Siirry sisältöön
P. Oika 12V

Riitänkö mä?
Miks tytöt ei tykkää musta?
Miksi en opi mitään vaikka yritän?
Miksi oon niin vanhan aikainen?
Miksi mua ja mun kaverii haukutaan homoiks vaikka ollaan vain hyvii kavereita?
Miksi oon niin tyhmä?
Miksi mun pitää olla niin outo?
Mulla on tasan kolme syytä elää ja ne on Soturikissa kirjat, kaverit ja YLEX!
Miksi mulla on niin huono koulu luokka?
Miksi mulle pitää tehdä pahaa?
Miksi musta tuntuu että kukaa ei pidä musta?
Miksi musta tuntuu että mun ei pitäisi elää?
Miksi oon niin ruma?

Nää on kysymyksiä mitä mietin joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Voi kuinka isoja kysymyksiä mielessäsi liikkuukaan! Uskon, että monet ikäisesi miettivät useita niistä. Silti niistä piirtyy ikävä kyllä kuva myös siitä, että lähelläsi on ihmisiä, jotka kohtelevat sinua huonosti: haukkuvat ja tekevät pahaa. Se on surullista eikä niin kuuluisi olla. Toivon, että pystyt kertomaan tuollaisesta jollekin aikuiselle, joka on sinun puolellasi ja saa tuollaisen käyttäytymisen loppumaan. Kaikkien pitäisi oppia kohtelemaan toisia ihmisiä kauniisti ja kunnioittavasti.

Lisäksi oli harmillista kuulla, että sinulla on ”huono luokka” eli jollain tavalla siellä on ilmeisesti huono ilmapiiri eikä sellainen kannustava ja toisia kunnioittava, mikä edistäisi oppilaiden hyvinvointia ja koulussa viihtymistä. Se on tosi kurja kuulla ja siihen on vaikea ihan yksin vaikuttaa, vaan se vaatisi opettajan työpanosta. Toki voit ainakin omalta osaltasi yrittää olla avulias ja puuttua huonoon käytökseen aina, kun sellaista havaitset ja aina kun siihen on voimia ja uskallusta. Jo pelkkä ystävällinen katse tai hymy sille, jota kohdellaan huonosti, merkitsee tosi paljon!

On kuitenkin mukava kuulla, että sinulla on kavereita ja tykkäät lukemisesta! Luetko muuta kuin soturikissoja? Kirjojen avulla voi päästä ihan uusiin maailmoihin ja oppia tosi paljon tästä maailmasta, ihmisistä, luonnosta, kulttuureista ja melkeinpä mistä vain! Niiden maailmaan voi uppoutua, jos muussa elämässä on jotain kurjaa.

En usko, että olet outo, tyhmä tai ruma. Vanhanaikaisuuskin voi olla vain hyvä juttu ja monesta ihmisestä viehättävää, kiinnostavaa tai turvallisen tuntuista. Sellaista ei olekaan kuin outo tai normaali. Me kaikki olemme erilaisia. Monet vain yrittävät tosi paljon olla samanlaisia kuin kaikki muut – varsinkin nuorena, kun joukkoon kuuluminen ja massaan sulautuminen tuntuu turvalliselta. Vasta murrosiän jälkeen monet uskaltautuvat hakea rohkeammin omaa tyyliä ja olla omanlaisiaan, kun ikä on tuonut tiettyä varmuutta.

Ole siis rohkeasti sellainen kuin olet. Olet selvästi huippu tyyppi, kun sinulla on jopa useita kavereita, jotka viihtyvät seurassasi. Homoiksi huutelevat kertovat käytöksellään vain ja ainoastaan itsestään, se ei kerro sinusta tai ystävyydestäsi mitään. Jos sellainen asiaton käytös jatkuu, siitä voi kertoa koulun aikuisille, sillä sellainen pitäisi kyllä saada loppumaan. Homous on identiteetti, ei haukkumasana!

Toivottavasti saat oppimiseen apua: tukiopetusta tai yhteistä läksyjentekoaikaa vanhempiesi kanssa. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä, mutta toki peruskoulussa on asioita, jotka on hyvä oppia, jotta myöhemmin ei tule ko. aineessa ongelmia. Monet asiat kun rakentuvat edellisen päälle.

Toivon, että sinulla on lähelläsi aikuisia, joiden kanssa voisit käsitellä näitä asioita, jos ne tuntuvat ylitsepääsemättömiltä tai kaihertavat kovasti mieltäsi. Toivon myös, että ainakin osa niistä olisi sellaisia, joista voisit jutella myös hyvien ystäviesi kanssa – sekin voisi huojentaa mieltäsi.

Muista, että olet hyvä juuri tuollaisena ja äärimmäisen tärkeä läheisille ihmisillesi ja ystävillesi. Heille olet juuri oikeanlainen. Tulet muuttumaan paljonkin elämäsi aikana, mutta älä ikinä muutu sellaiseksi, jollainen et halua olla vain siksi, että ajattelet jonkun toivovan sitä.

Jos kaipaat juttuseuraa, olemme täällä sinuakin varten. Meille voit soittaa joka päivä numeroon 116 111 tai tulla juttelemaan chattiin. Lisäksi meillä on nettikirjepalvelu, johon voit kirjoittaa mihin tahansa vuorokauden aikaan. Tunnut tosi hyvältä tyypiltä – empaattiselta ja pohdiskelevalta – ja olen iloinen, että läheisilläsi on sinut elämässään.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mikä mussa on vikana⁉️(⁠>⁠▂⁠<⁠)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top