Siirry sisältöön
skeittaaja

Moi! :)
Oon 11v tyttö. Mun isä on turkkilainen enkä oo nähny sitä ikinä livenä. Äiti ja iskä eros ku olin 2. Me ei olla kovin varakkaita, koska äitillä ei oo ollu monee vuotee työpaikkaa. Mun äiti on siis työtön yksinhuoltaja. Eli rahatilanne vähän ahdistaa mua ku tuntuu et oon joku forever alone ku mulla ei oo kavereita paljoo ja vapaa-ajalla jos frendit pyytää keskustaa ni joudun aina sanoo ”en mä pääse, ku pitää tehdä juttu x” ku en kehtaa sanoo et ei oo rahaa. Sit myöskään mulla ei oo harrastusta, kun ei oo rahaa mihinkään mua kiinnostaviin ja mitää ilmasii kiinnostavii ei oo. Tykkään kyl skeitata ja urheilla muutenki, ja puran suruni yleensä siihen. Ja äiti käy ihan sikana eri kaupungeissa tapaamas sen kavereita, mut mä en pääse mihinkään. Oon kyl valittanu täst äitille. Eli tiivistettynä meillä ei oo rahaa mihinkään mun juttuihin. Mitä te ite tekisitte tässä tilanteessa? Anteeks sekava teksti!

Kiitos jos joku viittii vastata ja hyvää kesälomaa kaikille!

joku random

Meijjänkin perhellä on sama tilanne, mutta itse menen isovanhemille töihin että saisin rahaa.

sini

Tässä tilanteessa, alkaisin keräillä pulloja(miten teen koko ajan) ja tekisin esim katumaalauksia ja laittaisin vaik hatun sillee tai pummisin! Anteeksi, kun en osaa vielä ajatella sillä tavalla että meillä ei olisi paljoo rahaa!!

onnea jatkoon ja ois kiva olla ystävä sun kanssa!!!

HotChocolate

Moikka! :)

Kerroit viestissäsi että susta tuntuu ettei sun harrastuksiisi/vapaa-aikaan ole rahaa mutta äitisi käy tapaamassa ystäviään yms. eri kaupungeissa asti useastikin?
Mulla on ollut perheessäni myös rahapulaa ja -ongelmia välillä, joten yritän ny jotain vinkkejä antaa mitkä on itelläni auttaneet :)

Työttömät yksinhuoltajat tosiaan harvoin on kovin rahallisesti varakkaita, mutta se ei tarkoita ettet voisi koskaan viettää aikaa tai harrastaa harrastuksia missään tai kenenkään kanssa.
On vähintään satoja ilmaisia/hyvin halpoja harrastuksia joten uskoisin että sullekin löytyy muutamia mieleisiä harrastuksia kun etit vaan ja käytät vähän mielikuvitusta :)

Voisitko ensiksi koittaa puhua äitisi kanssa että tunnet ettei sulle jää oikein mahdollisuutta olla kavereiden kanssa tai tehdä mitään erikoisempaa, edes välillä?
Valittaminen tuskin auttaa siinä mielessä, mutta jos kokeilisitte keskustella asiasta asiallisesti ja rauhassa niin, että molempien kannat ja mielipiteet tulisivat esille?
Voisitte sopia vaikka että osa rahoista (vapaa-aikaan riittävät) laitettaisiin tasan tai että pieneen purkkiin kerättäisiin rahaa jota saa vaikka pullonpanteista, vaihtorahoista tms, jotka jäävät taskunpohjalle kierimään yms.
Eli keinoja säästää ja jakaa rahoja on kyllä ja tottakai myös toivon että äidillesi tulee mahdollisuus tehdä työtä että teidän tilanne helpottuisi :)
Mutta ehdottomasti jos vain mahdollista, keskustelkaa yhdessä! Jos ekaksi tuntuu hankalalta puhua suoraan, soita tai kirjoita vaikka tänne MLLn palveluihin, juttele jonkun muun luotettavan aikuisen/ystävän kanssa tai käytä kirjettä/Huoli puheeksi- lomaketta.

