Siirry sisältöön
haluanauttaa

Otsikko kertoo, kertokaa vinkkejä miten voi auttaa kiusattuja ja ihan omia tarinoita, miten autoit/joku auttoi ja millaista kiusaaminen oli? Itse en meidän koulussa ole nähnyt kauheasti fyysistä kiusaamista mutta henkistä on kyllä paljon. Oon yrittänyt mennä juttelemaan yksinäisille mutta oon niin ujo että se on vaikeaa. Enkä keksi ikinä puheenaihetta.

girl-13v

Mäkin haluaisin auttaa kiusattuja, mutta en ikinä tiedä ketkä ovat koulukiusattuja. Mä auttaisin menemällä väliin kun näkisin kiusaamista ja sitten tukemalla kiusattua. Yrittäisin ystävystyä kiusatun kanssa ja antaa hänen kertoa murheistaan :) olen itsekkin aika ujo, mutta haluan auttaa muita. Toivottavasti tästä oli sulle jotain hyötyä :)

Anskuli

olen auttanut kiusattua joka oli minulle ihan tuntematon. seurasin tilannetta jossa häntä haukutiin,tönittiin ja jne. kun kiusaajat lähtivät(tiädän olisin voinut mennä myös kiusaamisen väliin mutta en uskaltanut)menin puhumaan kiusatulle,kysyin mm.”miten menee?uinka kauan sinua on kiusattu? voin olla kaverisi,tarvitsetko apua?”myöhemmin menin kiusatun kanssa kertomaan asiasat hänen opettajalleen.

haluanauttaa

Tajusin just että tiedän yhden jolla ei ole kavereita. Ajattelin syyslomanjälkeen mennä juttelemaan. Ainut vaan että se on poika ja mä oon tyttö.. En osaa jutella sille. Auttakaa, miten ja mistä alkaisin jutella hänen kanssaan?

fornever

Itse yläasteella ollessani huomasin useaan kertaan, että erästä tyttöä kiusattiin nimittelemällä ja yksin jättämällä. Taisin joitakin kertoja sanoa kiusaajille, että voisitteko lopettaa. Yhden kerran sitten istuin samassa pöydässä tämän kiusatun tytön ja muutaman muun tytön kanssa, jotka alkoivat tosi kovilla sanoilla haukkua ja alistaa sitä tyttöä. Sanoin napakasti, että lopettakaa, ei noin voi sanoa toiselle ihmiselle. Sen jälkeen menin vielä kertomaan asiasta opettajalle ja asia otettiin käsittelyyn. Vaikka siinä tilanteessa adrenaalinihöyryissä oli helppo mennä väliin, niin aina niin ei todellakaan ole. Minulla ainakin on auttanut se, että kuvittelin itseni siihen tilanteeseen ja mietin miltä tuntuisi, jos kukaan ei puuttuisi. :)

HotChocolate

Mä oon auttanu kiusattua ihan puolustamalla sitä ja olemalla tukena. Jos huomaa kiusaamista niin oon ite yrittäny mennä väliin tai sitten kertomalla opettajalle tms, ja hakemassa tämän paikalle (yleensä fyysisissä kiusaamistilanteissa, jos on esim. syrjintää niin sillon ope on pitänyt kiusaajille puhutteluja ja ottanut yhteyttä vanhempiin). Mutta jo ihan entisenä kiusattuna voin sanoa että jo ihan hymy tai läksyissä auttaminen voi olla päivän pelastus! Jos puhutaan yksinäisestä ihmisestä niin voi mennä juttelemaan tälle tai vaikka ottamalla mukaan johonkin toimintaan.

Kuulostat kuitenkin tosi ihanalta ihmiseltä kun haluat auttaa! Tosiaan piristämiseen ja auttamiseen tarvitsee vaan avoimen mielen ja aidon hymyn :) mäkin oon tosi ujo, mutta kun miettii asiaa yksinäisen puolelta (mikä olen myös ollut) niin sekin on yleensä vähintään yhtä ujo kun sä! :)
Täällä oli jossain samanlainen tapaus missä joku autto yksinäistä oppilasta, alussa keskustelun voi avata jo vaan kysymällä vaikka läksyjä, siihen ei siis tarvita paljoa ja kuka tietää, ihana ystävyyssuhde voi olla ihan siinä nenän edessä :)
Varo liikaa puheenaiheiden suunnittelua (sillon se voi vaikuttaa vähän väkinäiseltä) mutta juuri ihan läksyjen kysyminen vois olla hyvä. Tietty jos yksinäisellä on vaikka kiva paita, voit mainita sen ja kysyä mistä hän osti sen?
Tosi yleisiä ideoita mutta keskustelun avaamiseen ei tarvitse välttämättä paljoakaan :)
Jos haluat ettiä lisää ideoita keskustelun avaamiseen niin googlaa vaikka ”small talk ideoita” tms, small talk on siis juuri pientä jutustelua millä voidaan aloittaa keskustelu!

Paljon siunausta sinne! Piristit mun iltaa tosi paljon ja jos ei tuota paljoa vaivaa niin kiinnostaisi kuulla miten sä, aloittaja, alotit keskusteluja tms? Iso hali myös, on ihanaa tietää että maailmassa on myös näitä auttajia! :)
Olkaa ylpeitä itestänne!

alottaja

Huomasin, ettei juttelemiseen edes oikeastaan tarvitse aihetta. Koska meillä oli mantsassa sellanen parityö ja piti olla tyttö+poika parit. Kysyin vaan että oisko hän mun kanssa ja tehtiin sitä parityötä niin ei siinä oikeen aihetta tarvinnut. :) Huomenna on taas se parityö niin oon vrm taas sen kanssa. :) Kertoilkaa lisää tarinoita kiusatun auttamisesta!! :D

Nimetön

Itse olen tukenut kiusaajaa , kysellyt tilannetta , yrittänyt antaa vinkkejä kertomalla omat kokemukseni ja puolustanut kiusattua menemällä kertomaan opettajalle tai jollekkin henkilökunnan ihmiselle.
Kiusaamisen ajan kyselin tilanteen menemistä ja sitten kun sain loppumaan kiusaamisen niin olin kokoajan henkilön tukena ja edelleenkin olen.
Kannattaa kertoa kokemuksia, jos on .
Kysele miten asia on edennyt .
Ei kannata ujostella, ole rohkea! Tunnut todella avuliaalta , anna mennä vain! Pystyt siihen.
Ei sulle mitään pahaa tapahdu, pidä puoliasi ja myös sen kiusatun puolia.

Hyvät jatkot ! :)

Vastaa aiheeseen: Miten olette auttaneet kiusattua?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top