Siirry sisältöön
Änkh

Siis mä tunnen itteni tosi ”helpoks saaliiks”, koska mua ei tarvi imarrella pitkäänkään, kun oon jo ihan sulaa vahaa. Tää on hirvee ongelma mulle, koska siis menetän täysin itseni kontrollin ku joku tulee sanoon et oon kaunis, tms… Tai sitten alkaa käymää suoraan asiaan, tyylii suutelee, riisuu…. Vaikka mä jotenki pystyisin kieltäytyy siitä, nautin siitä silti jostain syystä. Mun on vaikee esim sanoo ei aikuisille jotka käy kiinni… Oon vasta 15, mutta näytän kepeesti yli 18vuotiaalta, ja tää on jo parin vuoden ajan kiinnostanu miehiä, ja aika usea sitten haluaa enemmän ku kaveruutta. Enkä mä jostain syystä pysty vastustaan sitä/se on ihan hirveen vaikeaa. En osaa vaan sanoo ei. Mä pelkään jäädä ihmisten kanssa kahdestaan, [osa tekstistä poistettu] ja musta on nii hirveen vaikee sanoo ei. Ja sitten mä mietin pitkään et jos oisinki suostunu…

Mä muutenkin kiihotun ihan liian nopeasti ja ajattelen jopa vihamiehiäni itseni kanssa intiimissä puuhissa. Tää alkaa pikkuhiljaa käymään tosi ahdistavaks ja tunnen itteni todella halvaks ja kaikkee… Mistä tää voi johtua?

Mulla on ollut tosi huonot perhesuhteet eikä mua oo koskaan kotona rakastettu, halattu tai edes muutenkaa koskettu, muutaku väkivaltasesti (ei tosin enää ku viranomaset puuttu, mut silti). Voiko tää jotenki liittyy siihen??

Haluaisin et mulle tulis korkeemmat arvot ja ois helpompaa sanoo ei, jos toinen haluaa enemmän ku jutteluseuraa!

MLL Ylläpito

Hei,

pohdiskelet tosi fiksusti omaa käytöstäsi ja tilanteita, joissa olet ollut.

Kaikista meistähän tuntuu todella ihanalta, kun joku kehuu meitä. Se on ihan normaalia. Imartelu ei kuitenkaan saisi sumentaa meidän itsesuojelukykyämme ja kykyämme sanoa ei silloin, kun ehkä oikeasti niin haluaisimme sanoa ja kun meidän myös tulisi niin sanoa.

Mietit, että onko lapsuuden kokemuksillasi vaikutusta nykyiseen tarpeeseen ja haluun olla tykätty ja miellyttää muita. Minusta oivalluksesi on tärkeä! Lapsen ja nuoren tulisi saada ehdotonta hellyyttä, hyväksyntää, turvaa ja rakkautta vanhemmiltaan ja/tai muilta lähiaikuisiltaan. Se on yksi pohjamme itsetunnolle ja sille, että voimme luottaa siihen, että olemme hyviä ja rakastettavia juuri sellaisina, kuin olemme. Ja että vaikka emme aina olisi hyvällä tuulella, tekisi oikein ja miellyttäisi toista, olemme silti arvokkaita, tykättäviä, meillä on oikeus omiin tunteisiimme ja oikeus olla eri mieltä toisen kanssa.

Joskus, jos näitä asioita ja tunteita ei saa koettua lapsena ja nuorena, niin se herättää meissä epävarmuutta omasta itsestämme ja koemme tarpeelliseksi miellyttää muita. Ja haluamme miellyttää muita, koska siten huomaamme saavamme hyväksyntää, jota olemme niin kovasti janonneet lapsena/nuorena. Voi käydä niin, että muita miellyttää omien tarpeiden ja oman itsensä kustannuksella. Ajautuu tilanteisiin, joissa menee toisen ihmisen ehdoilla eikä osaa sanoa ei. Jälkikäteen joku tapahtunut, johon toinen on ohjannut/painostanut/pyytänyt, saattaa tuntua itsestä ikävältä. En tiedä koetko ihan näin tai edes sinne päin?

Se, että itse ymmärtää käyttäytyvänsä tietyllä lailla ja mahdollisesti niitä syitä, mitä käytöksen taustalla on, on avain omien tapojen muuttamiseen.

Tärkeää olisi, että uskoisit ja oivaltaisit, että Sinä olet tosi tärkeä ja ainutlaatuinen. Kaunis, tykättävä ja arvokas. Sinulla on oikeus sanoa ei ja edetä ihmissuhteissa omaan tahtiisi tai olla etenemättä ollenkaan. Ehtona sinusta tykkäämiselle tai rakastamiselle ei ole se, että miellytät muita ja täytät heidän toiveensa. Sinun ei tarvitse tavoitella kenenkään rakkautta ja hyväksyntää miellyttämisellä, koska olet itsenäsi, vain olemalla Sinä, kaiken sen arvoinen. Jos toinen pettyy, ei saa haluamaansa tai ei vaikka tykkääkään sinusta, niin se ei ole sinun murheesi eikä sinun syysi. Sinun arvosi ja Sinä et siitä miksikään muutu.

Mitä jos harjoittelisit tätä ei’n sanomista? Ihan vaikka pienistä jutuista ensin. Seuraavan kerran, kun joku aikuinen sinua kehuu ja imartelee, voit miettiä että miksi hän sen tekee? Siksi, että hän oikeasti, vilpittömästi ja aidosti on sitä mieltä ilman omia tarkoitusperiään vaiko siksi, että yrittää saada jotain haluamaansa? Harjoittele kiittämään kohteliaasti, mutta perääntymään muusta. Koska sinulla on oikeus tehdä niin. Sen lisäksi haluan vielä mainita, että aikuinen, joka ehdottelee sinulle intiimiä kanssakäymistä, tekee rikoksen. Sinulla on kasvavana nuorena naisena oikeus koskemattomuuteen ja siihen, että sinua ja sinun omaa henkilökohtaista tilaasi kunnioitetaan. Ja tämä oikeus on tietysti kaikilla meillä iästä riippumatta! Suomen laissa yli 16 -vuotias ei saa kohdistaa seksuaalisia tekoja tai puheita alle 16 -vuotiaaseen. Eikä myöskään näyttää moista kuvamateriaalia.

Pidä siis itsestäsi huoli ja jatka asian työstämistä! Jos haluat jutella asiasta lisää, voisitko jutella jonkun lähiaikuisen kanssa asiasta? Tai voit soittaa nimettömänä Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111.

Vastaa aiheeseen: Onko tää ihan normaalii?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top