Siirry sisältöön
ikilaiska

Elikkä siis mä oon ollu jonkinsortin herkkulakko/laihari tyyppisellä kolme viikkoa.. Tiiän ettei sais nuorena olla, mut mä haluun vähän keventää mun vyötärönympärystä ja reisiä vaan. Oon kasvanu nyt lähiaikoina, ja painoo on meinannu tulla lisää mut oon aina yrittäny jollakin kuurilla saada sen pysymään samassa alhasemmassa lukemassa. Tähän mennessä se on toiminu ja oon saanu vähän enemmänkin pois mut nyt mun paino on tyssänny. Syön n. 800-1000kaloria. Tää tyssäys alko kun aloin syömään vaan n. 500kaloria päivässä. No, nykyään yritän syödä vähän enemmän että alkais paino liikkumaan. Onkohan mun keho säästöliekillä?? Luin netistä et säästöliekkiä ei saa pois kun vaan pitämällä herkkupäivän, mut mä en haluu… Pelkään että mä taas lihoon. Mä oon terkan mukaan tällähetkellä normaalipainon alarajoissa eikä saa enää tippuu mut silti mua ahdistaa mun reidet ja maha. Saan hyvää oloo siitä kun oon onnistunu pitämään raa’alla itsekurilla itteni irti herkuista vaikka muut on syöny. Piilotan kaiken mun kaappiin ettei vanhemmat huolestu. Jos avaudun näistä mun dieteistä tai peloista kavereille aina ”toi on sairasta” tai ”syö syö, tuuksä mun kanssa syömään?” Tyylistä. Ei kai tästä näin paljoo pitäis stressata, mut mä en voi sille mitään. Se pyörii kokoajan mun päässä. Jos tää on säästöliekki, haluun syödä enemmän että lähtee mut terveellisesti. Nykyään jos aattelen mitä voisin syödä enemmän alan pohtia hedelmäsokereita ja happareitten kaloreita. No ehkä viimestään jouluna tää lähtee pois jos sillon on se ”herkkupäivä”, koska onnistun tuskin piilottamaan torttuja laatikkoihin koska syyään perheenä yhessä… Lähteeköhän tää pois jos lisään liikuntaa? Tällä hetkellä yritän kontrolloida mun painoa vaan syömisellä et pitäsikö mun lisäks liikkuakin enemmän? Ehkä. Ois ihanaa jos joku vois vastata tähän jotakin, mä otan ihan mitkä vaan neuvot vastaan<33

Nettiystävä

Niinkuin jo itsekin sanoit alussa, nuorena laihduttaminen ei ole järkevää. Se että terveydenhoitaja on sanonut, että paino ei saisi tippua enää enempää, ja olet normaalipainon alarajalla, on minusta huolestuttavaa. On ihan ok, että jättää herkut pois, mutta se, että olet syönyt vain 500 kilokaloria päivässä, on myös huolestuttavaa. Kasvat ja kehityt nyt kovaa vauhtia, ja kehosi tarvitsee 1480-2700 kcal päivässä toimiakseen normaalisti. Syöt reippaasti liian vähän, joka johtaa laihtumiseen.

Kun syöt energiatarpeiden mukaisesti ja liikut kaksi tuntia päivässä, saat kaiken tarvitsemasi ja paino pysyy normaalina, eikä painon tarkkailemiselle ole tarvetta. Ylipaino on pahasta, mutta niin on myös alipaino eikä kumpaankaan tule pyrkiä.

Kaverisi ovat varmaankin vain huolissaan sinusta, kun patistavat sinua syömään. He toivovat, ettet ala laihtua enempää ja nautit elämästäsi kuten tätä ennen.

Vaikka juuri nyt ei siltä tuntuisi, kroppasi on upea. Tuo säästöliekki on hieman huolestuttavaa, se tarkoittaa sitä, että kehosi menee ikään kuin virransäästötilaan, kun ei saa riittävästi energiaa toimiakseen täydellisesti. Säästöliekki tosiaan loppuu vain, kun keho saa runsaan energiatankkauksen. Jos elät säästöliekillä liian pitkään, voit tulla pahasti sairaaksi tai jopa kuolla. Siksi suosittelen, että puhut ajatuksistasi terveydenhoitajan kanssa. Hän auttaa sinua pääsemään tästä kaikesta irti. Elämä on paljon mukavampaa, kun pystyy nauttimaan siitä. Säännöllinen sekä riittävä syöminen on osa terveellisen elämän perustaa.

Olet hyvä juuri noin! <3
-Nettiystävä

Nettiystävä

Ja sensanon vielä että painonnousu murrosiässä kuuluu asiaan. Se valmistaa kehoa muutoksiin. Laihduttaminen voi jopa estää muutoksia tapahtumasta.

Laiheliini

Mulle dieetit ja painon pudotus on vieras asia, sillä oon koko elämäni ajan ollut alipainoinen. Sanon vaan sulle: älä huolehdi ulkonäöstäs, sä oot kaunis ja täydellinen. Mä voin sanoo et sun kannattaa ottaa tavaksi vaikka käydä lenkillä koulun jälkeen ja syödä terveellisesti. Jos vaan jatkat syömisen vähentämistä niin sulle ei käy hyvin, se voi olla vaarallista sun terveydelle. Jos sua ahistaa niin kannattaa hakea apua vaikka täältä nuorten netin chatista tai puhua jollekin.

Vastaa aiheeseen: Säästöliekki pelottaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top