Siirry sisältöön

Mitä ihmettä tehdään hautajaisissa? Ja mistä saa hautajaisiin jonkun mekon?

No oon tällainen tyyppi

No siis mun mummi kuoli muutama päivä sitten hän kuoli sairauteen. Niin kohta on sitten hautajaiset ja mua jännittää ihan hirveesti, kun en tunne juuri ketään mun iskän puolen sukulaisia joita sinne tulee.

Ja tiedoksi mä pelkään niin paljon uusia ihmisiä ja varsinkin sosiaalisia tilanteita uusien ihmisten kanssa. Oon tosi varautunut uusien ihmisten kanssa ja lähtökohtaisesti jokainen uusi ihminen on pelottava niin varsinkin tämmöiset uudet tilanteet jännittää mua tosi paljon. Ja sit kaiken lisäksi pelkään ihan hirveesti jos joku tulee sanoo että mä tein jotain väärin. Ja stressaan helposti pienistäkin asioista.

Tästä syystä haluaisin tietää mitä tapahtuu hautajaisissa olisi ihanaa, jos joku viitsisi kertoa, sillä muuten mua alkaa stressaamaan ja voin saada paniikki kohtauksen.

Ja vielä lisä kysymys oon siis tyttö niin mitä pitäisi pukea päälle hautajaisiin? Sen tiiän että jotain mustaa, mutta muuta en tiedä. Ja mun vaatekaapista ei löydy mitään siistiä vaatetta mikä olis musta.

Kiitos ihan hirveesti, joku jaksoi lukea tän kokonaan. ❤️ Olisin niin kiitollinen jos joku vastaisi niin mun ei tarvisi stressata enempää asiasta❤️

❤️‍🩹

Ensinnäki suuret osanottoni sulle😔. Ymmärrän ton sun jännityksen, mulla ollut sama tilanne joskus. Muista kuitenki, että kaikki on siellä samasta syystä ja kunnioittaa sua ja muitakin yhtälailla sellasena, kun ootte.

Niinku sanoit nii mustaa kannattaa pukea, joka olis suhteellisen siistiä. Löytyykö sulta esimerkiks joku musta mekko ja takki? Tai mustat siistit housut ja joku musta/tumma paita? Tai jos on mahdollista niin kysy sun vanhemmilta tai mahdollisesti jos sulla on sisaruksia nii niiltä lainaan jotain? Älä kuitenkaan stressaa liikaa niistä vaatteista ne ei oo tärkeimmät.🥰

Hurjasti tsemppiä sulle hautajaisiin ja ylipäätään arkeen nyt. Pärjäät varmasti hyvin!❤️❤️‍🩹

<3

Olin joku vuosi sitten hautajaisissa ja siellä laulettiin erillaisia lauluja ja virsiä ja muutenkin soitettiin erilaisia musiikkeja. Siellä myös ihmiset kävi vuorotellen viemässä kukkia haudalle. Itse hautajaisten jälkeen oli muistotilaisuus jossa muisteltiin edesmennyttä ja syötiin ruokaa ja juteltiin ihmisille.
Mielestäni hautajaiset oli todella kaunis tapahtuma. Itselläni hautajaisissa oli päällä tummansininen mekko. Jännitin itsekkin tapahtumaa mutta ihan turhaan❤️

Autan sua❤️

Moi!
Oon tosi pahoillani sun mummin menetyksestä❤️

❤️Mitä ite muistan hautajaisista joissa olen ollut (kyllä lähemmäs 4 vuotta sitten) niin siellä ensin käydään kirkossa, pidetään puheita ja viedään kukkia vainajan muistolle. Sitten miten meillä oli niin mentiin johonkin paikkaan syömään ja kuuntelemaan puhe kuolleen elämästä.

❤️Vinkkinä sulle: jos sulla on sisaruksia niin kannattaa olla heidän kanssa. Myös jos on suht saman ikäsiä serkkuja tai muita sukulaisia niin kannattaa käydä tutustumassa tai pyytää vaikka iskääsi kertomaan jo etukäteen jos hän tietää keitä sinne on tulossa. Ite ainakin leikin piilosta mun joidenkin pikkuserkkujen serkkujen kanssa isomummuni hautajaisten jälkeen.

❤️Ja mitä vaatteista niin mulla oli musta juhla mekko. Jos ei halua mekkoa nii voi laittaa siistit mustat housut ja juhlavan paidan. Ja kannattaa miettiä onko tulossa muita juhlia jos ostaa uuden mekon. Esim h&m tai prisma voi tehdä halpojakin löytöjä. Ja mustan mekon saa hyvin stailattua myöhempääkun käyttöä varten. Kannattaa kuitenkin muistaa että kirkossa hyviin tapoihin kuuluu polvien ja hartioiden peittäminen.

Toivottavasti tästä on sulle apua❤️❤️

Kokenut

Hei! Olen kokenut samoin. Yleensä mennään kirkkoon jossa siunataan vainaja ja perheen jäsenet pitävät puheita. Sitten vainaja lasketaan hautaan ja lauletaan virsiä. Sitten yleensä siirrytään muistotilaisuuteen.
Laitoin itse hautajaisiin valkoisen mekon ja sukkahousut. Lapsien annetaan pukea valkoista jos haluavat.

