Siirry sisältöön
Rasistiko?

Moikka! Täällä kirjoittelee 15v tyttö pikkukylästä. En tiedä, mikä aihealueista olisi sopinut parhaiten, mutta tämä vaikuttaa koulunkäyntiini joten olkoon.
Eli siis, tämä alkoi syksyllä eräällä oppitunnilla. Juttelimme maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä(?) ja rasismista. Luokkamme kesken nousi kaksi todella eriävää mielipidettä. Pari henkilöä ovat todella suvaitsevaisia ja kannustavat tähän hyvään ajattelutapaan että kaikki ovat samanarvoisia. Ja muutama henkilö kertoi, että he eivät pidä tästä tilanteesta lainkaan (lievästi sanottuna) ja ilmoittivat siis olevansa rasisteja ja homofoobikkoja. Noh, alkoi melkoinen keskustelu siitä, kuka ajattelee ns. Oikein.
Sen jälkeen rupesin miettimään omaa kantaani parhaan ystäväni kanssa. Kyllä, olen nauranut rasistisille vitseille, olen puhunut ulkomaalaisista negatiiviseen sävyyn, enkä tosiaan ole kovin tyytyväinen siihen, että Suomessa on paljon maahanmuuttajia. Ja se seksuaalivähemmistöhomma jää nyt vähemmälle selvittelylle, se on myös pitkä asia selittää.
Noh, ystäväni kanssa tuumailtiin juttua ja hän sanoi että häntä ei ulkomaalaiset haittaa, siinäpähän ovat. Mutta vaikka minä ajattelin todella kärkkäästi ja puhun siivottomasti näistä asioista, hän ei yritä käännyttää minua omaan ajatukseensa, enkä minä häntä.
Siis asia joka vaivaa, on se että mitä käy nykysuomen ”rasisteille”? Juu, on vuosi 2019, mutta silti en voi muuttaa mielipidettäni hetkessä. Ymmärrän, mutta en ymmärrä. Tahtoisin, mutta en halua. Yritän olla asiallinen, haluaisiko joku jutella kanssani? Tässä keskustelussa olisi kiva nähdä monet kannat, että voidaan nostaa hyviä pointteja esiin ja yrittää ymmärtää muita :)

Azzie

Kun kyse on seksuaalisuudesta, en syrji ketään. Jokainen on sitä, miksikä on syntynyt, eikä sitä mikään kulttuuri tai sääntö voi muuttaa. Joten ei, en ole syrjivä seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Kansat ja kulttuurit ovat ehkä hiukan monimutkaisempia. Yleisesti en ole rasisti, en syrji ketään ihonvärin tai kulttuurin perusteella. Mutta se ei tarkoita, että hyväksyisin ihan kaikkea. Oli kulttuuri mikä tahansa, en hyväksy toiselle aiheutuvaa vahinkoa. Esimerkiksi, jos joku on kotoisin vaikkapa Sudanista, minulla ei ole mitään itse yksilöä vastaan, mutten hyväksy sitä, jos tämän kyseisen henkilön mielestä tyttöjen sukuelinten silpominen tai lapsiavioliitot ovat täysin ok. En hyväksy, että mitään väkivaltaa tuodaan Suomeen, tai mihinkään muuallekaan. Tässä on myös se, että jos muuttaa mihin tahansa maahan, on hyvä omaksua kyseisen maan kieli ja tavat. Koskee tietysti myös ulkomailla asuvia suomalaisia, emme ole mikään poikkeus. Ja tietysti, suomi on vaikeaa, ei tätä hetkessä omaksu, mutta kunhan edes yrittää. Mutta ei, en ole rasisti. Jokainen saa olla, mitä on, kunhan ketään ei vahingoiteta. Minulle se on aivan sama, mikä sukupuoli, suuntaus, väritys tai kieli on kyseessä, olemme kaikki ihmisiä ja tasa-arvoisia.

Kata, verkk@ri

Moi!

