Siirry sisältöön
Spageli

mua ahdistaa kesä, koska silloin on kuuma ja monesti kaikilla on t paita päällä, mulla on arpia käsissa ja mua pelottaa että vanhemmat saa tietää niistä kesällä. pelottaa kertoa, koska mulla ei ole ehkä rohkeutta siihen, ja en juurikaan tykkää puhua vanhempien tai ylipäätänsä kenenkään kanssa masennuksesta, viiltelystä, ahdistuksesta jne..
onko vinkkejä??

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Spageli,

Tosi hyvä, että laitoit viestiä!

Ikävä kuulla, että olet viillellyt ja ymmärrän, että tuleva kesä saattaa mietityttää, koska lyhyemmissä hihoissa jäljet näkyvät helpommin. Monet haluavat peitellä jälkiä juuri sen takia, koska eivät halua, että muut saavat tietää viiltelystä. Viiltelyjäljet ovat merkki siitä, että on voinut huonosti, mutta siinä ei ole mitään hävettävää, että on ollut vaikeaa ja paha olla. Apua ja tukea on kuitenkin aina tärkeä saada, eikä vaikeiden tunteiden kanssa pidä jäädä yksin!

Pohdit viestissäsi, onko tilanteeseen mitään vinkkejä. Pahasta olosta ja itsetuhoisuudesta voi olla todella vaikea kertoa läheisille ihmisille. Ymmärrän siis hyvin sen, että sinua pelottaa se, ettei sinulla ole rohkeutta kertoa vanhemmillesi. Kertominen kuitenkin kannattaa, vaikka se tuntuisikin pelottavalta ja vaikealta.

Voisitko aloittaa kertomalla vanhemmillesi, että sinulla on mielessäsi asia, josta kertominen pelottaa ja tuntuu vaikealta? Näin vanhempasi osaisivat mahdollisesti antaa sinulle tilaa kertoa rauhassa ja osaisivat ehkä auttaa sinua kertomisessa. Joskus ääneen puhuminen voi tuntua mahdottomalta ajatukselta ja silloin voi kokeilla kirjoittaa vaikka kirjeen tai lähettää viestin.

https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/ Voit lukea t√§√§lt√§ lis√§√§ vinkkej√§, miten kertoa vaikeista asioista l√§heisille. T√§√§lt√§ l√∂ytyy my√∂s ‚ÄĚHuoli puheeksi‚ÄĚ -lomake, jota voi kokeilla hy√∂dynt√§√§, jos puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta.

Itsetuhoisuuteen sekä masentuneeseen ja ahdistuneeseen oloon on aina hyvä saada apua myös ammattilaiselta! Apua on saatavilla esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta tai kuraattorilta sekä oman paikkakunnan terveysasemalta.

Aina voi soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Joskus voi olla helpompaa ensin kertoa asiasta nimettömästi, jolloin pääsee vähän kokeilemaan, miltä asiasta kertominen tuntuu. Palveluissamme voit jutella ihan mistä tahansa aiheesta luottamuksellisesti ja nimettömästi. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

√Ąl√§ j√§√§ yksin! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: miten kerron v!!ltelyst√§ūü§Ē

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top