Siirry sisältöön
13v tyttö

Voit kysyä kuukautisista ja tyttöjen murrosiästä. Vastaan parhaani mukaan. Laittakaa myös omia kokemuksianne ja tuntemuksianne menkoista. Olis kiva kuulla teidänkin kantanne, ja muut aiheesta käsittelevät palstat ovat aika vanhoja.

moikkuu

umm oon siis 13 (kohta 14) siis mun menkat alko joskus 2020 tammikuussa (olin sillon 12) ja ne oli aika säännölliset kesään asti ja kesästä asti tammikuuhun mul ei ollu menkkoja ja sit tammikuus ja helmikuus mun menkat taas tuli mut ne oli niinku tosi niukat ja en tiiä onks tää normaalii ja pelottaa et mul on jotain niin voisiks auttaa ???

11v

Mä oon nelosluokalla ja mulla alkoi viime joulukuussa menkat, joka oli kai aika aikasin en ihan tiiä. Mun äiti sano, ettei ne varmaan ala niin nopeasti, mutta mulla ne alko tulee aina säännöllisesti ja runsaasti. Onks se normaalii että alkaa menkat näin nuorena?? Mulle itelle se tuli järkytyksenä, koska kellään mun luokkalaisella ei oo mun tietääkseni tullut vielä murrosikä

11-vuotias tyttö

No ite oon huomannut että ku on murrosikä ja menkat niin mun tunteet on noussu tosi usein pintaan esim suutun helposti ja jos huudetaan tai haukutaan nii rupeen itkee et vähä tarvisin apua et pärjään tämän murrosiän kanssa

Transpoika

Moi. Oon pahoillani jos kysyn liikaa, koska en tiedä tiedätkö sä näitä asioita mut mä kysyn kuitenkin.
1. Oon siis transpoika (eli oon biologisesti tyttö, mutta tunnen olevani poika.) ja mulla on ikävä kyllä alkanut jo kuukautiset. Oon vatsa kohta 12-vuotias ja olen kotona monta kertaa pyytänyt, että minulle varattaisiin lääkäriin aika jonka avulla kuukautiset saataisiin loppumaan. No oon tässä oottanut monta kuukautta eikä aikaa oo varattu. Tuntuu että kukaan ei haluu auttaa mua mun sukupuoli identeetin kanssa. Mutta nyt kysymykseen.

Miten saa kuukautiset kokonaan loppumaan tai edes vähän vähentymään? Olisin erittäin kiitollinen jos joku vastaisi.

2. Onko ihmisten pakko käyttää rintaliivejä jos ei halua ja mitä tapahtuu jos ei käytä rintaliivejä? Mä en siis ainakin käyttää ikinä niitä rintaliivejä. Sehän olisi ihan sairaan noloa pojalle.

Tässä oli mun kysymykset. Olisin iloinen jos edes joku vastaisi heippa.

15v poika

Vastaus sulle transpoika:
1. Ehkäisy pillereillä saa menkat loppumaan tai ainakin vähenemään, tai näin olen ymmärtänyt, koska poikana en luonnollisestikaan oo perehtynyt niihin erityisen tarkasti.

2. Rinnat kai pystyy jotenki poistamaan bindaamalla (en tiedä ollenkaan että miten se toimii). Toinen ainakin toimiva ratkaisu on leikkaus jossa rinnat poistetaan ja sun rinnasta tulee samanlainen kuin pojilla, mutta sinne leikkaukseen ei taideta hyväksyä ala-ikäisiä.

moms spaghetti🇺🇦

sun ei oo pakko käyttää rintaliivei jos et ite haluu niitä pitää:) jos et käytä rintsikoita nii luulen että mikään ei muutu, jos haluut ns peittää rinnat nii mun mielestä on olemassa sellasii bindereitä(en tiiä oikeeta nimee ehkä:DD) ja mun mielestä ne pienentää rintoja huomattavasti.
toivottavasti tästä oli ees jotain apua:)

Muunsukupuolinen🏳️‍⚧️

Moi transpoika!

On olemassa sellaisia blokkeri hoitoja, joilla tavallaan estetään murrosiän muutokset. Suomessa niitä on tosi vaikeeta saada mut kannattaa aina yrittää. Kuukautisii ei oikee saa lopetettuu mutta just ehkäisypillereillä ne vähenee ja voit jutella esim. vanhemmille tai terkkarille siitä.

