Siirry sisältöön
orja

Moi. Mulla on ihan älyttömän huono tapa: pureskelen kynsiä. Oon tehnyt tätä nyt lähes 13 pitkää vuotta. Välillä saan pidettyä jopa kuukauden taukoja, mutta sitten syystä tai toisesta retkahdan kynsi kynneltä syömään ne taas. Mun kynnet on hälyttävän lyhyet ja ne on jotenki menny ”taakseppäin”, eli toi kynnen alue on alkanut lyhenemään. Haluaisin onnistuu lopettaan tän, ja oon yrittäny monesti. Pelottelen itteeni bakteereilla, loisilla, sairauksilla ja kaikella mahdollisella. Tuloksia ei näytä tulevan. Oon yrittäny motivoida itteeni ostamalla kaikkee kivaa kynsiin, mutta ei onnistu. Nää on nii rumat, että en uskalla esim bussissa pitää mistään kiinni, koska pelkään ihmisten näkevän nää pieneks järsityt kynnet. Nää on kuvottavat.

Tän lisäks mä myös vääntelen mun nenääni. Vääntelen sitä jotenki sivuille, alas, ylös, ja muutenki. En osaa kuvailla tätä juttua, mut tääki on iha hirvee tapa. Jotenki nolo ja outo, ei kukaa muu tällästä tee.

Sit vielä mulla on sellanen, että harjailen hiuksia koko ajan. Mun hiuksii irtoo ja mun päänahka on välillä verillä, kun terävillä kammoilla suin mun hiuksia välillä pitkiäkin aikoja.

Tän lisäks vielä sellanenki löytyy, että naksauttelen sormia, ja muita paikkoja (varpaat, polvet, olkapäät, kädet, hartiat..)

Sit mulla on yks niin nolo juttu, etten kehtaa ees sanoo sitä. Mut sit niitä mitkä vielä kehtaan sanoo:

– Pyöritelen mun hiuksia, siirtelen niiden asentoa
– Nypin mun huuliani
– revin mun korvaani
– puren mun poskeeni

Ja näitä riittää ihan hirveesti. Minkään näiden loppuminen ei tunnu ikinä onnistuvan, ja taistelen aina näitä vastaan. Mä en ymmärrä miks oon näiden orjuuttama, ja nää on ihan typeriä. Luen muiden kokemuksia näiden lopettamisesta ja yritän tehdä samoja asioita, mutten onnistu. Mikä mua vaivaa? Miks mulla on näitä?

Nää tuntuu olevan vielä tosi vahvasti mussa kiinni. Yritän tehdä kaikkeni ihan tosissaan, mutta ei. Mikää ei onnistu. Niiden lopettamisesta stressaaminen tuntuu oikee lisäävän näitä tapoja… Mitä mä teen?

:33

Noihin muihin en osaa oikein neuvoja antaa, mutta entäs jos laittaisit lakkaa kynsiin? Vaikka edes läpinäkyvää jos et värillisistä tykkää :)

aloittaja

Oon kokeillut. Oon kokeillut pahan makusia aineita kynsiin, oon erilaisia lakkoja, oon myös yrittänyt tehdä mun kynsistä nii kauniit, etten raaskis purra. Ei auta mikää.

Myös pakkomielteinen

Moi!
Se kaikki lähtee siitä että itse haluaa ne pahat tavat pois! :)
Tuskin yhtään helpottaa, mutta mulla on muutama pakkomielle (mm. kynsien pureskelu ja pakkoajatukset) jotka ei sinäänsä ole pahoja, mutta ahdistavia koska niitä pitää toistaa ja toistaa kokoajan.
Sun pitää silti haluta ja olla valmis muuttamaan sun tapasi, jos et halua etkä oo valmis/et jaksa, siitä ei oo mitään hyötyä vaikka kokeilisit mitä keinoja!
Kuulostat kuitenkin siltä että haluat niistä eroon, joten voit lukaista näitä jos joku auttaisi :

– oikeasti blokkaat vaan koko ajatuksen pois (auttaa mulla), jos huomaat että teet jotain noista tavoista, tai esim. tekee mieli tehdä jotain, lopetat sen heti ja alat tekemään jotain muuta (ihan pakolla vaikka, esim. kynsien pureskelun sijaan piirrät tai teet jotain niin että kynsien pureskeleminen ei oo mahdollista ja se tekeminen vie sun ajatukset pois siitä)