J [nimimerkkiä muutettu]

Moi, otan osaa.
Hautajaiset ovat aina surullisia kokemuksia. Niitä ei kannata jännittää. Olet oma itsesi ja kunnioitat menehtynyttä mummiasi, niin et tee mitään väärin.
Siunaustilaisuuden vaihtelee. Mutta yleensä ne kestävät noin 30-45min. Pappi puhuu, kukat lasketaan arkun viereen, lauletaan yhdessä ja lopussa arkku kannetaan pois.

Musta mekko/ mustat housut ja esim. kauluspaita sopii tytölle hyvin asuksi.
Voimia päivään<3

Lili

Moikka, hyvä et laitoit tänne viestii. Ekaksi haluun sanoa osaanotot sun mummon kuolemasta. Hautajaiset voivat olla erilaisii ja voi ehkä riippua myös uskonnosta, mutta yleisesti hautajaisissa siunataan ihmistä hautaan. Se on vähän niinku sen ihmisen elämän ”juhlistaminen”. Tässä tulee nyt yleinen kuvaus hautajaisista, ei välttis mene täysin tällä tavalla mutta kuitenkin:

Hautajaisissa menehtynyt ihminen taitaa olla laitettu hienoon arkkuun (ymmärtääkseni myös vaikka hänet laitettaisiin tuhkaksi?) Työntekijä on laittanut ihmiselle hienot vaatteet päälle. Ihmistä voidaan haudata hautaan, polttaa tuhkaksi ja haudata uurnaa tai esim. heittää tuhkat mereen hautajaisten jälkeen. Hautajaisissa on usein jonkinlainen seremonia johon liittyy virsiä ja papin sanoja, voi myös olla läheisten kertomuksia kuolleesta läheisestä tai menehtyneen ihmisen itse kertomia tarinoita. Kuitenkin jollain tapaa siinä juhlistetaan sen ihmisen elämää. Pappi siunaa menehtynyttä, läheiset voivat mennä arkun luo ja laittaa siihen kukkia tai kirjoituksia läheiselleen. Loppupuolella menehtynyttä kannetaan arkussa omalle hautapaikalleen, laitetaan arkku siihen ja haudataan se eli laitetaan hiekkaa siihen päälle. Jonka jälkeen voidaan vaikka laittaa ne samat kukat/kirjeet joita siinä kirkon siunauksen aikana käytettiin haudan päälle. Ja jos se arkku tosiaan haudataan kun ruumista ei polteta tuhkaksi, siihen haudan päälle laitetaan virheä kupu.

Sitten on muistotilaisuus, jossa yleensä saa jotakin syötävää ja luetaan läheisten kirjoittamat addressit (jäähyväiskirjeet), jotka eivät päässeet osallistumaan hautajaisiin.

Uudet ihmiset voi tuntuu jännittäviltä. Mitä ajattelet siitä, jos kysyisit sun iskältä jos hän voisi sulle kertoa sun sukulaisista jotain? Voisiko se auttaa jännitykseen?

Vielä vaatteista. Ei oo pakko olla mustat vaatteet, voi olla myös vaikka tummansinistä. Eikä oo pakko olla täysin tummissa vaatteissa, kunhan ovat jotkut neutraalit värit. Voi olla esim mustaa, valkoista, harmaata tai tummansinistä. Tärkein on, että sulla on mukava olo niis vaatteissa ja et ne näyttävät siisteiltä ja ehkä hieman enemmän juhlallisilta ku mitä normaalisti käyttää.

Toivottavasti tästä oli apua ;)

Sadddie :(

Moikksu. Osan otot multakin ja voimia sulle ja sun läheisille💞
Tiedän miltä tuntuu menettää joku ihminen ja tiedän millaista on hautajaisissa kun oon niissä pari kertaa ollut.
Hautajaisissa ekaks ollaan kirkossa pappi siunaa vainajan ja lauletaan virsiä. Sitten arkun päälle läheiset tuo kukkia ja lukee muisto tekstejä( en tiiä virallist nimee niille teksteille)
Sitten arkku siunataan hautaan ja peitetään.
Muistotilaisuus pidetään seurakuntakodilla tai esim läheisen kotona. Siellä syödään ruokia ja muistetaan vainajaa.

MUISTA ETTÄ SAAT ITKEÄ. ITEKKI HAUTAJAISISSA OON ITKENY NIIKU VESIHANA JA PAPPIKI KATTO MUA SILLEEN ET ONPA INTERESTING KU NAAMA MULLA IHAN PUNANEN!
ja voit olla ihan missä vain istumassa mutta eteen kukkalaitteita laskemaan pitää kirkossa mun mielestä tulla (tai ainaki vanhemmat pakottaa)

Puku valinnaks käy vaalea tai tumma mekko sukkahousut alle ja nenäliinat on must ottaa mukaan vaikka itellä ei ollu…..xD naama ihan punanen. Hiusten ei tarvi olla mitenkään ihneellisesti ja kengiksi käy vaikka nahka kalossit ns saappaat

Toivottavasti autto ees vähän<3
Tsemppiä♡♡♡♡♡

No oon tällainen tyyppi

Kiitos ihan hirveesti kaikille jotka jaksoi vastata❤️❤️❤️❤️ Olette ihania❤️ Tamä auttoi mua tosi paljon kaikessa jännityksessä ja muussa stressissä. ❤️❤️

Vastaa aiheeseen: Mitä ihmettä tehdään hautajaisissa? Ja mistä saa hautajaisiin jonkun mekon?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top