Siirry sisältöön
Asperger

Moi. Mä haluan puhua aiheesta, joka mua harmittaa ihan mielettömästi. Autistien haukkumisesta. Mä itse en sairasta autismia, vaan yhtä muuta nimikettä autismin kirjosta, nimittäin Aspergereja. Siispä mä puhun eniten tästä Aspergerista, mutta tarkoitan myös autismia muutenkin. Haluaisin et tän lukee etenkin ne, joilla on tosi paljon ennakkoluuloja kys. henkilöitä kohtaan.
Mä sain aspergerin diagnoosin noin 2vuotta sitten. Olin innoissani. En siksi, että ois cool sairastaa sitä. Vaan siksi, että viimeinkin mä ymmärsin mun taipumuksiani ja tajusin miksi teen jotain. Pystyin aloittamaan itseni paremman kontrolloinnin, koska ymmärsin miksi joitain asioita tapahtuu. Olin tosi helpottunut.

Kerroin aspergerista aikalailla kaikille. Kuvittelin että muutkin olis ok asian kanssa, ja ymmärtäis paremmin mua. Kuitenkin ajattelin tyhmästi: ihmiset vaan alkoi vihaan mua. Olin tunteeton lihamöykky, jota oli ok potkia ja haukkua. Mähän olin käytännössä tunteeton toisten silmissä. Ei mua haittais jos joku haukkuis mua, koska en ees tajuais sitä. Muut piti mua tyhmänä, hyödyttömänä. En ollut enää minkään arvonen.

Tajusin ihmisten kielteisyyden liian myöhään, ja nyt mut siis on leimattu ”vitun äääspurgeriksi”. Mä ymmärrän kyllä asperger vitsejä ja musta jotkut niistä on ihan hauskojakin. Mutta toiset on tosissaan sen kanssa, ja sillon se menettää hauskuutensa.
Ensinnäkin haluaisin kertoa ennakkoluuloista. Miksi ihmiset kuvittelee että jos toisella on aspergerin diagnoosi, niin hän ei tunne MITÄÄN? Mä tiedän muutaman aspergerin, ja kyllä voin sanoa että kaikki ne tuntee. Niin tunnen myös minäkin. Tunteet voi olla vaan paljon monimutkasempia. En välillä osaa selittää, miksi tunnen jotakin. Joskus taas en osaa erottaa, onko mun tunne surua, vai vaikka vihaa. En osaa ilmaista tunteitani välttämättä, en ainakaan ymmärrettävästi. Kun kerron että oon surullinen, ihmiset ei välttämättä ymmärrä että olen ihan oikeasti surullinen, enkä vain sano niin. Mä myös tunnen rakkautta. Tunnen suurta, palavaa rakkautta. Mä autan tuntemattomia kadulla. Mä hymyilen ihmisille ja pyrin oleen ystävällinen. Haluan että ihmiset on iloisia, joten vitsailen tosi paljon, ja omistan laajan huumorin. Mä haluan ilahduttaa muita, keksin niille yllätyksiä. Mä puutun kiusaamiseen, ja oon myös auttanut monet ongelmissa pyristelevät joko itse niistä ylös, tai sitten auttanut ne meneen psykiatrin puheille.

Mä en pysty katsomaan ohjelmia kuten leijonan luola, sillä mä alan itkemään niiden ihmisten puolesta, koska musta tuntuu niin pahalta, jos niiden unelmat ei toteudu. Mä en pysty katsoon myöskään talenttia, en mitään tollasta. Etenkin lapsikilpailut on mulle ihan hirveitä, mulle tulee nii paha mieli niiden lasten puolesta. Kaverit jotka kertoo huolistansa kiittelee mulle sitä, että osaan kuunnella ja auttaa. Miksi silti kertoessani aspergerista, oon heti tunteeton?

Tunteettomaks haukkuminen loukkaa mua eniten. Se pistää mut yleensä itkeen, ja paljon. Ihmiset ei ymmärrä sen aiheuttamaa tuskaa. Musta tuntuu että mun tunteita vähätellään, kielletään tuntemasta. Mua haukutaan jopa kotona välillä tunteettomaks, vaikka mulla riittää empatiaa myös mua haukkuvaa äitiä kohtaan, joka kärsi hirveen lapsuuden. Mä pystyn ymmärtään sen käytöstä, vaikka se samalla sattuu mua.