Rintaliivien käyttötarve riippuu rintojen koosta eli jos on isot rinnat nii voi tulla vaurioita ku rinnat heiluu ympäriinsä. Binderia voi käyttää (varoituksen sana: hyvä binder maksaa noin 40€) ja se saa rinnat menemään tasaisiksi. Bindereita saa ihonvärisinä eikä se näy vaatteiden alta yhtään. Jos rupeet käyttää binderia, pidä pari lepopäivää viikossa ja älä käytä sitä nukkuessa, urheillessa tai yli 8 h putkeen.

Muunsukupuolinen🏳️‍⚧️

moikkuu: Toi on täysin normaalia et aluks on tosi epäsäännölliset. Mäki sain ekat menkat 2018 lokakuussa, tokat vasta tammikuussa ja kolmannet huhtikuussa. Yleensä ekan parin vuoden jälkeen kuukautiset alkaa menee säännöllisemmiks.

11v: on ihan normaalia et alkaa jo noin aikasin. Harvinaista mut normaalia.

11-vuotias tyttö: toiki on tosi normaalia. Oon ite koht 16v ja tää nyt kuulostaa pahalta mut mielialanvaihteluihin tottuu. Jos tuntuu siltä, voit tietysti mennä juttelee terkkarille, psykologille tai kuraattorille

Ala-aste=kärsimystä

Mulla on jo alkanu menkat ja ala-asteella se on tosi epä miellyttävää, koska ei oo mitään kaappia sun kamoille. Ja poikien kaa ei oikein viitti jutella niistä eikä mulla oo sellasta ns BFF:ää yuttöbä eikä poikana. Ja sit oon aina poikien kaa välkillä ja niin mulla on lyhyt tukka ja käytän ’poikien’ vaatteita. Mulla alko ainakin viikko koulun alkamisen jälkeen kutosella ja oon nyt siis kutosella. Mua aina pelottaa et tuleeko mun menkat ajoissa, koska en tiiä onko se vaarallistaa jos niitä ei tule ajoissa. Onneks te sanoitte teillä olevan pitkääkin taukoa😊 en vielä edes tiedä kenestä tykkään, koska mun luokalla on yks söpö tyttö ja yks poika.😍

moms spaghetti 🇺🇦

mulla on ollu menkat joku 1 ja puol vuotta, haluisin käyttää tampooneja, mutta en uskalla kysyy äidiltä, saanko käyttää tamponeit

En tiiä uskallanko pistää

Musta tuntuu että mun rinnat ei oo kasvanu yhtään ja haluisin niin, koska muilla on jo isotkin. Aattelin että jos käyttäisin rintaliivejä se vois auttaa mutta en oikeen viitti. Kaikkialla sanotaan että 13-vuotiaana rinnat kasvais mutta oon jo 14 ja mulla on vaa ihan pikkuset. Onko normaalia??

Ala-aste=kärsimystä

Mulla on viikonloppuna salibandyn maajoukkueentieleiri ja mulla on menkat nyt. Niin mua jännitän et loppuuko ne ennen sitä leiriä😟 koska en oikein voi keskittyä mekkojen aikana mihinkään. Niin voitteko jotenkin auttaa ees jollain viestillä. Oon siis 6lk ja 12v täytän syksyllä vasta 13.

Kaikkioutoo

Mietin joka päivä ihan kaikkee murrosikään liittyvää. Must vaa tuntuu et mun rinnat ei oo kasvanu juur yhtää eikä mun menkatkaa oo alkanu. Uskon et varmaan kaikil muilla meijän luokkalaisilla on jo rinnat kasvanu. Mitä mä teen, ku en voi olla miettimättä sitä? (Oon siis 12v tyttö)

isosisko

moikka ”kaikkioutoo”! toi on ihan normaalia ettei vielä 12 vuotiaalla oo rinnat kasvanu ja menkat alkanut, osalla alkaa vasta lukioikäisenä murrosikä, joten et varmasti oo ainoo! ja varmasti kaikilla sun kavereillakaan ei oo vielä alkanu, vaikka siltä tuntuiski 👍🏼 voit vaikka keskustella asiasta terkkarin, kavareiden, vanhempien… kanssa, jos se ahdistaa tai harmittaa ja täälläkin saa vertaistukee! <3 tsemppii, toi on ihan normaalia vaikka saattaa tuntuu et sus ois jotain vikaa, mut ei oo! 🥰

Vastaa aiheeseen: Tyttöjen murrosikä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top