Tämä aihe on todella mielenkiintoinen ja herättää todella paljon reaktioita suuntaan jos toiseenkin. Minusta on ihan super hienoa että uskallat myöntää ajattelevasi noin ja kerrot fiiliksistäsi juuri tuohon sävyyn. Koska eriäviä mielipiteitä saa olla, mutta jos ne haluaa tuoda esille, se pitää tehdä rakentavasti ja muita kunnioittavasti. :)

Mä olen kyllä aika maahanmuuttomyönteinen ja lähtökohtaisesti ajattelen sen positiiviseksi asiaksi, että erilaiset kulttuurit kohtaavat. Se on totta, että esimerkiksi turvapaikanhakijat tulevat todella erilaisista kulttuureista. Siellä sellainen käyttäytyminen voi olla ihan normaalia eikä sen maan lailla kiellettyä toisin kuin meillä. Se onkin kunnan velvollisuus järjestää kotouttaminen ja sopeuttaa eri maasta tulevat meidän kulttuuriin. :)

Mä en ikinä hyväksy väkivaltaa tai toisen ihmisen loukkaamista millään tasolla ja jos sellaista ilmenee niin tottakai pitää puuttua. Mutta samalla tavalla pitää puuttua myös siihen jos kantasuomalainen tekee rikoksia ja satuttaa muita, henkisesti tai fyysisesti. Jokainen yksilö on itsessään tärkeä ja arvokas ja oikeutettu hyvään kohteluun, se ei katso kulttuuria tai ihonväriä. Teot voi olla huonoja ja pahoja, ei ihmiset.

MINUN mielipiteeni

Minusta kaikki ovat samanarvoisia. Eihän ihminen voi päättää millaiseksi syntyy. Olisihan voinut käydä niin että olisi syntynyt ”vähäarvoisempaan” joukkoon ja ei voi tehdä mitään.

Maahanmuutto on sitten toinen juttu. Hyväksyn sen, että Suomeen muutetaan jos on omassa maassa hätä, mutta en sitä, että jotkut muuttavat ilman syytä tänne, vain Suomesta saatavan ilmaisen rahan perässä. Eli en maahanmuutto okei, mutta haittamaahanmuutto ei.

reivirapu

itse en ajattele seksuaalivähemmistöistä paljoa mitään, positiivista jos jotain, ja olen aina iloinen jos nään että jossain esim. leffassa on jokin henkilö LGBT+. haluisin että asia vain normalisoitaisiin. jokainen joka tän viestin näkee, yrittäkää olla mahdollisimman suvaitsevaisia. maahanmuuttajahommaan taas vastaisin, että (ilmeisesti) maahanmuuttajat ovat meille suomalaisille tosi tärkeitä. meillä syntyvyys on kokoajan ollut laskussa, ja samalla talous. hinnat nousee kun meijän väkiluku laskee. tarvitaan siis maahanmuuttajia pelastamaan meidät. sen verran kyllä ne mua haittaa, kun en halua tehdä mitään tyhmää/rasistiseksi katsottavaa :D. jos joku maahanmuuttaja näkee tämän, pliis olkaa kärsivällisiä kuullessanne tyhmiä kysymyksiä, oletuksia uskonnosta/kotimaasta yms. ”tyhmät kysymykset ovat tärkeitä. ilman niitä ihmiset keksii omat vastauksensa, SE on vaarallista” -joku tyyppi jossain sarjassa lol. yritetäänpä kaikki parhaamme olla parhaita mahdollisia ihmisiä ja suvaita kaikki. lisäksi älkää nyt pliiiis heittäkö mitään rasistisia vitsejä tai naurako niille. oon ite ollut joskus ihan tajuttoman rasistinen, ja nyt mua inhottaa tosi paljon ajatella juttuja mitä oon sanonu….. tehkää palvelus tulevalle, mahdollisesti älykkäämmälle itselle T. tyttö, 14