Siispä yritän selittää, että meillä on tunteet. Mäkin haluan mennä aikuisena vielä joskus afrikkaan alueille, missä tarvitaan apua. Mä haluan auttaa, haluan luoda hyvää. Haluan tuntea kuten muutkin. Miksi silti, silti mua väitetään tunteettomaksi?

Toinen, on se, että ihmiset leimaa aina kaikki aspergerit hirveiksi, jos yksi on. ASPERGER = IHMINEN. Ei me olla mitään koneita, jotka on täysin persoonattomia. Jokainen asperger on oma persoonansa, omanlaisensa. Kaikilla aspergereilla ei ole samoja oireita kun toisella. Miksi se on niin vaikea ymmärtää? Masennuksesta kaikki tajuaa että sitä ei podeta samalla tavalla. Miksi ihmiset sitten leimaa kaikki aspergerit täysin tunteettomiks lihamassoiks? Miksi he kuvittelevat, että asperger ei voi olla oma persoonansa?

Asperger voi tehdä valintoja. Asperger voi päättää lyödä, tai voi päättää ettei lyö. Näin on myös ihan ”tavallisilla” ihmisilläkin. Miksi siis jos asperger tekee huonon päätöksen, niin ihmiset kuvittelee että kaikki tekee myös?

Asperger ei tarkoita sitä, että ihminen on sairas paska. Se tarkoittaa, että hänellä on vaikeuksia tietyillä alueilla, ja taas toisaalta, voi omistaa jopa etuoikeuksia, kuten korkean älykkyysosamäärän. Se ei siis muuta ihmistä mitenkään eläimeksi tai mitään. Hänkin on ihminen siinä missä muutkin.
Aspergerin vihaajia voisi verrata rasisteihin. Rasisteillahan on semmoinen käsitys, että jos eri värinen ihminen vaikka tappaa toisen, hän on tehnyt sen vain ihonvärinsä takia. Ei. Ihonväri ei muuta ihmistä suuntaan eikä toiseen. Ihmisellä on silti valinnan vapaus, ja hän tekee valintansa itse. Ihonväri ei muuta ihmistä. Asperger ei myöskään tee ihmisestä tunteetonta. Se tekee ihmiselle jotkut asiat vaikeammaksi joo, mutta aspergerilla on silti valta valita. Hän voi valita asioiden välillä, ja hän voi valita huonosti. Se ei silti ole aspergerin sairautena vika, vaan täysin hänen oman ajattelunsa tuotosta.

Aspergeriin voi kuulua monet asiat, mutta välttämättä kaikilla niitä ei ole. Aspergeria on myös vahvempaa, ja heikompaa mallia. Siis tuo asperger voi vaikuttaa ihmiseen hyvin paljon, tai sitten vain heikosti. Kuten masennuksessakin, aspergerissakin on ”vahvuusasteet”. Asperger on yksilöllinen tauti, se ilmenee jokaisella vähän erilaisena. Varmasti on niitä joiden empatiakyky on nollissa, en kiistä sitä. Kuitenkin se on stereotypia, eikä pitäisi kaikkia leimata heti sellaiseksi.

Mä oon alkanut sulkeutuun kuoreeni yhä enemmän, kun huomaan miten ihmiset kohtelee mua ja muita autisteja. On myös vaikee olla paljastamatta aspergeriuuttaan, koska kyllä sen nyt huomaa kun en osaa käyttää ilmeitä, eleitä ja muita niin monipuolisesti kuin muut. Mä olen jopa lopettanut nyt aspergerin tutkimisen kokonaan, sillä oon nii ahdistaviin juttuihin ja stereotypioihin törmännyt, että sattuu. Mä jopa kuulin, että lääkäritkin on yhtä mieltä siitä, että asperger on tunteeton ihminen, jolle voi tehdä ja sanoa mitä vaan, eikä se välitä. Ei, älkää olko näin kapeakatseisia.

