Siirry sisältöön

Onko normaalia olla ylipainoinen murrosikäisenä ?

Läskilöllerö03

Oon siis 12 vuotias tyttö.
En oo koskaan ollu mikään laiha , mutta en liiemmin ylipainoinen.
Mulla alko menkat tosi aikaseen (11 v.) ja äiti sano että se johtu siitä että olin vähän pyöreä.
Kysyn siis ,että onko normaalia olla ylipainoinen murrosiän aikana ja lähteekö ne lisäkilot sitten pois vai pitääkö laihduttaa ?
Oon yrittäny laihduttaa jo 5 kk:tta , mutta en vaan millään laihdu.
En ole kyllä edes yrittänyt kovin paljoa.
Olen syönyt melkein normaalisti , joskus harvoin käynyt lenkillä jne. Tunnen ihan hirveää häpeää syönnin jälkeen.

Paino on myös heitelly ihan hirveesti.

On todella ahdistavaa olla näin lihava , kun kaikki kaverit on laihempia kuin minä. Jopa jotkut kaverit jotka oli aiemmin pullukkoja on nykyään laihoja.
Olen oikeastaan hyvin kateellinen kavereilleni.
Kaverit sanoo etten ole mitenkään erityisen lihava , mutta miksi sitten näen peilistä aina saman läskin kuvajaisen ?

[Osa tekstistä poistettu.]

MLL Ylläpito

Hei,

Hyvä, että otit yhteyttä meihin, asiaa olisi hyvä käsitellä myös jonkun aikuisen kanssa. Löytyykö lähipiiristäsi sellaista aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä? Tietävätkö vanhempasi ajatuksistasi? Kouluissa ja oppilaitoksissa tällaisia tilanteita varten on myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori, jotka osaavat ja haluavat auttaa. Sinua lähellä olevista auttavista tahoista löydät lisätietoa Nuortennetin Mistä apua? -osiosta (www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua).

Voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14–20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton ja luottamuksellinen) tai kirjoittaa MLL:n Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun (www.mll.fi/nuortennetti). Saat kirjeeseesi henkilökohtaisen vastauksen luotettavalta aikuiselta. Voit myös chatata kanssamme ma-ke klo 17–20. Voimia!

HotChocolate

Heippa!

Oot tosi nuori vielä eikä oo mikään ihme että tuon ikäisenä on vielä sitä lapsenpyöreyttä jäljellä!
Lisäksi, mulla alkoi suunnilleen samassa iässä kuukautiset ja monilla vielä aikaisemmin, joten se pyöreys ei monesti liity siihen ollenkaan.

En suosittele missään nimessä laihduttamista koska oot kasvamisiässä oleva nuori tyttö ja laihduttaminen voi olla vahingollista niin pituuskasvulle kuin muullekin kehitykselle.
Oon monella ihmisellä nähnyt sen että vaikka lapsena on vähän pyöreä niin ne kyllä lähtee ajan kanssa sillä se pyöreys on ns. sitä energiaa pituuskasvulle.

Kyllä mun nyt tekis mieli vaan halata sua! Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja oma ulkonäkömme. Monet tuntemani ihmiset ovat nuorena hävenneet tai inhonneet joko juuri omaa kehoaan tai jotain yksityiskohtaa ulkonäössään, mutta iän karttuessa huomaakin että ”hei, tämä on osa minua ja tämä tekee minusta minun”.
Se on vähän kun oma logo, eikä omaa ulkomuotoaan kannata hävetä vaikkei se aina olekaan ihan helppoa!

Viestisi perusteella voisi olla ihan hyvä puhua jollekin? MLLn palvelut, omat vanhemmat tai muut läheiset yms. varmasti kuuntelee ja antaa jotain hyviä vinkkejä.
Koulussa psykologi, terkkari ja koulukuraattori on myöskin siellä kuuntelemassa.
Vääristyneestä minäkuvasta kannattaa aina pyrkiä eroon sillä pahimmillaan se voi johtaa jopa syömishäiriöön mikä ei ole mikään kiva juttu.

Syö siis ihan rauhassa, oot kasvava nuori joka tarvitsee siihen paljon energiaa terveellisestä ruokavaliosta.
Lisäksi monet pitävät ohjenuoranaan sitä, että jos arkena syö suht terveellisesti ja tasapainoisesti ei haittaa jos viikonloppuna tai juhlina syö vähän vapaammin, niistä ei kannata ottaa niin suurta murhetta itselleen!

Liikuntaa kannattaa harrastaa vaikkei laihduttaisikaan, koska se vähentää stressiä ja monesti parantaa oloa.
Koulun liikunnan lisäksi myös mainitsemasi lenkit ja muut liikuntaharrastukset ovat monesti tosi kivaa ajanvietettä. Mites ois vaikka pallopelit, ratsastus, patikointi, tanssi tai ihan venyttelyharjoitukset pelkkänä harrastuksena, ei laihdutuskeinona?

Seuraavan kerran kun katsot peiliin, etsi itsestäsi joku hyvä puoli sen sijaan että tuijottaisit jotain piirrettä mitä muut eivät välttämättä edes huomaa.
Hyvä puoli voi olla vaikka kaunis hymy (jokainen hymy on kaunis hymy!), kivat silmät, pisamat tai vaikka hymykuoppa… ole ihan rauhassa vaan :)

Kehotan sua siis todella ottamaan tämän puheeksi jonkun kanssa koska voisit aikuisen tukemana kokea sitä itsensä hyväksyntää ja tajuamaan ettei laihuus ole mikään avain onnellisuuteen ja kauneuteen. Tärkein juttu on kuitenkin aina se sisäinen kauneus.

Paljon paljon tsemppihalauksia ja siunausta! Tuossa iässä monet asiat voi tuntua vaikeilta mutta kyllä se puhumalla ja tunteiden käsittelyllä helpottaa!

Vastaa aiheeseen: Onko normaalia olla ylipainoinen murrosikäisenä ?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top