Siirry sisältöön
kakkonen kekkonen

Otsikko. Löytyisikö teiltä? Ajattelin tehdä tällaisen koska olen itse ollut nyt reilut kaksi vuotta uupumuskierteessä ja tekisi suoraan sanottuna pikkuhiljaa mieli päästä tästä irti. Homma alkoi kasiluokan lopussa ja olen nyt lukiossa toista vuotta. Jaan tähän omia kokemuksiani ja toivoisin muiltakin. Autetaan toisiamme. :)

Itselläni auttaa liikunta, mutta se on vähän kaksiteräinen miekka, koska urheilen myöskin kovalla kilpatasolla tavoitteellisesti. Ylitreenaaminen pahentaa uupumusoireita ja toisin päin. Kovin paljoa vapaa-aikaa ei myöskään koulun lisäksi urheilulta jää. Lukion olen päätynyt käymään 3,5 vuodessa ja olen tänä syksynä pohtinut jopa täyttä neljää, mutta olen hieman vastahankaan ajatusta itse. Haluan valmistua syksyllä.

Hyväksi olen havainnut senkin, että pidän jatkuvasti mielessä, miksi tätä teen. Lukion jälkeen olisi tarkoitus mennä vuodeksi inttiin ja siitä sitten yliopistoon [osa viestistä poistettu]. Vaikka ei olisi täysin varma suunnitelmistaan, niitä kannattaa vain yrittää kehittää. Jos ei ole mitään, mitä kohti tähdätä, kaikki tuntuu turhalta ja uupumus tulee nopeasti.

Fokusoiminen niihin asioihin, mistä todella pitää auttaa myös. Päädyin itse juuri lopettamaan kasiluokalla aloittamani valinnaisen kielen, koska motivaatio ei riitä siihen enää ja aikaa tuntuu kuluvan aivan turhaan sen opiskeluun. Samat opintopisteet saa niistä musiikin kursseistakin. Jos on mahdollisuus päästä helpommalla, ei kannata epäröidä. Fysiikka minun piti kirjoittaa, olin siinä yläasteella melko hyvä ja siitä saa todistusvalinnassa paljon pisteitä, mutta ensimmäisellä kurssilla tajusin, että en jaksa tätä ja muutin suunnitelmaani. En ole opiskellut fysiikkaa enää sen yhden pakollisen jälkeen.

Sitä lisäaikaa kannattaa myös opettajilta pyytää jos vain tarvitsee. Kyllä sitä saa jos ennen palautuspäivää pyytää. Mieluummin nukun yöllä kunnolla ja hoidan palautuksen seuraavana päivänä kuin teen jotain esseetä illalla ja palautan sen 23:59 kun kansio menee kiinni.

Selfhelppi on ollut myös yllättävän hyödyllistä. Suhtauduin siihen varauksella mutta laadukkaat kirjat ovat oikeasti hyviä. Suosittelisin kaikille ainakin kirjaa ”Miksi kukaan ei ole kertonut minulle tätä aiemmin”.

Noniin. Monologi seis, teidän vuoro.

Verkkari

Moikka ja kiitos viestistäsi sekä tärkeän keskusteluaiheen aloittamisesta tällä kanavalla!

Esiin tuomasi uupumuksen käsittelykeinot ovat juurikin tunnetuksi toimivia keinoja. Tähänhän ei tavallaan ole yhtä oikeaa vastausta myöskään, koska kaikki ei auta kaikille, vaan jokainen hyötyy eniten siitä, kun kuulostelee ja tarkastelee sitä, mikä auttaa palautumaan juuri itseä parhaiten.

Olen itse kokenut uupumusta myös käytännössä kaikilla koulutusportailla. Itseäni auttoi levon priorisointi, koska silloin, kun elämässä on kuormittavia tekijöitä jotka tietysti vaikuttavat omaan jaksamiseen, on ensisijainen palautumiskeino lepo. Olen priorisoinut unen määrää ja pyrkinyt kuuntelemaan sitä, miltä omassa kehossa tuntuu ja mitä vireysasteeni viestii minulle juuri tällä hetkellä.

Lisäksi myös ulkoilu on auttanut minua paljon: kävelyt luonnossa ja pysähtyminen ohimenevien koirien kohdalla rapsuttamaan heitä kysyttyään lupaa omistajalta, on ollut todella iso energianlähde itselle. Omaa jaksamista olen pyrkinyt myös tukemaan monipuolisesti esimerkiksi huolehtimalla itsestäni käymällä saunassa ja uimassa, hiljentymällä takan ääreen tai lukemalla kirjaa. Myös Netflixin katsominen on ollut piristävää, kun normaalisti siihen ei ole juurikaan ikinä aikaa.

Ammattikeskusteluapu voi myös auttaa käsittelemään tunteita ja tunnistamaan niitä. Myös hyvin syöminen ja perusasioista huolehtiminen on ollut itselleni aina se ensimmäinen steppi uupumuksesta toipumiseen. Ja tietysti kuormitustekijöiden minimoiminen, oli se sitten joku kurssi koulussa tai kokonainen jakso ilman opintoja. Ja ehkä tärkein, ettei anna liikaa valtaa ulkopuolisille tai yhteiskunnan asettamille paineille. Itse tein juuri 4 vuoteen lukion ja pidin välivuoden ennen yliopistoa ja loistavasti on mennyt. :)

Tsemppiä paljon sinulle uupumisen kanssa jaksamiseen, vaikuttaa siltä, että sinulla on monia keinoja pitää huolta itsestäsi tämän ajanjakson aikana. Muistathan olla armollinen itsellesi, kyllä koulujutut saa aina tehtyä ja elämä kantaa, mutta tärkeintä on aina joka tilanteessa oma hyvinvointisi ja terveytesi laittaminen etusijalle. <3

Vastaa aiheeseen: Vinkkejä opiskelu-uupumuksen ehkäisyyn ?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top