Sitten vielä niihin harrastuksiin ja ajan viettoon… monien vanhemmat tai ainakin isovanhemmat (ja siitä ylöspäin) tuskin ovat viettäneet kaupungilla aikaansa kalliiden älypuhelinten ja muiden nykypäivän asioiden keskellä, joten on ollut pakko keksiä jotain tekemistä pienelläkin rahalla tai ilmaiseksi.
Ei siis ole mahdotonta löytää jotain kivaa halpaa harrastusta josta sä voisit tykätä ja tehdä kavereittesi kanssa!
On tosi hienoa että oot jo löytänyt pari ”henkireikää” skeittaamisesta ja muusta urheilusta, niistä kannattaa pitää kiinni :)
Noista aiheista mitä jo sanoit, monet niistä ovat ilmaisia tai ainakin pienellä rahalla toteutettavissa. Myös vähän kalliimmistakin harrastuksista saa pienemmällä rahalla toteutettavia kun ostaa esim. tarvikkeet käytettyinä vaikka netistä tai kirppareilta, tai saa sukulaisilta/tutuilta jos joku vaikka lopettaa harrastuksen/joku jää pieneksi.
Musiikki on ilmainen harrastus kun kuuntelee netistä, vaikka youtubesta, tai käytettyinä voi CDitäkin ostaa ihan hyväkuntoisina.
Lukeminen (kirjasto, kirpparit ja muut luetut kirjat), piirtäminen ja askartelu (kynä, paperia ja askarteluun vaikka ihan kotoa löytyviä juttuja jotka kustantaa pikkurahalla), ihan kavereiden kanssa olo (ei aina ole pakko ostaa jotain tai mennä bussilla kaupunkiin, voi vaikka vaan viettää aikaa ja katsoa jotain hyvää elokuvaa kaveriporukalla), ja mitäs vielä… no nykyään suht. pikkurahalla (sanotaanko 0-50e) saa ostettua ihan hyviäkin pokkarikameroita joilla voi kuvata ihan hyvälaatuisia videoita ja kuvia jos sellainen kiinnostaisi?

Omaa rahaa on mahdollista kun myyt jotain ylimääräistä (pienet/vanhat vaatteet ym) just vaikka netissä, mikä on monissa paikoissa täysin ilmaista ilmoittaa tällaisia juttuja.
Myös pullojenkeräys ja pienet askareet vaikka lähisukulaisilla tai naapureilla jne. helposti voi tuoda vähän lisää taskurahaa mitä voi sitten säästää ja käyttää kun summa on isompi.

Mutta oot vielä tosi nuori eikä sun ole mikään pakko alkaa työskentelemään ja keräilemään pulloja niska limassa, asiat yleensä kyllä järjestyy parhain päin ja vaikka on vaikeaa niin monesti elämä kyllä antaa ilonaiheitakin :)
Kavereille ei ole pakko kertoa hankalasta rahatilanteesta, se ei ole heidän asiansa mitä teillä tapahtuu kotona, mutta tekosyiden sijasta voisit vaikka ehdottaa että menisitte shoppailun tms. sijasta vaikka puistoon/metsään/muualle luontoon piknikille tai kävelylle, niin ettei sun tarttisi tuntea oloasi niin yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi?
Kavereita myös saa ajan kanssa eli et ole mikään forever alone missään nimessä!
En tiedä oletko nähnyt videoita vaikka köyhistä afrikkalaisista lapsista joilla ei ole mitään, välttämättä edes kunnon kotia tai ruokaa, mutta silti ne jaksaa nauraa ja leikkiä.
On siis ihan mahdollista ja totta että niillä joilla ei ole välttämättä mitään omaisuutta, on jotain muuta sitten paljon enemmän kuin muilla :)

Joten ihmeessä juttele jonkun kanssa, koita keksiä jotain kivaa tekemistä pikkurahalla ja jos haluat niin hanki vähän omaa rahaa jotta voit tehdä jotain mitä haluat muttei muuten ole rahaa.
Onnellisuus ei todellakaan maksa vaan jo pienistä asioista voi saada iloa elämäänsä kun avaa sydämensä ja muistaa ettei vaikeat ajatkaan kestä ikuisesti!
Siunausta ja tsemppiä sulle tosi paljon!

Vastaa aiheeseen: rahatilanne ahdistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top