Siirry sisältöön

Mistä ihminen on keksinyt sukupuolen vaihtamisen?

Haluisin ymmärtää tätä tavallaan paremmin, mutta en rehellisesti sanottuna nää siinä järkeä. Mun tarkoitus ei ole loukata ketään, mutta pyydän silti jo anteeksi etukäteen :)

Tosiaan… mistä tää on alkanut ja miksi? Miten sä esim. määrittelet naisen noin sukupuolena ja miten voi tuntea olevansa jotain muuta kuin fyysisesti on? Mitä eroa on tunnistautua miehenä tai naisena? Mitä varten on alettu käyttää uusia sukupuolia ja pronomineja? Miksi esim. kaikkien pitäisi hyväksyä sut, jos et pystynyt itse hyväksymään itseäsi?

Tiedän, että tää herättää varmasti tunteita, mut haluan vaan kysyä.

Saarni🌿

En usko et kukaa tätä on keksinyt, ku sukupuoli-identiteetille ei voi mitää. Sukupuoli ei määräydy fyysisten ominaisuuksien mukaan, vaan sen mukaan, mitä ajattelet sukupuoleksesi. Esim jos henkilö x on syntyessään määritelty pojaksi, ja henkilö x ajattelee olevansa poika, hän on poika. Jos henkilö y on syntyessään määritelty pojaksi, ja hän kokee olevansa tyttö, henkilö y on tyttö.

Mä määrittelen esim naisen sukupuolen siten, että jos ihmisten identiteettien mukaan. Kaikki, jotka kokevat itsensä naisiksi, ovat mielestäni naisia.

Miten voi tuntea olevansa jotain muuta kuin fyysisesti on? Noh, se vaan nyt on mahollista ja yksi elävä esimerkki tässä kirjoittaa sinulle.

Erilaisia sukupuolia ja pronomineja on alettu käyttämään siksi, että kaikki eivät vain mahdu tämän planeetan mustavalkoiseen sukupuoli järjestelmään.

Miten niin en muka hyväksy itseäni? Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen, ja satun nyt vaan olemaan muunsukupuolinen. Olisihan se ny ihan kiva jos muutki hyväksys erilaiset ihmiset. Ei me mitää pahaa mun mielestä olla tehty.

Vastaukseni ei ehkä olleet ihan täydellisiä, mutta koita pärjätä.

🐞

Tätä oon miettiny itekin

Imhinen

Jos ihan totta puhutaan, ihminen ei ole sitä keksinyt. On eläimiä, jotka käytännössä vaihtavat sukupuolta elämänsä aikana, alkavat siis tuottaa vastakkaiselle sukupuolelle ominaisia hormoneja ja sukusoluja. Vuokkokalat yhtenä hyvänä esimekkinä tästä. Myös hermafrodiitteja eli kaksisukupuolisia eliöitä löytyy paljon. Että tämä hyvänä näpäytyksenä niille, jotka perustelevat transvihaansa sillä, että sukupuolen korjaaminen ei ole luonnollista.

Hei, Saarni🌿! Kiitos sun vastauksesta :)

Tarkoitin, että jos ihminen on syntynyt esim. naisena, se on vaan biologinen juttu jota ei voi muuttaa, mutta siitä on tehty jotenkin ”sosiaalinen rooli”, mikä ei oo mun mielestä eri sukupuolien tarkoitus.

Ja mun muotoilu on tökeröä, pahoittelut siitä. Hyväksyn muunsukupuoliset, yhteiskunta vaan painostaa liikaa olemaan samaa mieltä näistä ajatuksista. Voin kunnioittaa sua ihmisenä, mutta miksi mun pitäisi olla samaa mieltä tai käyttää sun valitsemia pronomineja? Otetaan nyt ääriesimerkki. Voiko vaaleaihoinen kokea olevansa tummaihoinen ja muiden pitäisi pitää häntä tummaihoisena? Miksi tai miksi ei? Mun mielestä ei. Se on fyysinen asia, jota ei voi vaan muuttaa tai päättää sen perusteella, mitä haluaa.

Moikka, Imhinen. Oon kuullut saman jutun aiemminkin perusteluna, ja haluaisin tarkentaa, että sillä on aika paljon eroa. Yksinkertaisesti sanottuna tietyt eläimet voi alkaa tuottamaan eri hormoneja ja sukusoluja, mutta ihminen ei sitä pysty muuttamaan eivätkä nää kaksi asiaa sen takia ole verrattavissa, kuten ehkä ymmärrät. Mukavaa päivää sulle :)

Arvedávgi

Ei varmaan pystytä selvittää, mistä tää on lähtenyt, mut tiietään, että tätä on jatkunut tuhansia vuosia. Esim. Amerikan joillakin alkuperäiskansoilla on ollut jo pitkään käsitys sukupuolen kehittymisestä ja sen moninaisuudesta. Joissakin kulttuureissa sukupuolia on ollut kolme, joissakin jopa yhdeksän. Ainoastaan kristinuskon vaikutuksen alaiseksi joutunut länsimainen kulttuuri ymmärtää sukupuolen kahtia jakautuneena ja muuttumattomana. Eli ei sitä kukaan ole keksinyt eikä se ole millään tasolla uusi asia. Käsitys vain biologisten piirteiden perusteella määriteltävästä sukupuolesta on enemmän keksitty.

