Siirry sisältöön
Ylipainoinen

Moi, mä oon 15-vuotias tyttö, joka ei oo melkein ikinä harrastanut mitään liikuntaa vanhempien huonosta rahatilanteesta. Mä harrastin aikoinani pariikin liikuntamuotoo, mut jouduin lopettaan ne sen takia, että kuulin iltasin kuin vanhemmat puhu raha-asioista, tai puhu mulle niistä suoraan. Siks väitin, etten haluu enää harrastaa koska se oli tylsää. Tein sen, ettei niiden rahat loppuis.

Mä kuitenkin haluaisin harrastaa, koska mulla on hirveesti kipuja kehossa jatkuvan paikallaolon takia, ja mulla on sydänvika, ja pelkään että sydän tulee pettään tän jatkuvan löhöömisen takia. Mä myöskin olen muutaman kilon jo ylipainoinen, vaikkei sitä muut nää mun ulkonäössä, mut mä nään sen puntarissa. Ei sillä et ajattelisin itseäni läskiks: en mä ole, mutta jos tää jatkuu tähän rataan, saatan hyvinkin tulla. Oon vielä aika hoikka (lukuunottamatta pientä pömppistä).

Mä en silti löydä mistää harrastusta. Kaikki mistä mä TYKKÄISIN on liian kallista. Ja mä en halua tehdä mitään mikä on musta vastenmielistä, koska tiedän että sitten ahdistuisin ja itkisin helpommin ja kokisin sen taakkana, en vapauttajana. Ainoa halpa harrastus mistä tykkäisin on salilla käynti, mutta sekin maksaa väistämättä kertamaksuna +8 euroa, ja sitten kuukausikortitkin on joku +40 euroa… Itkettää. Mä en voi pyytääkkään noin suuria summia ku meillä ei oo ees kunnolla vuokraan, sähkölaskuihin tms rahaa. Mä en voi tehdä mitään töitä täl hetkel, koska en oo saanut vaik oon hakenut. Ja jos saisinkin, ne rahat menis kaikkeen muuhun mistä mul on pulaa.

Mä yritän kotona tehä harjotuksia, mut ei onnistu oikein. Ei oo samanlaista virikettä, koska mä tiedostan sen, että voin lopettaa niiden vatsalihasten tekemisen heti kun tahdon, ja se ajatus saa mut laiskistumaan. Sitten tietokone, televisio, puhelin jne on suuria kiusauksia. Liian suuria. Juoksemista mä yritin täs muutaman kuukauden, mutta sekin kävi tylsäksi, kun täällä ei ole edes minkäänlaisia juoksuratoja. Mua vaan tylsistytti se, kun tunsin etten saa mitään aikaan.

Mä oon yrittänyt myös hyötyliikuntaa (pyöräilen kouluun, kävelen kouluun, käyn sisarien kaa ulkona, käyn koiran kaa ulkona jne jne) mutta en nauti siitä millään tavalla. Haluaisin tehdä jotain mielekästä.

Oon kattonut KAIKKI lähitienoon salit. Yhdessä yritin eilen käydä, mutta en päässyt sisälle typerän järjestyksen vuoksi (ei ollut ketään joka avaisi oven sinne, koska myyjä oli jossain takapuolessa). Alan olemaan turhautunut ja ahdistunut, ja tuntuu että olisi helpompi luovuttaa ja jäädä makaamaan sänkyyn ja lihomaan. En tiedä enää, mitä tehdä.

Sama ongelma

Oon tyttö ja mulla on toi sama ongelma, että oon aika lihava. Mulla on paha tapa käydä aina koulun jälkeen kaupassa ja ostaa sieltä esim. suklaalevy ja syödä se välipalana. Nyt oon kummiski saamassa sen loppumaan ja yritän käännyttää itteeni parempaan ja terveellisempään suuntaan. Mutta mullaki on se ongelma että en voi harrastaa mitää muuta kuin jotain mitä voi yksin harrastaa tässä lähellä esim. jalkapalloa yksin, hiihtoo, lenkkeilyä.. En tykkää niistä paitsi jalkapallosta jota haluasin pelata joukkuessa valmentajan valmennuksessa ja sitä kautta laihtua vähän. Mut tsemppiä sulle, toivottavasti saat harrastuksen :)

L.L

Onko sulla olemassa luistimet ja onko lähellä luistelukenttää? Jos on, niin kannattaa kokeilla luistelua

