Siirry sisältöön
Helou!

Iltaa! Ylläpitäjät voitteko antaa mahdollisen kattavan ja hyvän ja monipuolisen vastauksen? Kiitos jo etukäteen!
Kysymykseni siis:
Mikä on seksuaalisuuden ja seksin ero?

Azzie

En ehkä ole ylläpitäjä, mutta uskoisin, että vastaukseni olisi suunnilleen samanlainen, mitä itse tässä kerron.

Seksi itsessään on se fyysinen akti, joka tuottaa mielihyvää ja nautintoa, joko itsensä kanssa (masturbaatio) tai sitten kumppaninsa kanssa. Jos haluaa oikein yksinkertaistaa, seksi on se, miten lapset syntyvät, mutta tietysti siihen kuuluu paljon fyysisiä, psyykkisiä ja emotionaalisia asioita.

Seksuaalisuus taas on sitä, mihin sukupuoleen ihmiset tuntevat vetoa, vai tuntevatko yhtään mihinkään. Esimerkiksi, homoseksuaali (homo tai lesbo) tuntevat yleensä vetoa samaa sukupuolta olevaan ihmiseen. Useita eri seksuaalisuuksia on lukuisia, mainittakoon esimerkiksi homoseksuaalisuus, heteroseksuaalisuus (ymmärtääkseni nykyisin se on cis-seksuaalisuus?), bi-seksuaalisuus ja a-seksuaalisuus.

Pitää muistaa, etteivät asiat kuitenkaan ole aina niin mustavalkoisia. Annoin nyt esimerkkejä ja hyvin pelkistetyn kuvan seksuaalisuuksien monimuotoisuudesta ja tavoista harrastaa seksiä. Mutta tämä on niiden perus periaatteellinen ero.

Nimetön

En ole Nuortennetin ylläpitäjä, mutta vastaan silti.
Seksi tarkoittaa sitä, kun kaksi tai useampi ihminen tekee sellaisia asioita yhdessä, jotka tuottavat seksuaalista mielihyvää.
Seksuaalisuus tai seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa sitä, kehen seksuaalinen viehätys kohdistuu. Seksuaalisuuksia on monta, esim. heteroseksuaali, homoseksuaali, biseksuaali, panseksuaali. Näissä etuliitteet tarkoittavat sitä, mihin sukupuoleen seksuaalinen viehätys kohdistuu. Hetero tarkoittaa naista, joka viehättyy seksuaalisesti miehistä tai toisinpäin. Homo tarkoittaa naista, joka viehättyy seksuaalisesti naisista tai mies miehestä. Bi tarkoittaa, että seksuaalinen viehätys kohdistuu sekä naisiin että miehiin. Pan tarkoittaa, että seksuaalinen viehätys kohdistuu naisiin, miehiin ja muunsukupuolisiin TAI sitä, että yleisesti viehättyy seksuaalisesti ihmisestä, eikä sukupuolella ole merkitystä.

Näiden lisäksi on olemassa aseksuaalisuus ja sen eri muodot. Aseksuaalisuus tarkoittaa, ettei viehäty seksuaalisesti kenestäkään, mistään sukupuolesta.
Seksuaalisuus on jana, jonka toisessa päässä on seksuaalisuus (esim. hetero- tai pan-) ja toisessa päässä aseksuaalisuus. Näiden väliin sijoittuu identiteettejä, jotka ovat välimuotoja.
Esimerkiksi demi-, akoi- ja grey(a)seksuaalisuus ovat näitä välimuotoja, mutta ne ovat kuitenkin aseksuaalisuuden alalajeja. Niistä löytyy tietoa netistä.
Niin ja vielä aseksuaalisuudesta: Se tarkoittaa vain, ettei viehäty mistään sukupuolesta seksuaalisesti. Se EI tarkoita sitä, että olisi matala libido tai ettei tykkää seksistä. Osalla aseksuaaleista on libido, joillakin korkea sellainen, mutta he eivät vain koe ketään seksuaalisesti viehättävänä. Lisäksi jotkut aseksuaalit tykkäävät seksistä, mutta eivät vain koe seksuaalista viehätystä.
Aseksuaalisuuteen liittyy myös termi sex repulsion, vapaasti käännettynä inho seksiä kohtaan. He saattavat ahdistua pelkästä seksistä puhumisesta, eivätkä halua olla tekemisissä seksin kanssa. Kaikki aseksuaalit eivät kuitenkaan inhotu seksistä. Tämä riippuu paljon ihmisestä. Jotkut aseksuaalit eivät ikinä harrasta seksiä, jotkut silloin tällöin, jotkut usein. Jotkut masturboivat mutta eivät harrasta seksiä muisen kanssa, jotkut eivät masturboikaan.