Vaikka et ehkä koskaan voi täysin ymmärtää, miltä tuntuu olla syntynyt väärään kehoon, yritä silti hyväksyä transihmiset. Oikean sukupuolitermin käyttäminen on sinulle suhteellisen helppoa. Elämä transihmisenä, jota ihmiset kutsuvat väärillä sukupuolitermeillä, ei niinkään.

Itselläni sukupuolikokemus ei ole kovin vahva, enkä ihan ymmärrä sukupuolta henkilökohtaisella tasolla, joten en ole aivan varma, mitä eroa on eri sukupuolilla. Kuitenkin ihminen tietää, milloin sukupuoli on väärä. Minä tiesin, etten ole nainen enkä mies. Niissä kai on jonkinlainen psyykkinen ja sosiaalinen ero, jota ei sanoin voi selittää. Kyllä sinäkin ehkä tiedät, että joitakin sukupuolia et ole (ellet ole pangender).

Ja uusista pronomineista: kieli kehittyy.

Käärijä fani😄✌🟢

Samaa mieltä ku Imhinen.

Saarni🌿

”–” kiitos kunnioituksestasi, merkkaa oikeesti ihan vitsin paljon. Noista pronominien käytöstä se, et se on sulle suhteellisen helppoa käyttää pronominia ”they” ku ”she” tai ”he” ja parannat mun päivää huomattavan paljon ku käytät oikeeta pronominia. Tää sun vertaus ihonväriin on kyl hyvää pohdittavaa ja täst vois keskustella vaikka kuinka paljon. Mä en osaa muuttaa mun ajatuksiin kovi hyvi sanoiksi nii en osaa oikei vastata tähän.

Kiitos vastauksesta, Avedávgi, arvostan sua ja yritän ymmärtää ❤️ Sun viestissä oli monta pointtia, mutta tietyt jutut on edelleen musta ristiriitaisia. Biologisten piirteiden perusteella määriteltävästä sukupuolesta ei ole keksitty, vaan se on asia, jota sukupuoli alunperin tarkoitti. Se ei määrittele ajatuksia tai tunteita, vaan sen, mitä ihminen on. Sillä määritellään fyysiset erot. Tuntemukset on täysin vapaita ja jokainen saa ajatella mitä haluaa, mutta on tosiasia, että maailmassa on miehiksi ja naisiksi syntyneitä ja sukupuoli-termi on tarkoitettu määrittelemään näiden kahden ero.

Vaikea tässä pn kuotenkin ymmärtää ihan kokonaan, jos sitä ei voi sanoin selittää. Mitä loppujen lopuksi vastaisitte, jos joku kysyisi teiltä, mikä on nainen? (Sanomatta sanaa ’nainen’.) Ei kuulosta rakettitieteeltä, mutta tää yhdyskunta on tehnyt vastaamisen todella vaikeaksi.

Imhinen

Kyllä, ihminen ei sitä pysty tekemään itse. Kuitenkaan se nyt vain ei ole mikään uusi juttu eliökunnassa, enkä voi siten ymmärtää ihmisiä, jotka kutsuvat ei-cissukupuolisuutta jonkinlaiseksi ”nykyajan villitykseksi” tai ylipäätään ihmisen aivojen tuotteeksi, tai vielä pahempaa, mielen sairaudeksi. Vaikka ihminen ei evoluutionsa takia kykenekään sukuelimiään itsekseen muuttamaan, on se nykyään mahdollista lääketieteellisesti. En näe syytä siihenkään, että sitä pidettäisiin luonnottomana. Sukupuoli on monimutkainen juttu. Kaikki eivät myöskään biologisilta ominaisuuksiltaan synny yksiselitteisesti miehinä tai naisina – ihmisistäkään.