Mielipiteeni

Seksuaalivähemmistöt ovat ihan Ok, mutta itse en oikein supporttaa pride, tasa-arvoista avioliittoa jne, mutta muuten ovat ihan mukavia ihmisiä. Itse olen maahanmuutto kriitikko, sillä noin 70% maahanmuuttajista tekee jonkinlaisia rikoksia, joka on todella suuri määrä. Mielestäni tällainen ”kantasuomalaisetkin tekevät myös rikoksia” on tämmönen vastaisku useimmiten vasemmistolaisilla. Totta on, että suomalaiset tekevät myös rikoksia, missä maassa ei muka tehtäisi, mutta suomalaiset ovat tämän maan kansalaisia, jotka syntyvät tähän maahan suomalaisten vanhempien takia, ja sen takia jotkut heistä tekevät rikoksia. Seuraava kysymys: Miten pystymme pysäyttämään sen, että suomalaiset eivät tekisi rikoksia? Yksinkertainen vastaus: Emme mitenkään. Tarkoitan tällä, että haitallisen maahanmuuton voisi pysäyttää, mutta taas suomalainen on syntynyt tähän maahan automaattisesti. Tuskin 70% suomalaisia tekee ”isompia rikoksia”, kun taas maahanmuuttajat voivat tehdä niin muunmuuassa oman kulttuurinsa vuoksi. Maahanmuuttajat suorastaan välillä kilpailevat suomalaisten kanssa siinä, kumpi tekee enemmän rikoksia esim: raiskauksessa. Ja haluan sanoa, että tässä maassa elää 5 miljoonaa suomalaista ja maahanmuuttajia on 400 000 – 500 000, joten tämän takia suomalaiset tietenkin tekevät ennemmän rikoksia, mutta onhan nuo maahanmuuttajien tekemät rikokset myös kauhistuttavaa katseltavaa. Ruotsi tulee ensimmäisenä mieleen siitä, kuinka epäonnistunut maahanmuutto-politiikka voikaan olla. Siellä on hyökätty poliisien kimppuun, hakattu ihmisiä sekä poltettu autoja. Tämmöstä asiaa ei joka ruotsalainen varmaan normaalisti tee, vaikka voihan näitä sekopäitä olla missä ryhmässä vaan. En yritä tarkoittaa, että jokainen maahanmuuttaja tekee näin, mutta moni kuitenkin on tehnyt jotain rikoksia. Moni maahanmuuttaja ei edes tule Suomeen töihin, vaan ”hengailee” täällä ilmaisesti ja elää veronmaksajien rahoilla, epäreilua. Toisin sanoen, maahanmuutosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. T. 13v näkökulma maahanmuutosta.

Nimimerkki

Moi!

En itse sanoisi olevani rasisti mutta nauran rastisillekkin vitseille ja jos puhutaan tumma ihoisista välillä käytän sanaa ”neekeri” mutta en tarkoita sillä mitään pahaa tai alempi arvoista en myöskään lajittele tai muuten kaan kohtele ihmisiä riippuen ihon väristä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskoinnoista maahanmuuttajia ei tietääkseni ole asuinpaikkakunnalla jossa asun sillä tää on tosi pieni paikka mutta jos ne tulee tänne vaa sillei et mepä tullaan rikkoon lakia niin siinä tilanteessa ne vois lähtee pois mutta jos ne tarvii apua tai on muuten jotain pakolaisia nii saane sillo tulla
T: 12 v

Nimetön

Moi! ”Nimimerkille” tämmönen viesti: musta tuntuu et monet ottaa ton ”n” sanan oikeesti tosissaan. Se on rasistinen haukkumasana, ja meillä koulussa ainakin menee tämmönen rasistinen kiroilu ylemmille koulun tyypeille. Voi olla ettet sä tarkota sitä tosissaan, mut mä luulen ettei kukaan osaa lukea sun mieltä ja olla et ”ahaa tää on vaa hauska läppä”. Se oikeesti loukkaa.

