskelukamat on. Suurimmassa osassa nykyään käytetään tietokoneita ja digikirjoja, mutta joissain kouluissa saattaa olla vielä fyysiset kirjat ja vihkoja.
Myös hyppytunteja tulee kai olemaan, eli keskellä päivää saattaa olla yksi vapaa tunti jolloin ei tarvitse mennä mihinkään luokkaan vaan saat mennä vaikka kauppaan tai tehdä muiden aineiden kotitehtäviä tai lukea kokeeseen tai jotain.
Toivottavasti tää autto, mutta kyllä sitten viimeistään siellä lukiossa selviytyy että miten siellä toimitaan ja miten jutut toimii.

Swarley☕

Jokaisella opintojaksolla/mikä ikinä onkin (ent. kursseilla) on tietyt tuntien ajankohdat jakson aikana, kuten yläkoulussa. Mitään pakollista läsnäoloa lukiossa ei normaalisti ole vaan siellä ollaan silloin, kun lukkarissa on merkattuna tunti. Yleensä päivät ovat aika täysiä, mutta jos jonain päivänä on vain yksi tunti iltapäivällä, niin sitten vain sinne on pakko mennä. Lukkarit suunnitellaan pääosin itse (ekan jakson ei välttämättä), sillä jokainenhan voi valita pakollisten lisäksi niitä kursseja, mitä itse haluaa. Jos on nopea, saattaa siis voida itse vaikuttaa siihen, milloin suorittaa tietyn kurssin. Pakolliset tarjotaan useamman kerran vuodessa, valinnaiset voi olla vain kerran. Mutta just esim äikässä ja englannissa saattaa voida vaikuttaa opettajaan tai kurssin ajankohtaan. Kokeista saa pääsääntöisesti poistua 1h kuluttua alkamisesta, ja max. kesto esim. 4h. Reaaleitten kokeet, etenkin pakollisten opintojaksojen/ mikä lie onkaan kokeissa kestää monesti just joku 2h. Sen sijaan äikkä, enkku, matikka ja muiden aineiden syventävät vievät monesti 3-4h.

Kaikista tärkein juttu liittyen lukioon on kuitenkin se, että kannattaa juoda paljon kahvia! En tiedä, miten muuten lukiopäivistä voi edes selvitä! Ja mikäs onkaan mukavampaa kuin kahvivälkkä?

Green Day obsessed🖤🤍❤

Kiitoksia teille vastauksistanne, näistä on ollut paljon apua :) Hyvää kesää teille!

Lukion 2. vuoden opiskelija

Menen lukion toiselle nyt syksyllä. Voin sanoa sinulle heti alkuunsa, lukio-opiskelu poikkeaa huomattavasti peruskoulusta, mutta totut siihen nopeasti. Ekat pari viikkoa kannattaa kuitenkin pitää kalenteri muilta osin aika väljänä, kaikki on uutta ja ihmeellistä ja sinua saattaa päivien jälkeen väsyttää. Se menee ohi varmasti jo ekan jakson aikana, kun opit rutiinit.

Oppivelvollisuusikää nostettiin pari vuotta sitten 18 ikävuoteen, joten opinnot ja oppimateriaalit ovat sinulle täysin maksuttomia.

Itse käyn tällä hetkellä opintojani kevennetysti kilpaurheilun takia, mutta normaalisti ensimmäisenä vuonna sinulla on melko paljon kursseja ja pitkiä päiviä. Päivät saattavat alkaa kahdeksalta ja päättyä neljän aikoihin. Toki joka ikinen päivä ei ole juuri kenelläkään näin pitkä, ja niihin saattaa sisältyä hyppytunteja, eli hetkiä, jolloin sinulla ei ole mitään kurssia. Itse käyn usein hypärillä kävelyllä tai hoitamassa jotakin täysin opiskeluun liittymättömiä asioita, tai saatan jäädä koululle ja tehdä muiden kurssien tehtäviä tai lukea kokeisiin jos koeviikko on lähellä.

Lukiossa hyvää on myös se, että saat itse vaikuttaa siihen, mitä kursseja käyt. Oma lukujärjestys kannattaa suunnitella huolella ja omien mielenkiinnon kohteiden mukaan niin, että huomioit myös oman jaksamisesi. Pyri siihen, ettei lukujärjestyksesi olisi ihan ääriään myöten täynnä, helpotat omaa oloasi ja koeviikkoon valmistautumista huomattavasti.

Tärkeintä on ehkä priorisointi. Lukiossa harvempi painelee kympin tai edes ysin keskiarvolla. Ne aineet, mistä pidät ja mitkä aiot kirjoittaa, (Huom! näitä kahta asiaa kannattaa kohdella kuin ne olisivat yksi ja sama asia, eli kirjoita ne, mistä pidät ja missä loistat) ne vedät niin hyvin kuin vain pystyt. Muu saa mennä miten menee. 5 on hyvä numero, se tarkoittaa, että olet päässyt kurssista läpi.

Tsemppiä! Selviät siitä varmasti.

gold rose

moi! ite aloitan nyt abivuoden luokiossa. voin kertoo että lukio on rankempaa ku yläaste ja opinnot vaikeempia, mutta niistäki selviää kun vaan ite näkee enemmän vaivaa ku yläasteella. eniten eroo ehkä just nuo että on koeviikot, jolloin sulla on yleensä 5-7 koetta ja jokaisen kokeen kesto suunnilleen 3h. jokaisessa jaksossa on myös oma lukujärjestys ja kaikkia aineita ei oo joka jaksossa. ykkös vuonna on lähinnä pakollisia kursseja mutta sen jälkeen voit muokata lukujärjestystä enemmän semmoseks ku ite haluut. nykyään lukio on myös ilmanen eli mitään et tarvi omasta takaa koulusta saat myös läppärin. tsemppiä sulle lukio-opintoihin ja hyvää loppu kesää <3

Vastaa aiheeseen: Lukiolaiset tänne, muutamii kysymyksii

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top