Siirry sisältöön
nuori

Mä oon 12 vuotias tyttö. Mä tartteisin vinkkei miten voisin jutella äidin kanssa murrosiästä. Miten voisin”sulavasti” aloittaa keskustelun? Vai pitäisikö vaan odottaa että äiti tekee aloitteen? Jotenkin tuntuu ettei sellasta tuu :/ Me kyl puhutaan avoimesti melkein kaikest, ja äiti ei huuda mistään, mutta en tiiä miten aloittaisin keskustelun rintsikoista, menkoista ja sellasista.

Sit on viel yks kysymys. Miten vois kohottaa mielialaa kun kaikki ärsyttää? Ja onko se normaalia että jotkin asiat itkettää eikä ota päähän? Tiedän kyl että tunteiden vaihtelut on luonnollisii asioit.

Eli. Miten aloitan keskustelun äidin kanssa murrosiästä vai antaisinko äidin tehdä aloitteen? Onko normaalia että jotkin asiat itkettää eikä ota päähän? Miten voi kohottaa pahaa mieltä huonona päivänä?

Kiitos!

MLL ylläpito

Moikka,

tosi hyviä ja tärkeitä kysymyksiä sinulla! Hienoa kuulla, että teillä on äidin kanssa avoimet puhevälit. Voisithan kokeilla ottaa aiheita puheeksi esimerkiksi jonkin tekemisen lomassa, esimerkiksi jos teette vaikkapa ruokaa yhdessä, olette yhdessä kävelyllä tai katsomassa telkkaria. Tai jos haluat vinkata äidillesi esimerkiksi Huoli puheeksi -lomakkeen avulla, että sinua mietityttää nämä asiat. Huoli puheeksi -lomake löytyy täältä: http://www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua/.

Tunteiden vuoristorata on normaalia murrosiässä, niin kuin itse sanoitkin että ne on luonnollisii asioita. Itku voi olla joinakin päivinä herkässä ja se on ihan normaalia. Voisitko kokeilla, että silloin kun on ärsyttävä fiilis, niin tekisi jotakin sellaista mistä tulee itselle hyvä olo? Mikä se voisi olla? Musiikin kuuntelu? Kirjoittaminen? Lukeminen? Soittaminen? Liikkuminen? Tuostakin asiasta kannattaa myös jutella äidin kanssa. Monesti jollekin jutteleminenkin jo itsessään helpottaa oloa.

Jos haluat jutella ja pohtia näitä jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa, niin kannattaa soittaa tai kirjoittaa Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin. Myös chat päivystää ma-ke iltaisin klo 17-20.

Soittaminen on maksutonta ja nimetöntä. Numerossa 116 111 vastaavat vapaaehtoiset aikuiset päivystäjät. Puhelin päivystää ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20. Kirjepalveluun voi kirjoittaa koska vaan ja vastauksen saa keskimäärin kolmessa päivässä.

Voimia loppuvuoteen!

Mitä ajatuksia ja vinkkejä muilla on?

Tiedän tunteen

Kun olin saman ikäinen kuin sinä mua mietitytti sama asia. Mielialan vaihtelut on normaalia nurtos iässä. Aina kun mua ärsytti murrosiässä joku laitoin radion päälle ja sulkeuduin omaan huoneeseen, se auttoi. Äitini kanssa keskustelu murros iästä oli minusta kiusallista. Uskon, että äitisi ottaa murros iän aiheeksi keskustella kun on sen aika, mutta jos haluat puhua siitä jo aikasemmin niin yritä puhua äitillesi silloin kun olette vain kahdestaa, silloin se on helpoknta.

Vastaa aiheeseen: murrosikä: helpatkaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top