Siirry sisältöön
Murrosikä alussa

Moi! Oon 11v tyttö ja mulla on jo ollu yli vuoden valkovuotoi. Nyt lähiaikoina tulee tosi paljon! Joka päivä joka aamu kun nousen ja koulussakin alkkarit tuntuu aina märiltä! Inhottaa kun en voi kertoa parhaalle kaverillekkaan koska ei ole omaa kokemusta vaikka onkin vuoden vanhempi. Käytän välillä siteitä mutta en uskalla käyttää niitä koulussa. Voiko tämä tarkoittaa että kuukautiset alkais kohta? Olen vuoden nuotempi meidän luokkalaisia ja ainoastaan yhdellä on alkanut menkat. Murrosiän merkkejä on jo paljon. Häpykärvoitus, kasvupyrähdys ja kaikki maailman väsymykset. Osaako joku selittää?

Lahihoitajaopiskelija

Heippa!
Turhaan murehdit. :)
Noi on ihan normaaleja asioita,että on valkovuotoa , sinä kasvat, alapäähän tulee karvoja ja olet väsynyt.
Valkovuoto kuuluu asiaan ja pian sullekkin alkaa tulla menkat,eli Kuukautisvuodon yhteydessä saattaa sulle esiintyä selkä tai alavatsakipuja tai kumpaakin. Joillekkin ne kuukautiset voivat olla täysin kivuttomia. Kivut kestävät yleensä 12-24 tuntia. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, päänsärkyä, huimausta ja joskus ripulia tai päinvastoin ummetusta ja ilmavaivoja. Kivuliaisuus kuukautisten aikaan ei kerro hormonihäiriöstä, eikä se aiheuta lapsettomuutta. Rinnat saattavat myös aristaa ja turvota jonkin verran muutamia päivä ennen kuukautisvuotoa ja se on ihan normia kans.
Kuukautiset ovat alkuun usein epäsäännöllisiä ja saattavat jäädä joskus tulematta, mut siitä ei kannatta ottaa paniikkia. Sillä muutaman vuoden kuluttua kuukautiskierto säännöllistyy ja pysyy melko tasaisena aina vaihdevuosiin saakka.

Toivottavasti pystyin auttamaan!
Ei tarvitse pelätä, oo oma ittes ja vaikka muutoksia tapahtuuki sun kehossa ja mielessä nii kaikki on ihan ok. Kaikki nuoret naiset kehittyvät omaa tahtiaan tossa iässä, eikä se oo epänormaalia. Kaikilla sitä paitsi ei tuu vielä tuossa iässä kuukautisia vaa vasta hieman myöhemmin, mutta ennen 16 ikävuotta ne menkat tulee :)
Kannattaa käyttää siteitä, se on paljon mukavampaa koulussa ku kukaan ei tuu näkemään niitä menkka veriläiskiä sun housuissa ja muutenki sulla itelläs on paljo mukavampi olo koulupäivisin. Ja alkkaritkin on kivemman näköset valkovuodon aikana,kun niissä ei oo sitä valkovuotoa. Eikä se siteen käyttö oo noloa. Itsekkin käytän sidettä,kun on tarve.
Jotkut sitä paitsi käyttävät tamponia, eli sekin on yks vaihtoehto jos ei millään haluu laittaa sidettä.
Valkovuodon määrä eli tossa vaiheessa se on ihan normaalia kans, eli ei tarvi panikoida :) Ja jos et kehtaa kertoa parhaalle kaverille, joka on ymmärrettävää niin kerro edes äidilles, äiti ihan varmasti tukee ja auttaa sua .

Kaikkee hyvää koulupäiviisi! :)

Vastaa aiheeseen: Valkovuodot

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top