Musta tuntuu paremmalta kun oon päässyt purkaan tän. SIlti uskon että monet varmaan naureskelee asialle, ja yrittää väittää mua valehtelijaksi. Mä tiedän kyllä itse kuka olen ja tiedän itsestäni totuuden, vaikka muut kuinka yrittäisi väittää mua tunteettomaksi valehtelijaksi. Mä tiedän kyllä kuinka itken ihmisten kanssa, nauratan ihmisiä ja nauran heidän kanssaan jopa itselleni, ja kuinka rakastan joitakin ihmisiä, kuinka välitän heistä ja kuinka haluan hyvää. Tiedän kyllä kuinka osaan pettyäkkin, osaan vihastua, osaan surra ja osaan myöskin tuntea iloa muiden puolesta. Olen kaikenkaikkiaan tunteva ihminen, vaikkakin asperger. Ja musta aspergerit pitäis ajatella ihmisinä, eikä pelkkänä sairautena. Aspergereilla on omat rajansa, mutta niin on myös muilla ihmisillä. Miksi siis aspergerin pitäisi olla täydellinen, kun ei ole kukaan muukaan? Jokaisella on omat ongelmansa elämässä, aspergereilla omansa. Miksi se on niin hirveä asia?

Ymmärrän kyllä että jotkut on varmasti törmännyt ikäviin ihmisiin jotka ovat aspergereita. Mutta muistakaa, aspergerkin on ihminen, ja ihmisellä on valta valita tekemisiään. Jos hän päättää tehdä ilkeästi, se on hänen oma päätöksensä. Silloin hän on päättänyt tehdä niin, eikä vain ollut aivoton zombi jota ”assssburger” määräilee.

Kiitos, jos luit.

Hiinokka

Eräällä todella hyvällä ystävälläni on asperger. Minulla ei ole mitään ennakkoluuloja teitä kohtaan. En ymmärrä miksi ihmisillä on…! Luulisin kaiken johtuvan siitä että ihmisiä pelottaa asiat, joista he eivät etukäteen tiedä jo kaikkea. Mehän pelkäämme asioita joista ei ole kokemusta.

Tutttu tunne eri tavalla

En itsekkään ymmärrä tätä ”asperger rasismia” mitä pahaa siinä on? En oikeasti ymmärrä
Minusta on ok ja hyväksyn jos jollakin on asperger, se ei muuta ihmistä sisäisesti, ainakaan paljoa, ja toivon että kaikki ymmärtäisivät että se ei ole teillekkään helppoa.
Ja minua on kiusattu myös, haukuttu, pilattu elämä ja uhattu lyödä yms. Vain koska olen ylipainoinen, en saisi syödä muiden mielestä edes vähän karkkia, koska olen ylipainoinen, mutta laihat saavat kantaa vaikka 500kg karkkia eikä heille sanota mitään. Minusta on hienoa että osaat niin paljon laikkea, onnea sinulle ja hyvää tulevaa matkaa:)

Asperger

Hiinokka:

Varmasti on tolla pelollakin osaa. Lisäksi siitä, että sitä kylvätään vielä muillekkin. Jos joku pelkää, hän tuppaa siirtämään pelkonsa heti toiseenkin. Näinhän se rasismi muutenkin levittyy… :(

Nimimerkille tuttu tunne eri tavalla:

Tuo on muuten tuttu käsitys. Jos olet hoikka, voit käydä mäkkärissä, ostaa karkkia kiloittain, syödä sipsiä ja uida pizzassa, eikä kukaan sano mitään. Sitten jos sulta löytyy vähän enemmän kiloja, on ihmiset läpsimässä käsiä jos kurottaa ottamaan toista pullaa. Välillä se suututtaa! Sitten nämä laihat jotka syövät kasapäin karkkia, ihmettelevät miten kukaan voi päästää itseensä lihavaan kuntoon, ja että eivät he ainakaan. Ehkäpä siksi, että he eivät vain satu lihomaan kuten joku toinen, sillä syövät kuitenkin yhtä paljon kuin nämä ”lihavat”

Mutta hei, älä huoli. Musta ylipainoiset on kuitenkin kauniita ja arvokkaita siinä missä muutkin. Oot varmasti upean näköinen henkilö :)

Liikuttunut lähihoitaja opiskelija :’)

Tsemppiä! ihmiset ovat sokeita kaikelle ”erilaiselle” vaikka erilaisuus on niin kaunista.. haukkujilta jää niin paljon oppimatta ja kokematta koska luottavat liikaa ennakkoluuloihinsa.

lukutoukka

Moi :)

Mulla ei oo ittellä mitään kokemusta aspergerista tai siis ihmisistä joilla ois se… En tunne ketään kellä ois asperger…
Mutta ne on varmasti hyviä ihmisiä.. Aspergerille ei itte oikeen voi mitään..