Mie

Miten olis juoksu/hölkkäys tms. lenkkeily ihan vaan pyöräteillä/metsässä jos sellanen löytyy? Ite harrastan sitä juurikin siksi ku en kehtaa pyytää rahaa harrastuksiin. Myös pyöräily, teet vaikka pyöräretken johonki kivaan paikkaan. Sitte näin talvisin voi käydä luisteleen, kesällä uimassa jne. Kyllä jotaki löytyy ja kotireeniki onnistuu jos jaksaa yrittää. Koita palkita ittes esim. ku oot tehny ”koko treenin” nii saat kaakaota (Kaakao on hyvä palautumisjuoma;))

Toivottavasti oli edes jotain hyötyä :)

barbie

Joo ja sit voisit myös mennä vaikka uimaan uimahalliin, joko silleen, et meet sinne vaik pyörällä tai jos semmonen on pidemmällä, ni vaikka bussilla. Uimahalliin meno ei maksa kauheesti. Jos sun jotain kavereita asuu lähellä, ni voit mennä niitten kaa lenkille. Voitte vaikka kävellä reippaasti jonkun aikaa ja sitten juosta, ensin silleen kevyemmin. Munkin pitäis liikkuu enemmän, vaikka oonkin ihan normaalipainoinen.

Sartsu – Verkk@ri

Moikka!

Oon ammatiltani liikuntaneuvoja, niin on pakko osallistua tähän keskusteluun ;) Toivottavasti tästä olisi jotain hyötyä, koska sen lisäksi, että liikunta on todella terveellistä, se voi myös olla todella hauskaa!

Tässä muutamia ilmaisia tai suht halpoja vinkkejä liikkumiseen:

-Tee liikunnasta säännöllistä. Tee itsellesi vaikka liikuntalukujärjestys. Silloin kun maananatain kohdalla lukee että lennkki 30min niin sinne lenkille on lähdettävä. Koska kaikkihan me tiedämme, että lenkille lähtö on niin työlästä kuin olla ja osaa, mutta sitten kun sinne lähtee niin se onkin ihan hauskaa! Ja fiilis sen jälkeen on tosi hyvä!

-Lataa jokin sovellus, kuten sports tracker. Sen lisäksi että netti ja sovellusket on täynnä kivoja ideoita liikunnalle, on koukuttavaa seurata kehitystä. Kun sports trackeriin on tallentunut, kuinka juoksit tietyn matkan tiettyyn aikaan, on sitä kiva yrittää lähteä parantamaan. Sovelluksista löytyy myös esimerkiksi lihaskuntojuttuja.

-HIIT -treenaus. Se on nyt muodissa! Eli esimerkiksi kolme kertaa viikossa lyhytkestoinen nopea ja tehokas treeni. Tabata on yksi HIIT -treenausmuoto. Tabata on nimetty lääkärin mukaan, joka on sen keksinyt. Se tarkoittaa 20s työtä – 10s lepoa – 8 kierrosta. Tabatatreenin voit tehdä lihaskuntoharjoitteluna tai aerobisena juoksu/pyöräily -treeninä missä ja milloin vain. Esimerkki tabatatreeni: Kyykyt, punnerrukset, vatsalihakset. Aloita kyykyistä. Kyykkää niin nopeasti kuin mahdollista 20 sekunnin ajan, jonka jälkeen pidät kymmenen sekunnin tauon. Toista sama kahdeksan kertaa. Aluksi kymmenen sekunnnin tauolla sykkeet ehtyy tasaantua, mutta loppua kohden ei enään. Kyykkyjen jälkeen pidä pieni tauko, jonka aikana kannattaa pysyä pieneesä liikkeessä ja juoda vettä. Sen jälkeen sama toistetaan punnerruksilla ja sitten vielä vatsalihaksina. Tämä esimerkkitreeni kestää vain 12 minuuttia yhteensä (+liikkeiden välissä pidettävä tauko) ja tuo 12 minuuttia sisältää siis lepo-osuudetkin. Silti tämä nopea treeni vastaa harjoittelun tuloksiltaan kolme kertaa ajallisesti pidempää esimerkiksi juoksulenkkiä!

