Siirry sisältöön
Kunnon filosofi🤪

Moi. En oikein tiedä mistä aloittaa eli sori jos on epäselvää. Eli siis mä en yhtään pidä mun kropasta, mulla on selässä ja niskassa ihan kunnon rakennevikoja, mulla on atooppinen iho, oon tosi lyhyt, mulla ei oikein oon matikkapäätä ja kielipäätä ei yhtään. Ja noh mä haluisin ehkä joskus lapsia, mutta alan aina ajatella mun rakennevikoja ja paria suvussa kulkevaa perinnöllistä sairautta. En haluis periyttää niitä ja lisäksi maailmassahan on ihan sikana ihmisiä. Ajattelen ihmiset vaan jotenkin samalla lailla ku muut eläimet. Ihmiset on jalostanu niissä tiettyjä ominaisuuksia tai pyrkiny estämään joitain sairauksia. Ajattelen ihmistäkin niin että tätä lajia pitäis jalostaa. Onks se väärin? Kerroin yhelle kaverille ja se sano et alan kuulostaa joltain natsilta. Eikö niin vaan saa ajatella? Ja jos tähän nut tulee joku että ” asia josta kirjoitit on sellainen että olemme…” niin mä en osaa tai tiedä mitä se meinaa

011✨

Jokainen saa ajatella miten haluaa, senhän takia ajattelun vapaus on jokaisen oikeus, mutta minä en ainakaan rehellisesti sanottuna ole kanssasi samaa mieltä. Niinkuin sanoit, on totta että ihmiset pyrkivät jalostamaan lemmikkieläimiltä sairauksia ja rakenteellisia vikoja pois, mutta ne liittyvät usein eläimen terveyteen tai ihmisen keksimään ”ihanteeseen” liittyen. Kuitenkaan ei ole mitään ihanne ihmistä, ja jokainen ihminen on erilainen. Atooppinen iho on normaali ominaisuus monella ja se saattaa olla periytyvää, mutta se ei haittaa kenenkään elämää merkittävästi. Rakennevioista en ole täysin varma, mutta en usko että ne olisivat periytyviä enkä ajattele että se olisi tarpeeksi hyvä syy olla lisääntymättä. Ja perinnölliset sairaudet joita suvussanne taas on, nekin ovat varsin yleisiä, minunkin suvussa on niitä ja ajan mittaan nekin katoavat kun erilaiset geenit sekoittuvat. Minusta sinussa ei ole mitään vikaa ja voit hyvällä omatunnolla saada lapsia jos niin haluat.❤️

Joo no

Olen sitä mieltä ettei sinun tarvitse huolehtia periytyvistä sairauksista ja muista. On luonnollista tuntea epävarmuutta kehostaan mutta esim atooppinen iho ei periinny.
Ja lapseenhan tulisi jonkun muunkin geenejä. Jotkut jutut hyppäävät yli ja jotkut jäävät.
Ja onhan olemassa down syntroomaisia pareja jotka ovat saanet täysin ”normaaleita” lapsia. Ja jokaisella on jotain huonoa niiden kehossa tai mielessä. Perintösairaudetkin ovat yleisiä. Joten sanoisin ettei kannata huolehtia.

Imhinen

En sanoisi että ajattelet väärin. Ajatuksethan lähtökohtaisesti eivät ole vääriä. Eri asia on se, miten niiden kanssa toimii ja päätyykö niiden ajamana loukkaamaan tai satuttamaan muita tai itseään jollakin tapaa. Jos kiellät jonkin ajatuksen itseltäsi, voit olla varma, että ajattelet sitä kahta kauheammin.

Näen kyllä pointtisi, monet ihmiset joilla on periytyviä sairauksia tai vammoja pohtivat niiden siirtymistä lapsilleen. Myös maailman liikakansoitus on ihan yleinen huoli. Hankit sitten tulevaisuudessa lapsia tai et, sinulla on täysi oikeus päätökseesi, kunhan muistat, että niin on kaikilla muillakin. Ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla on yhtäläinen oikeus elää ja lisääntyä niin halutessaan, kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Mikäli ymmärrät ja sisäistät tämän, en sanoisi, että ajatuksesi ovat mitenkään natsiaatteisiin viittaavia, vaan ihan järkevää ja fiksua pohdintaa, josta ei tarvitse olla huolissaan. Minusta se kertoo vain, että olet kypsä ja osaat pohtia asioita monesta näkökulmasta.

Jos ajatukset kuitenkin vaivaavat jollain tapaa tai alkavat tuntua pakkomielteisiltä, keskustele jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Ei kuitenkaan syytä huoleen, ihminen on ajatteleva olento ja joskus pohdimme erikoisiakin asioita. Niistä ei tarvitse välittää sen kummemmin niin kauan kun ne eivät aiheuta haittaa päivittäiselle toiminnalle ja muiden ihmisten kanssa olemiselle.

Vastaa aiheeseen: Onko tää väärä ajattelutapa?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top