Mulla on astma.. Ja mä aattelin et siis se olis ihan ok, mut ku ihmiset sai koulus tietää nii ne alko ain esittää jotain hengen ahistust ku tuli käytäväl vastaa tms. Mulle tuli siit tosi paha mieli, ku ei sille oikeen voi ite mitään..

Musta erilaisuus on hyvä asia.. Olkaa omia itsejänne ja tsemppii kaikille :D

eräs

mä en ymmärrä yhtääb miks aspergerejä haukutaan? Se on niin lapsellista ja ikävää. Mä oon 15w ja mun pikkuveli on 10 ja sillä on autismi. Olen ollut monilla kehitysvammaisten perheleirillä ja saanut sieltä paljon ystäviä, mukaan lukien aspergerejä.

Ressu

Muo alko itkettää…miksi ihmiset eivät voi hyväksyä erilaisuutta!!!!!! Mulla ei oo ollu ikinä ennakkoluuloja Asperger: eita kohtaan. Mulla oli kamalat ennakkoluulot ADHD- ihmisiä kohtaan, koska koulussamme on niitä muutama. Yksi tuli vain yhtäkkiä hakkaamaan erästä kaveriani ja oli kuvitellut jotain ihan uskomatonta… Mutta sitten… sitten tutustuin maailman täydellisimpään poikaan…joka kertoi minulle olevansa ADHD. Olin hetken silleen että ”MITÄ??!!!”.. tämä kyseinen poika on ollut poikaystäväni jo 6kk. Hän on tosi lempeä, tunteellinen ja herkkä. Hän osaa itkeä ja näyttää tunteensa. Hän ei eroa muista mitenkään muuten kuin, että joskus hän ei vaan osaa olla keskittyä. Silloin kaikki ennakkoluuloni katosivat. Tuo ihminen itkee toisten puolesta, on herkkä, uskomattoman tunteellinen, läheisyyden haluinen ja rakastava. Hän osaa kuunnella ja pahoina päivinäni hän ymmärtää minua. Hänen kaikki ajatuksensa ovat aivan samanlaisia kuin minun, vaikka hänellä onkin ADHD… Itse olen todella herkkä ja itken pienistäkin asioista. Silloin paras asia koko maailmassa on tämän kyseisn pojan hali. Hän osaa lohduttaa!!

ERILAISUUS ON RIKKAUTTA!!

Tyttö -97

Moikka!
Ketjun aloittaja uskalsi luoda hienosta aiheesta oikein hyvän keskustelun! Itse kävin koulua jossa oli eri tavalla vammautuneita tai sairastuneita lapsia ja nuoria. Tämä kokemus avarsi maailmaani paljon. Itse olen tottunut elämään erilaisuuden ja ennakkoluulojen kanssa koko elämäni vammani vuoksi joten tiedän myös aiheesta. Erilaisuus luo haasteita, mutta ennen kaikkea rikastuttaa elämää todella paljon. Olkaa ylpeitä itsestäne. Tutuistuin täällä koulussa myös oppilaisiin joilla oli autismi. He ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Ja aivan yhtä tärkeitä ja arvokkaita! Tutuistuin myös ihmisiin joilla oli hyvin vaikeita fyysisiä rajoitteita. He eivät esim.pystyneet puhumaan ollenkaan tai kävelemään. Silti heillä pelasi järki samalla tavalla kuin muilla. Juttelin näiden ihmisten kanssa vaikka he eivät puhuneet. Apuna käytimme kommunikaattoria, kommunikaatiokansiota jossa eri sanat tai asiat kuvataan kuvina. Välillä käytin viittomia tai sormiaakkosia. Vaihtoehtoja on siis monia.

Ennakkoluulot ja loukkaavat sanat satuttavat. On kuitenkin hienoa että olet kertonut aspergeristasi muille. Jo se auttaa kitkemään ennakkoluuloja vaikkeivat he heti ymmärtäisi mistä on kyse. Luulenpa että hekin ajan kanssa hoksaavat mistä on kyse. Kaikkia käsityksiä ei voi kuitenkaan muuttaa, mutta omaa asennetta kuitenkin voi. Ajattele erilaisuus rikkautena! Nauti sen hyvistä puolista niitä on! Ole onnellinen että tiedät paljon asioita ja osaat arvostaa niitä. Sitä ei moni osaa.

Ei kukaan.