Nimimerkki

Kyllä nykyään olen tunnistanut olevani rasisti ja hyväksynyt sen mutta sen vain sanon etten ikipäivänä menisi haukkumaan ketään seksuaalisen suuntautumisen tai ihon värin takia ellen ole sataprosenttisen varma että hän ymmärtää sen olevan läppä ja hänkin osaa ottaa sen huumorilla

Hempsublaaws

Moi!
Siis mun yks vanha kaveri oli maahanmuuttja ja hyväksyin sen ihan täysin. Se opetteli lähkärillä Suomea ja sen vanhemmat opetteli kristinuskoa ja Suomen kulttuuria käydäkseen töissä. Itse en pidä maahanmuuttajia mitenkään huonoina. Ja nostaakseni asian, jonka melkein jokainen on tässä nostanut, niin joo, jotkut maahanmuuttajat on siivellä eläjiä, mutta niin on monet Suomalaisetkin. Jokainen on mielestäni yksilönä tärkeä, mutta jokaisen kulttuuria en hyväksy. Tässä asiassa noudattaisin sanontaa Maassa maan tavoilla (vai miten se menikään). Koska Suomeennei mielestäni tarvitse tuoda väkivaltaista kulttuuria. Toisaalta ymmärrän, että lapsi on aikuisena sellainen, millaiseksi se on kasvatettu. Olen nähnyt koulussa kaksi 09 poikaa jotka potki rakennusta, jonka työmiehet olivat juuri rakentaneet. Yksi lauta siinä heilui ja toinen sanoi: ”Kato ku on taas virolaiset ollu rakentamassa”. Se ei ollut mielestäni oikein, sillä 1. Rakentajat eivät olleet virolaisia 2. Niillä sentään oli töitä ja ne teki jotain Suomen hyväksi.

Hyväksyn myös LGBT:n täysin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, vaikka (pakko myöntää) en aina pysty ajattelemaan esim. Homoa täysin samanlaisena ihmisenä, kuin mä. Ja se ärsyttää mua, koska jotenkin mulle on helpompi hyväksyä lesbot ja bi-seksuaalit sekä trans-sukupuoliset. Nykyään homotkin on helpompi hyväksyä, mutta enimmäkseen tv-sarjoissa esiintyvien homojen ansiosta. Olen siitä todella kiitollinen.

En koskaan syrji enkä tule syrjimään ketään ihonvärin, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen takia. Se on mielestäni todella väärin, enkä esim. Pidä Perussuomalaisista (siis siitä mitä ästetään vaaleissa)

Siinä oli oma mielipiteeni😁😆

Janus

”Nimettömälle” N-sanan käyttö riippuu mihin sitä käytetään. Esim. Kiusaamisessa se on loukkaava sana. N-sana ei ole mitenkään luotu rasistiseksi. Ennen vanhaan tummaihoisia sanottiin tällä tavoin, ja heilläkin on varmaankin joku lempinimi meille(se ei mua haittaa). Nykyään kaikki asiat, jotka liittyvät muihin kulttuureihin, ovat automaattisesti rasismia. En käytä sanaa, koska se ei ole ihan semmonen mitä huutelisin, mutta jos joku toinen sanoo, ei se oikeen oo niin paha juttu. Loppujen lopuksi myös itse maahanmuuttajat sanoo N-sanaa esim. Kouluissa, räpeissä jne.

E🏳️‍🌈 [Nimimerkki muutettu]

🏳️‍🌈Kuulun seksuaalivähemmistöön ja tiedän miltä se tuntuu, joten😄en mä itseäni halua syrjiä (kuulostaapa itserakkaalta) No okei mä en muutenkaan syrjisi koska niinku mitä tekemistä seksuaalisella suuntautumisella edes on asioiden kanssa. Ei se haittaa tai vaikuta mihinkään jos on esim gay. Se on OK mun mielestä ja vaan ihansama, mikä seksuaalinen suuntautuminen.🏳️‍🌈

💎Maahanmuuttajista mun mielipide on, että ei siitä ole mitään haittaa ja se on kivaa kun on muita kulttuureja ja ihmiset osaavat muitakin kieliä Suomessa. Tietenkin terroristit on eri asia, mutta läheskään kaikki maahanmuuttajat eivät ole rikollisia. Itselläni on suvussa maahanmuuttajia ja se on mun mielestä hyvä asia, että he muutti suomeen.💎

Ja totta jokaisella on oma mielipide ja niin sen kuuluukin olla❣
Tajuan kyllä hyvin myös tunteen kun yrittää selittää mielipidettä ja toinen ei vaan älyä😂

Vastaa aiheeseen: Oman rasistisuuden tunnistaminen ja hyväksyminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top