– Itelläni auttaa myös laastarien/teipin laittaminen kynsiin, eli todellakin teet sen pakkomielteen toteuttamisen mahdottomaksi estämällä sen tekemisen. Poskien puremiseen voisi auttaa vaikka purukumi ja jos yöllä purestelet niin hammassuojat tms? Huulia varmaan on vaikea nyppiä laastarit sormissa tai jos olisi vaikka kylmä niin hanskat käteen.

– Sormien ja muiden paikkojen naksauttelu voi aiheuttaa myöhemmin esim. nivelten löystymistä ja kipuja, joten voit yrittää vähän syyllistää itseäsi kun teet niin, esim. ”Onko tää naksauttelu niin kivaa että se korvaa myöhemmin tulevat mahdolliset kivut” tai ”onko tästä mitään hyötyä”. Veriseen päänahkaan varmaan se, että shampoo voi kirvellä kun peset sun hiuksesi, sekin sattuu ja tuntuu inhottavalta ja juuri tommonen, että siitä pakkomielteestä koituu jotain pahaa, voisi varmaan olla edes vähän avuksi?

– Juttele terkan, lääkärin ja vanhempiesi kanssa, niillä voi olla jotain apukeinoja millä yksi jos toinenkin pakkomielle saataisiin lopetettua :) Ja kannattaa ottaa selville että mistä pakkomielle voisi johtua, esim. kynsien pureskelu voi tulla stressistä tai jännityksestä, hiusten repiminen tms. voi olla samasta asiasta johtuvaa tai voi myös tulla siitä että sulla on tylsää. Yritä siis pitää ittesi kiireisenä ettei aikaa jäisi pahoille tavoille, ja jos tuntuu että stressaannut niin hengitä syvään ja istu ja lue vaikka mukavaa kirjaa tai tee jotain kivaa ja rauhoittavaa.

Paljon paljon tsemppiä ja hyvää kesää! :)

kokeile

kokeile esim hanskojen käyttöä öisin, mun siskollani oli myös sama ongelma, mutta se puri kynsiään eniten öisin, joten sille laitettiin hanskat ja iän myötä pääsi eroon tavastaan. Se on nyt 18 ja upeet kynnet :)

John

Eiks nää oo ”normaalia”, te kaks kommentoijaa? .__________. Löydän about noi kaikki itestäni, tota kertomatta jäänyttä ’supernoloa’ juttua lukuunottamatta xd and even more.

Onks sul ikinä todettu autismia tai mitään sen kirjoon kuuluvaa? Luin joskus et sen kirjoon kuuluu tällaset pakkomielteet w/e. Tai no, oli tai ei, jos jollaki on sen kans ongelmaa et joku tekee mitä tekee, ei luulis kiinnittävän huomiota ellei se asia sit kiinnosta nii helvetisti et on pakko puuttua ;P

Eräs kommentoija

^ pakkomielteisiin suhtaudutaan aina omalla tavallaan, joku häpeää, joku ehkä jopa tykkääkin ja jollekin on ihan sama :) esim. itseäni jotkin pakkomielteet rasittaa paljon ja niistä haluaa eroon, joten vaikka se olisi normaaliakin tai siitä ei olisi mitään haittaa, niin on myös normaalia haluta jostain inhottavasta tavasta eroon tai ainakin vähentää sitä ettei sellaiseen kulu niin paljon aikaa.

Tsemppiä vielä aloittajalle!

auttaja

Moi. Kynsien pureskeluun, voit pyytää Sun huoltajaa ostaa kynneliä se on tosi pahaa. Se on kynsiin laitettava pahaa litkua joka auttoi mun kaveria. hiusten harjaamiseen vois toimia pehmeät harjat. Jos pyörittelet hiuksia laita ne kiinni. Sormien naksutteluun voi toimia ajatus siitä että käsien ja jalkojen toimiminen voi loppua jos nivelet venähtää. Toivon että minusta oli apua.

Vastaa aiheeseen: Mitä tehdä monelle huonolle tavalle?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top