Moi, wääh, yhyy :( Toi oli niin surullista :/ Mua raivostuttaa aina ihan sikana kaikki tollanen suvaitsemattomuus ja rasismi >:( Varsinki ennakkoluulojen pohjalta..!! Mä en itse ennen ollu koskaa törmänny tätä aspergeriin, mutta nyt on sekin aukko sivistyksessä paikattu. :) Ihminen ei sairauksiaan voi valita. Ja jos jossain lukee tai joku lääkäri sanoo että sitä ja tätä sairastava tyyppi on sellanen ja tällänen ((tässä tapauksessa asperger iä sairastava tyyppi ois muka tunteeton)) ei Se tarkoita että joku oikeasti olis sellainen!! Jokainen on oma persoonasta ja toisten ajatuksia ja tunteita ei ole kirjoitettu minnekkään eivätkä ne ole kuin yhden ihmisen sisällä, sen joka nämä ajatukset ja tunteet omaa :)
”Ei ole koiraa karvoihin katsominen” ;)

On aivan ihanaa että pystyt tuntemaan ja olet oma ihana persoonas<33

Kaikkien ihmisten pitäs olla tasa-arvosii, autisti on siis tasa-arvoinen muiden kanssa. :) Kaikilla ihmisillä on samat perusoikeudet, eikä toisia siis pitäs kiusata?

Mä kävin äske vähä googlaamas jtn aspergerista ja autismista ylipäänsä. Mä säikähdin aivan sikana ku tunnistin joitai piirteitä omasta elämästäni, jotkut taas oli sellasii että ei...
Suorastaa järkytyin, ja vaan six että mulle ei oo koskaan sanottu siitä mitää. On mahollista että mulla ois joku autismin tyyppinen, voi olla että ei. Jotku palat vaa loksahti nii hyvin paikoillee, esim. Wikipediassa luki jtn et ei välttis tiedosta heti jos on vaikka kiusattu. Mä olin alakoulussa ainaki vähä niinku kiusattu, mä en ajatellut sitä asiaa niin ku vasta myöhemmin... Ja toi mite sun kotona huuellaa... Musta on alkanut tuntuu nykysin et mun äiti pitää mua ihan nollana..?
Mä tunnen kans, vihaa, surua, pelkoa, iloa,...
Mä ajattelen empaattisesti, ja mun omatunto soimaa liianki helposta...
Voi olla että Tää vaa pälkähti mun päähän tyhjästä, mä en haluais uskoo että mulla ois mitää tollasta sairautta, ei sillä että siinä pahaa ois, en mä sille mitää mahtais, elämä on. Tuntuu vaa Nii järkyttävältä että jos mun porukat tietää, Nii Mix ne ei oo sanonu mtn?? Eikä ne välttis tietäskää sitä... Mitä enemmän mä ajattelen ja aattelen sitä enemmän musta tuntuu että mulla on joku semmonen ja toisaalta taas sitä vähemmän... Toisaalta mäki saisin enemmä selvyyttä asioihi ja sillee..
Mä en voi Ees kysyy mtn äitilt onko mulla jtn sellast sairautta.. En vaa pysty, periaatteessa voisin, mutta en kykene...
Mulle on tosi suuri kynnys lähettää Tää viesti edes tänne nettiin, anonyyminä. Mä tosiaa hoxin Tän tässä iha just.. Outoa mutta totta.. Pelottavaaa

Mä toivotan sulle kaikkee jaksamista!!<33

En saanu kaikkee tarvittavaa kerrottuu, mulla ois Nii paljo kerrottavaa, mutta ajatukset ei pysy kasassa ja nukkumaan on mentävä... Öitä! :)

Ei kukaan.

Moi, wääh, yhyy :( Toi oli niin surullista :/ Mua raivostuttaa aina ihan sikana kaikki tollanen suvaitsemattomuus ja rasismi >:( Varsinki ennakkoluulojen pohjalta..!! Mä en itse ennen ollu koskaa törmänny tätä aspergeriin, mutta nyt on sekin aukko sivistyksessä paikattu. :) Ihminen ei sairauksiaan voi valita. Ja jos jossain lukee tai joku lääkäri sanoo että sitä ja tätä sairastava tyyppi on sellanen ja tällänen ((tässä tapauksessa asperger iä sairastava tyyppi ois muka tunteeton)) ei Se tarkoita että joku oikeasti olis sellainen!! Jokainen on oma persoonasta ja toisten ajatuksia ja tunteita ei ole kirjoitettu minnekkään eivätkä ne ole kuin yhden ihmisen sisällä, sen joka nämä ajatukset ja tunteet omaa :)
”Ei ole koiraa karvoihin katsominen” ;)

On aivan ihanaa että pystyt tuntemaan ja olet oma ihana persoonas<33

Kaikkien ihmisten pitäs olla tasa-arvosii, autisti on siis tasa-arvoinen muiden kanssa. :) Kaikilla ihmisillä on samat perusoikeudet, eikä toisia siis pitäs kiusata?