Aloituksen auki selitykseen vielä sen verran enemmän, että eri sukupuolten sosiaaliset roolit ja roolijaot ovat myös olleet aina olemassa, ne ovat vielä vanhempi evolutiivinen keksintö kuin sukupuolen vaihtaminen. Tietysti tämä työnjako lajista riippuen vaihtelee. Nisäkkäillä se on pääsääntöisesti naaras joka jälkikasvua kantaa ja myöhemmin synnyttää, mutta esimerkiksi merihevosilla se on koiras. Valtaosa työnjaosta perustuu juuri siihen, että jälkikasvun saaminen on ollut tärkeintä eliöiden elämässä lajin hengissä säilymisen kannalta. Ihminen on kyennyt eliönä muuttamaan oman elämänsä kulkua niin voimakkaasti, että lisääntyminen harvemmalla on ihan ensimmäinen prioriteetti. Näin ollen näitä evolutiivisia sosiaalisia rooleja vastaan on kyetty kapinoimaan vuosisatoja ja sukupuoli-identiteetti on muodostunut omaksi käsitteekseen. Sillä tapaa joo, tavallaan ihmisen aikaansaannosta ja nykyajan ilmiö, mutta ei silti asiana kovin uusi. Kuin myös feminismi ja naisten äänioikeus, samaa taistelua kaikki. Mitä hyötyä tästä on kenellekään, en tiedä tarkalleen, mutta ainakin kaikkien yhtäläinen oikeus määritellä itsensä ilman pelkoa siitä, että menettää samalla arvonsa tämän eliölajin edustajien keskuudessa, on varmasti jollain tapaa hyödyllistä meidän kaikkien selviämisen kannalta tässä maailmassa. Yhteiskunnat pyörivät huomattavasti paremmin kuin silloin, kun nainen nähtiin kaikin puolin miehen orjana tai holhottavana, kuten joissakin valtioissa edelleen. Uskon, että sukupuolikäsityksen moninaistumisella on samankaltaisia hyötyjä tulevaisuudessa, ja epäiltiinhän myös naisten kykenemistä ”oikeisiin töihin” ennen.

Sellainen räntti pidemmän kaavan kautta, pahoittelut siitä. Olen viime aikoina kirjoittanut liikaa kirjoitustaidon vastauksia lukion äidinkielen opintojen takia, jäänyt päälle tällainen luennointi. Mutta pääpiirteittäin: sukupuoli on biologinen ilmiö, jonka kautta on syntynyt sen sosiaalinen merkitys, mutta ihmisen kehityksen seurauksena nämä ovat suurimmissa määrin menettäneet sellaisenaan merkityksensä, sillä meidän on lajina mahdollista pysyä hengissä riippumatta siitä, kuka hoitaa ne mahdollisesti tuotettavat jälkeläiset. Myös muilla eliöillä sukupuolen vaihdokset näyttävät liittyvän jollain tapaa sosiaalisten olosuhteiden muutokseen.

Nyt hengähdän ja keitän itselleni teetä. Kiitos ja anteeksi, palataan asiaan.

Moi taas, Imhinen :) Mielen sairaudeksi en sitä missään tapauksessa sanoisi, ei sen puoleen. Mutta loppujen lopuksi keksintöhän se on ja ihmisen aivojen tuotetta, mitä en täysin ymmärrä tai pidä loogisena, mutta kuka mitenkin. Sukuelimien muuttamisesta myös sen verran, että toki ihmisen kehoa voidaan lääketieteellisesti muokata, mutta kromosomeihin ei pystytä vaikuttamaan näin. Nauti teestä 🍵

Arvedávgi

”–”, en tarkoittanut, että biologinen sukupuoli olisi jollain tavalla keksittyä vaan tarkoitin, että vain sen perusteella määriteltävä sosiaalinen ja psyykkinen sukupuoli on ollut hyvin harvinaista muualla kuin kristinuskon (ja muiden suhteellisen uusien uskontojen) vaikutuksen alaisena olleilla alueilla. Kyllä, suomenkielinen termi ”sukupuoli” on alunperin tarkoitettu viittaamaan biologisiin eroihin. Sukupuoli ja sen käsitys on ollut kuitenkin olemassa ennen Suomea ja suomen kieltä.

Hmm, mikä tosiaan on nainen? Sinun ehkä täytyy kysyä sitä naiselta.

Arvedávgi

Ja miksi sillä ylipäätään on merkitystä, mikä tai kuka on nainen? Sukupuolten tasa-arvohan meillä on (tai ainakin yritetään).

Ei sillä ns. sosiaalisesti pitäisikään olla merkitystä, mutta jos palataan tähän tuttuun urheilukysymykseen – lajit on jaettu yleensä naisille ja miehille erikseen, koska jos yleistetään, (fyysisesti) miehet ovat monissa lajeissa lähtökohtaisesti vahvempia. Mitä mieltä olette siitä ja miten tää pitäisi ratkaista? Pitäisikö ihmisten saada päättää, kummassa sarjassa haluaa kilpailla?

Vastaa aiheeseen: Mistä ihminen on keksinyt sukupuolen vaihtamisen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top