Siirry sisältöön
Patonki

Heiiiiiii!
Miltä näyttää tulehtunu viilto jälki?? Mistä sen tunnistaa?? Mitä pitää tehä jos semmonen on?? Mitä riskejä viiltelyssä on??

Arvostan paljon jos jaksat vastataūü•į

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, että kysyt asiasta ja haluat pitää itsestäsi mahdollisimman hyvää huolta. En ole terveydenhoidon asiantuntija, mutta tietämäni mukaan tulehtunut haava punoittaa ja sen alueella on turvotusta. Haava erittää tulehtuessaan eritettä, joka voi haista.

Päivystykseen täytyy mennä, jos punotus ulottuu yli 2 cm haavan reunasta, kipu pahenee, haavaa kuumottaa tai se turpoaa enemmän tai sinulla nousee kuume. Hoitoon kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä ja kiireellä, jolloin ammattilainen voi arvioida, kuinka vakava tilanne on ja onko esimerkiksi verenmyrkytyksen mahdollisuutta.

Muita riskejä viiltelyssä on sen koukuttavuus, ihoon jäävät arvet, jotka saattavat harmittaa vielä vuosien päästä sekä sen lyhytaikaisiksi jäävät vaikutukset. Itse ongelmat eivät poistu, vaan viiltelystä tulee yksi ongelma lisää.

Ihon rikkominen voi johtaa vakaviin seurauksiin, joten toivon sinun pitävän hyvää huolta itsestäsi. Jos olosi on paha, toivon lämpimästi, että koitat kohentaa sitä muulla tavoin, kuin itseäsi satuttamalla. (Jos siis puhut itsestäsi.) Parempia ja pitkäkestoisempia keinoja ovat läheisille puhuminen, jolloin paha olo voi helpottaa nopeastikin. Jos paha olo kestää pitkään, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Mikäli olet huolissasi jostain läheisestä tai ystävästä, niin kehotan siinäkin tapauksessa kertomaan asiasta jollekin aikuiselle tai ammattilaiselle. Koulun henkilökuntaa opettajia lukuun ottamatta on töissä vielä usein juhannukseen asti ja sen lisäksi apua saa terveyskeskuksen ajanvarauksesta / päivystyksestä.

Myös me täällä Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissä olemme paikalla joka päivä, myös kesällä. Voit soittaa meille numeroon 116 111 eikä soittaminen maksa sinulle mitään. Chat ja kirjepalvelu ovat myös auki vuoden jokaisena päivänä. Kuulemme mielellämme, mitä sinulle kuuluu. Ethän jää yksin!

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Viiltely kysymyski√§ūü•≤

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top