Mä kävin äske vähä googlaamas jtn aspergerista ja autismista ylipäänsä. Mä säikähdin aivan sikana ku tunnistin joitai piirteitä omasta elämästäni, jotkut taas oli sellasii että ei…
Suorastaa järkytyin, ja vaan six että mulle ei oo koskaan sanottu siitä mitää. On mahollista että mulla ois joku autismin tyyppinen, voi olla että ei. Jotku palat vaa loksahti nii hyvin paikoillee, esim. Wikipediassa luki jtn et ei välttis tiedosta heti jos on vaikka kiusattu. Mä olin alakoulussa ainaki vähä niinku kiusattu, mä en ajatellut sitä asiaa niin ku vasta myöhemmin… Ja toi mite sun kotona huuellaa… Musta on alkanut tuntuu nykysin et mun äiti pitää mua ihan nollana..?
Mä tunnen kans, vihaa, surua, pelkoa, iloa,…
Mä ajattelen empaattisesti, ja mun omatunto soimaa liianki helposta…
Voi olla että Tää vaa pälkähti mun päähän tyhjästä, mä en haluais uskoo että mulla ois mitää tollasta sairautta, ei sillä että siinä pahaa ois, en mä sille mitää mahtais, elämä on. Tuntuu vaa Nii järkyttävältä että jos mun porukat tietää, Nii Mix ne ei oo sanonu mtn?? Eikä ne välttis tietäskää sitä… Mitä enemmän mä ajattelen ja aattelen sitä enemmän musta tuntuu että mulla on joku semmonen ja toisaalta taas sitä vähemmän… Toisaalta mäki saisin enemmä selvyyttä asioihi ja sillee..
Mä en voi Ees kysyy mtn äitilt onko mulla jtn sellast sairautta.. En vaa pysty, periaatteessa voisin, mutta en kykene…
Mulle on tosi suuri kynnys lähettää Tää viesti edes tänne nettiin, anonyyminä. Mä tosiaa hoxin Tän tässä iha just.. Outoa mutta totta.. Pelottavaaa

Mä toivotan sulle kaikkee jaksamista!!<33

En saanu kaikkee tarvittavaa kerrottuu, mulla ois Nii paljo kerrottavaa, mutta ajatukset ei pysy kasassa ja nukkumaan on mentävä… Öitä! :)

=)

En jaksanut lukea kaikkia vastauksia mutta ole ylpeä itsestäsi ja näytä muille että aspergerius ei ole mikään vika vaan hieno erityispiirre joissain ihmisissä! Monillahan heillä on erityislahjakkuuksia ja osaamista. Ja ei he ole tunteettomia vaan ei välttämättä ilmaise tunteitaan kuin enimmistö, vaikka jokainen ilmaisee kuitenkin jokseenkin omalla tavalla jokatapauksessa tunteensa. En henk koht tunne yhtään aspergeria mutta adhd:ita kyllä ja tod näk itekin olen sellainen, neurologisia poikkeavuuksia kummatkin. Minust ei kannata välittää mitä muut sanoo kun ei ne tiedä näistä oikein mitään ellei ole perehtyny ja sellainen joka on, ei hauku mikskään ihme ääsburgeriks. Semmonen kertoo vaan heidä omast älykkyystasostaan (muuten, aspergereilla on yleensä korkeempi älykkyysosamäärä kun ”normeilla”). Mut oon varma et iän myötä toi helpottuu kun ikätovveritkin vähän siitä viisastuu ja kasvaa :) TSEMPPIÄ KAIKILLE ÄLKÄÄ LANNISTUKO JA KANTAKAA ITTENNE PÄÄ PYSTYSSÄ! t.rakkaudella yks adhd <3 xD

=)