Haluan myös korostaa, että on olemassa muitakin viehätyksen muotoja kuin seksuaalinen. Yleisesti puhutaan ainakin romanttisesta ja esteettisestä viehätyksestä.
Romanttinen viehätys tarkoittaa, että haluaa tehdä jonku henkilön kanssa romanttisina pidettyjä asioita – esim. seurustella, mennä treffeille, pitää kädestä ym.
Esteettinen viehätys tarkoittaa, että pitää jotakuta esteettisesti miellyttävänä, eli pitää jonkun ulkonäöstä.
Seksuaalinen viehätys tarkoittaa, että haluaa tehdä jonkun henkilön kanssa seksuaalisina pidettyjä asioita, eli lähinnä seksiä. Seksi voi tarkoittaa monia asioita, eli jos ajattelee, että seksi = yhdyntä, niin se on kapeakatseista.

Eli kun viehätyksen muotoja on erilaisia, myös ihmisten suuntautuminen menee niiden mukaan. Jos on mies, joka pitää naisia esteettisesti miellyttävinä, haluaa tehdä romanttisia ja seksuaalisia asioita naispuolisten ihmisten kanssa, silloin kyseessä on heteroesteettinen, heteroromanttinen ja heteroseksuaali ihminen. Usein kuitenkin niputetaan eri viehätykset samaan, mikä vaikeuttaa niiden ihmisten elämää, jotka eivät koe niitä kaikkia. (Voi esim. luulla, että itsessä on jotain vikaa ja oman identiteetin löytäminen voi kestää kauan ja olla vaikeaa.)
Ihminen voi kokea kaikkia viehätyksen muotoja tai ei yhtäkään niistä. Jotkut kokevat vain osaa. Kaikki vaihtoehdot ovat ok!
Eli voi olla vaikka ihminen, joka on a-esteettinen, aromanttinen ja aseksuaali.
Pitää ottaa huomioon, että eri viehätyksen muodot yhdellä henkilöllä eivät vättämättä kohdistu samoihin sukupuoliin. Voi olla vaikka nainen, joka esteettisesti viehättyy naisista, miehistä ja muunsukupuolisista, seksuaalisesti naisista ja romanttisesti ei kenestäkään.
Tällöin henkilö olisi pan-esteettinen, homoseksuaali ja aromanttinen.
(Esteettisestä viehätyksestä ei puhuta kovin usein, ja esim. pan-esteettinen on itse keksimäni sana, mutta varsinkin aromanttisten keskellä on melko yleistä puhua esteettisestä viehätyksestä.)

Kuten aseksuaalisuudessa, myös aromanttisuudessa on eri muotoja. Akoi-, demi- ja grey-etuliitteet voivat olla myös sanan ”romanttinen” edessä.

Esimerkiksi itse olen pan-esteettinen, akoiromanttinen ja aseksuaali. Kaikenlaisia identiteettejä on olemassa, ja kaikkia ei ole vielä edes löydetty.

Kaikki suuntautumiset ovat hyväksyttäviä ja oikein. On myös aivan okei, jos ei ole varma suuntautumisestaan. On myös aivan okei, jos ei halua lokeroida itseään. On myös aivan okei mennä ihan sekaisin kaikista näistä eri suuntautumisista, mutta ei se loppujen lopuksi ole niin monimutkaista. Ihan kaikki on okei, kunhan muistaa kunnioittaa muita. Ja jos harrastaa seksiä, pitää AINA olla kumppanin/kumppaneiden suostumus. Se, ettei kumppani hangoittele vastaan, ei tarkoita suostumusta. Kumppanin pitää joko itse tehdä aloite tai selvästi suostua. Muuten kyseessä on raiskaus, ja se on rikos ja ihmisoikeusloukkaus. Muista myös, että jokaisella on oikeus olla suostumatta seksiin. Ja jos sitä oikeutta ei kunnioiteta vaan pakotetaan seksiin, se on aina tekijän vika. Ei ikinä uhrin.

Toivottavasti tästä oli apua. Kaikkea hyvää!

Nimetön

Voitteko vastata, kiitos?

Nimetön

kiitti:)

Nimetön

Suurkiitos vastaajalle tiedoista ja vaivannäöstä!!

helper

En ole ylläpitäjä mutta voin vastata siltä pohjalta mitä terveydentiedon opettaja on sanonut. Eli seksuaalisuus on se suuntaus mistä sukupuolesta pidät ja millä tavalla esim. oletko homo, hetero, lesbo jne. Mutta seksi on fyysistä kosketusta toiseen ihmiseen josta syntyy mielihyvää. Yleensä ajatellaan että seksi on vain ”sänkyhommia” mutta seksiksi luokitellaan myös esim. kädestä kiinni pitäminen, sylissä istuminen jne. jos siitä syntyy molemmille mielihyvää. Mutta siis jos pidät vaik siskosi kädestä ihan normaalisti kiinni nii se ei kumminkaan ole seksiä.

eemari

Apua, tietääkö kukaan minne katosi palsta seksuaalisuudesta ja tuleeko se takaisin?

[viestiä muokattu]

Vastaa aiheeseen: Seksuaalisuus ja seksi

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top