Siirry sisältöön
Uneton.

Parina yönä jo oon unettomuudesta kärsiny, ja nytkin on kello 4.39. Mä en vaan saa unta. Ei mua ees väsytä. Onko jollain neuvoja tähän?

HotChocolate

Moikka! :)

En tiedä yhtään mitä päivällä teet, mutta aina kun on tämmöisiä ongelmia niin kannattaa miettiä että mitä silloin tekee.
Eli siis, liikutko ja touhuatko päivällä kuinka paljon? Ootko paljon vaikka kännykällä tai pelaat tietokoneella?
Monesti pienet unettomuusjaksot (kerroit että ilmeisesti parista päivästä kyse) on ihan harmittomia ja johtuu mm. että iän myötä se ”sisäinen kello” siirtyy vähän eteenpäin, välillä siis saa unta vasta myöhemmin.
Myös stressaavat, jännittävät tai muuten erilaiset jutut elämässä voi aiheuttaa unettomuutta kun jännittää vaikka uuden harrastuksen aloittamista tms. On hyvä siis miettiä onko sulla ollut jotain tällaista elämässäsi?
Juotko paljon kofeiinituotteita yms (energiajuoma, kahvi, jopa isot määrät coca-colaa tms)?

Tämmösiin tosiaan olisi hyvä kiinnittää huomiota. Yleisimmät ja parhaatkin vinkit on että tosissaan käy vaikka pitkällä lenkillä ja liikkuu, yrittää rasittaa itseään fyysisesti niin että tulee hiki otsaan. Myös rentoutumisharjoitukset (jos on vaikka stressiä elämässä) on oiva keino, hengittää vaikka syvään monta kertaa ja kuvittelee että se hengitys on ns. aalto, sisäänhengitys on kun vesi vetäytyy sinne taaksepäin, horisonttia kohti ja uloshengitys on se aalto joka kastelee jalat kun kävelee rantaviivalla.
Jos unettomat yöt jatkuu eikä elämäntapojen muutos (ruoka, liikunta, tekeminen jne) auta niin voisit puhua vaikka terkkarille? Melatoniinipillereitä (auttavat nukahtamisessa) saa apteekista jos ei muu auta, mutta niitä kannattaa käyttää varoen ettei nukahtaminen ole pillereistä kiinni.
Myös pelkästään huoneen pimentäminen ja viilentäminen auttaa monesti.
Älä myöskään yritä pakottaa itseäsi nukkumaan (eli tarraudut sänkyyn vaikka on vielä aktiivinen olo), vaan jos ei oikeasti tule uni eikä väsytä, lue vaikka kirjaa tai tee ristikoita? Se voi auttaa saamaan unta kun tarjoaa itselleen vähän ”henkistä liikuntaa” aivoille.

Tsemppiä! Netistä saa varmasti myös hyviä ohjeita samoin kuin terveydenhoitajalta, siunausta paljon! :)

neponen

Tohon HotChocolaten vastaukseen vielä et mua auttaa aika usein et kuuntelen jtn rauhottavaa musiikkia ja keskittyy vaiks niihin sanoihin Oon nimittäin joskus kärsiny hiukan samanlaisesta ongelmasta itekin

Vastaa aiheeseen: Vähällinen nukkuminen.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top