Kata, verkk@ri

Moi!

Ilmastonmuutos on paljon ollut tapetilla viime aikoina ja ihan syystäkin, asialle pitää tehdä jotain välittömästi.

Tiedän, että monia nuoria aihe huolestuttaa, joten kerätäänkö Nuortennetin nuorten ajatukset ja vinkit ympäristön suojelemisesta? Mitä me luvataan tehdä ympäristön hyväksi ja millaisiin asioihin olemme valmiita panostamaan?

On varmaan sanomattakin selvää, että pienillä teoilla voi olla suuri merkitys. Kun jokainen tekee jotain pientä, saadaan paljon hyvää aikaan. Kaikkea ei tarvitse muuttaa omassa arjessa, etenkään heti, vaan pienet yksittäiset jutut riittää. Ja jokainen tekee omista lähtökohdistaan sen minkä itse kokee hyväksi. Haluaisin kuitenkin haastaa jokaisen edes miettimään: mitä juuri sä voisit tehdä toisin?

Minä esimerkiksi shoppailen tosi tosi vähän. Ostan vain mitä oikeasti tarvitsen ja kierrätän vanhoja vaatteita eteenpäin. Yritän välttää kaikkea ylimääräistä roskaa ja muovia niin paljon kuin mahdollista. Miettikää sitä: jos jokainen meistä jättäisi muovipussit ja muovipillit kokonaan pois, kuinka iso kasa jo siitä tulisi muovia? Se kaikki on jo pois sieltä luonnosta ja merestä.

Käytän paljon julkisia kulkuvälineitä sekä kuljen kävellen ja pyörällä. Siinä saan hyötyliikuntaa ja teen samalla vähän hyvää ympäristöllekin.

Paljon on varmasti silti, mitä voisin tehdä toisin. En esimerkiksi ole kasvissyöjä, koska mä ihan oikeesti tykkään niin paljon lihasta. Ehkä siinä olisi seuraava lupaus: lupaan yrittää valita ainakin nykyistä useammin sen kasvivaihtoehdon, jos sitä on tarjolla. Mitä sä lupaat? Keskustellaan kommenteissa. :)

Azzie

Minulla on melko paljon samoja elämäntapoja. Ostan harvoin mitään, varsinkaan uutena. Melkein kaikki vaatteeni ja huonekaluni ovat kirpparilta ja tuunattuja uuteen uskoon. En omista autoa/mopoa, vaan menen kävellen, pyörällä tai julkisilla. Vettä käytän säästeliäästi, en kylve, vaan käyn suihkussa.

Omalta osaltani, olen kasvissyöjä, ja silloinkin suosin mahdollisimman paljon lähiruokaa. En juurikaan ostele eksoottisia hedelmiä, sillä lentokoneiden päästöt ovat julmettuman isoja. Samasta syystä en hirveästi matkustelee. Sen sijaan suosin kotimaisia kasviksia ja olen opetellut paljon hyviä ruuanlaittoaniksejä.

Ja nyt on tulossa juhlapyhät, niin pyrin tekemään itse lahjat tai ostamaan kokemuksia, enemmän kuin tavaroita. Sitä huomaa tulevansa todella vähällä toimeen ja elämään onnellisesti.

Yksi mitä jokainen voisi vähentää aika helposti, on kertakäyttöastioiden käyttö. On parempi ostaa kestomuki tai syödä paikanpäällä. Itse ainakin joudun tähän kiinnittämään huomiota. Rakastan hyvää kahvia, mutta liian usein otan sen mukaan. Oma lupaukseni on, että juon kahvini ja syön lounaani paikanpäällä. Jos en ehdi, juon sen myöhemmin, kun on aikaa.

☆⊙.⊙☆

KYLLÄ! Olen samaa mieltä! Vihdoin joku joka tajuaa tämä asian tärkeyden!

Ensinnäkin se mistä se johtuu, on me ihmiset. [Viestistä poistettu osa] tänne rakennetaan sellutehdasta. Auttaako se yhtään? Se tarjoaa ihmisille työpaikkoja eli toisin sanoen RAHAA. Mieluummin luonto, kuin raha, sillä se raha kuuluu luonnolle. Raha muutenkin aiheuttaa maailmalla liikaa sotia ja riitelyä, sekä se houkuttaa ihmisiä, ja he unohtavat luonnon tärkeyden. Raha joutaa helvettiin.
Myös napajäätiköt ovat sulamassa, kriittisillä vaiheilla. Ihmiset siltikään vähät välittää tästä. Minä välitän. Ja me pystytään tehdä sille jotain. Mä oikeesti lupaan, etten ikipäivänä suosi tehtaita tai luonnonhakkuualueita.
KIITOS KUN SINÄ YMMÄRRÄT TÄMÄN ASIAN TÄRKEYDEN ❤

Kata, verkk@ri

Kiitos viesteistä!<3
Uskon, että monet ihmiset kyllä ymmärtävät aiheen vakavuuden, mutta eivät ole valmiita toimimaan asian puolesta. Kyllä se vaatii omasta luopumista ja niiden omien tottumuksien muuttamista. Ne on isoja juttuja eikä aina niin helppoa varmastikaan.

Azzien kanssa olen samaa mieltä siinä, että on huippua suosia mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa ja tehdä paljon ruokaa itse. Oletko Azzie koskaan hakenut kahvilasta kahvia omaan pulloon tai kestomukiin? Varmasti myös ruokia saa mukaan omaan rasiaan kun vaan pyytää. :)

Nuori

Mä toimin aikalailla samalla tavalla ku kaikki täällä. Mä ostan todella vähän vaatteita ja käytän niitä siihen asti ku ne on ihan kuluneet ja rikki ja sitten ostan laatu vaatteita – kestävää ja kallista, ja katon että ostan reilunkaupan tuotteita tai sit pohjoismaissa tehtyjä.
Lihaa mä oon vähentäny. Viikossa saatan syödä 2-4 kasvisateriaa. Ja oon vähentäny myös maitotuotteitakin. Kannattaa kokeilla kaura tuotteita!
Mä en pysty hirveesti pyöräilee jne. mut mä pyöräilen niin paljon kun mahollista.
Mua huoletuttaa ilmastonmuutoksessa etenki jäätiköiden sulaminen ja pelkästään lämpötilan nousu. Mitä jos me ei enää nähtäis lunta 10 vuoden päästä?

Kata, verkk@ri

Moi Nuori!

Hei ihan mahtavaa kuulla, että oot tehny pieniä ilmastotekoja. Usein se menee vaatteissa nimenomaan niin että parempi satsata kunnon laatuvaatteisiin jotka maksaa vähän enemmän koska ne on sit lopulta kestävämpiä! Sehän siinä ”halpamuodissa” on jut idea että he haluu myydä paljon ja halvalla, yleensä vaatteet ei kestä montaa käyttökertaa ja ne on myös tuotettu epäeettisesti. Kannattaa lukea aiheesta jos kiinnostaa, netistä löytyy paljon tietoa.:)

Ja niimpä, musta on kauheeta että uhanalaiset ja kauniit eläimet on vaarassa hävitä maapallolta kokonaan ihmisten käytöksen takia.. Ja ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan paljon paljon muitakin ongelmia kuten tartuntaudit ja ilmastopakolaiset..

Vastaa aiheeseen: Puhutaanko ilmastonmuutoksesta?
Huomioithan että keskusteluareenan viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Periaatteiden vastaisia viestejä ei julkaista. Työntekijät moderoivat viestit kaksi kertaa viikossa, joten viestisi julkaisemisessa saattaa kestää joitakin päiviä.