En jaksanut lukea kaikkia vastauksia mutta ole ylpeä itsestäsi ja näytä muille että aspergerius ei ole mikään vika vaan hieno erityispiirre joissain ihmisissä! Monillahan heillä on erityislahjakkuuksia ja osaamista. Ja ei he ole tunteettomia vaan ei välttämättä ilmaise tunteitaan kuin enimmistö, vaikka jokainen ilmaisee kuitenkin jokseenkin omalla tavalla jokatapauksessa tunteensa. En henk koht tunne yhtään aspergeria mutta adhd:ita kyllä ja tod näk itekin olen sellainen, neurologisia poikkeavuuksia kummatkin. Minust ei kannata välittää mitä muut sanoo kun ei ne tiedä näistä oikein mitään ellei ole perehtyny ja sellainen joka on, ei hauku mikskään ihme ääsburgeriks. Semmonen kertoo vaan heidä omast älykkyystasostaan (muuten, aspergereilla on yleensä korkeempi älykkyysosamäärä kun ”normeilla”). Mut oon varma et iän myötä toi helpottuu kun ikätovveritkin vähän siitä viisastuu ja kasvaa :) TSEMPPIÄ KAIKILLE ÄLKÄÄ LANNISTUKO JA KANTAKAA ITTENNE PÄÄ PYSTYSSÄ! t.rakkaudella yks adhd <3 xD

Patricia

Nostan hattua ja kynää, kun toit aiheen esille! :)

Itselläni on Asperger myöskin – diagnoosin sain ihan pienenä ja veljelläkin on Asperger – joten aihe on aika tärkeä itselleni. Itse en koskaan ole kyllä kuullut, että olisin tunteeton – näytin tunteeni aika vahvasti. Mutta vammaista ja vastaa tuli kouluaikoina senkin edestä. Tunnen sinun tapaasi vahvaa rakkautta läheisiäni kohtaan ja vahvaa vihaa vihamiehiäni kohtaan. Tietyt asiat tekevät minut onnelliseksi ja toiset taas eivät – ihan niin kuin ”he” ihmiset, mitä me olemme.

On myös totta, että Asperger-ihmisiä pidetään tyhminä. Itse tarvitsen yksinkertaiset ja selkeät ohjeet, että tajuan jotain, mutta en siitä huolimatta luokittele itseäni tyhmäksi. Viimeisimmän peruskouluni rehtori puhui meikälle kuin olisin ollut… no, tyhmä, mikä oli aika loukkaavaa. Ja meitä on erilaisia, totta kai, ihan kuin ”tavalisia” ihmisiä. (Taas pääsemme kysymykseen, että mikä on normaalia). Tunnen veljeni lisäksi muutaman, jolla on autismin kirjoon kuuluva sairaus, ja jokainen heistä on omalla tavallaan hyvä tyyppi. (Jopa se, jonka kanssa miulle tulee eniten sanaharkkaa).

Tekstistäni ei ole oikeastaan välttämättä paljon iloa, mutta vielä kerran hatun nosto tämän asian esilletuomisesta :)

asdfg

En tiedä sinusta, ja olet näköjään myös paaaaljon vanhempi, mutta serkullani on asperger ja toivon että ymmärrän häntä paremmin. Kerran selitin fysiikkaa hänelle ja sanoin jotain painovoima laista että se ”määrää” niin hän oli että ei minua määrää kukaan. Tai jos isäni (hänen kummisetä) tai minä virnistämme silleen jännästi niin hän hermostuu välittömästi ja kummitätini (tämän kyseisen serkun äiti) sanoo että serkku ei ymmärrä ilmeitä. Kerran näytti keskisormea ja huusi vi**n pas** he***tti idiootti. Olin 6 luokalla kun hän oli…. 2. luokalla? Mutta silti, kerran kun menin ohi nimettömän kaverin kanssa alko huutaa että älä seuraa 10 kertaa. Itselläni ei ole kuin (en tiedä miksi kerron tämänkin :D) tunne-elämän säätelyhäiriö jota osaan suht hyvin pitää kontrollissa. Ja sehän ei (varmaan) liity autismiin vaan (tietääkseni) AD-HD:seen. Eli voittet sanoa mua vammaseks AD-HD kusipääksi mutta perjaatteessa en ole vammanen eikä minulla ole AD-HD:ta vaan osa siitä. Ja mikä hiton nimitys on ääspurger? Ne jotka keksi sen on kyllä tooooosi outoja.

Vastaa aiheeseen: Miksi haukutte autisteja?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top