-Lihaskuntoakin voi treenata ulkona! Varsinkin nyt auringon lisäännyttyä on kivempi viettää aikaa ulkona. Ulkona myös nuo ”houkutteet”, mainitsemasi kännykkä ja telkkari esimerkiksi, ei oo niin helposti saatavilla ;)

-Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Ja nuku riittävästi! Kyllä, nämä vaikuttavat liikunnan harrastamiseen paljon. Silloin energiaa riittää liikkumiseen :)

-Kerroit tykkääväsi salilla käynnistä. Kotona voi tehdä monia juttuja, mitä salillakin. Vaikkei omistaisi omaa punttisalia kellarissa, eikä välineitä. Toki sekin on halvempi vaihtoehto ostaa esimerkiksi käsipainot, koska ne kestävät käytännössä katsoen ikuisuuden eikä salimaksua tarvitse maksaa, mutta saman roolin voi hoitaa esimerkiksi täytetty reppu. Ladoppa reppuun koulukirjoja, reppu selkään, ja tee askelkyykkyjä! Täytä juomapullot vedellä selkälihaksiin. Toimisiko pikkusisko ihmispenkkipunnerrusessa tankona ja levypainoina? ;)

Vielä yksi asia! Jos vaaka näyttää sulle muutaman liikakilon, eikä niitä näyt peilissä, et voi sanoa olevasi ylipainoinen. Olet käynyt salilla ja jos sulla on lihaksia, niin nekin painaa. Ja lisäksi 15-vuotiaan kroppa elää muutosvaihetta, eikä sun pitäis pariin vuoteen tuijotella niitä vaa’an numeroita. Ei ehkä jatkossakaan. Toki jos muutosta ei näy ulkoisesti, mutta paino lisääntyy on se merkki että jotain tapahtuu. Joko lihasta tulee lisää, tai sitten se on jotain muuta. Terveellisesti ja monipuolisesti syömällä pidät huolen, ettei viskeraalirasvaa pääse muodostumaan :)

Liikunnaniloa iloa!
-Sartsu

Alkuperäisen viestin kirjoittaja

Heips! Oon nyt saanut liikuntaharrastuksen ja oon niin onnellinen. Kävin halvalla salilla muutaman viikon, mutta se alko tympimään koska siitä tosiaan näki että kyseessä oli _halpa_ sali. Laitteissa oli jonoa kun niitä oli niin vähän. Siirryin kotiin ja vähän ehdin taas masentuakkin. Sitten löysin youtubesta mahtavia videoita! Ja parasta on, että ne ovat lyhyitä ja helppoja (tai helppoja ja helppoja) tehdä. Ei tarvitse kuin käsipainot ainakin suurimmassa osassa. Lisäksi valmiina on myös kalentereita, joiden mukaan voi helposti pitää huolen että tuloksia syntyy, mutta ei pistä itseään liikaa likoamaan. Jee! Nyt olen jo hetken vetänyt näitä treenejä, ja aina niiden jälkeen on niin hyvä olo, ettei oikeen edes ymmärrä.

Ainoa mistä huolestuin, oli että laskin pari päivää kaloreitani, koska halusin tietää syönkö liikaa, ja varmistaa ettei näin tapahdu. Järkytyin aika pahasti: Ns ”normipäivinä”, milloin tunsin syöväni tosi paljon, söinkin vain 700 kaloria. Oon tosi hämääntynyt. Mä kuvittelin että mun kalorimäärät päivässä menis yli 2000 kepeesti, mutta tosiaan päivinä milloin söin kuten yleensä, kaloreita kertyi vain ton verran. Välillä vähän enemmän, mutta silti.

Pitäiskö tästä huolestua ja kertoa jollekkin? Mä pelkään että mun keho käy säästöliekillä, minkä vuoksi mä en tuu saamaan haluttuja tuloksia. Mä oon aina ollut tosi hakosissa tän ruoan suhteen, en vaan jotenkin osaa saada päivässä tarpeeks ruokaa. Meidän kasvatuskin on ollut aika epäterveellinen, ja ruoasta on tehty aina liian iso numero meillä. Kun me syötiin pienenä, äiti laittoi sellasen annoksen ruokaa että pöydässä saattoi mennä viisikin tuntia istuessa, kun ei kertakaikkiaan jaksanut. Sitten toisinaan koko ruokaa ei ole ollut, vaan itse on pitänyt hakea jotain syötävää. Ja sitten se on aina ollut jotain naposteltavaa.

Voiko tää olla vaarallista? Tätä on jatkunut jo kauan, joten mitä mun keho tällähetkellä tuumii asiasta?

Vastaa aiheeseen: Mistä saan nopeasti liikuntaharrastuksen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top